bulion - 9142 przepisów (strona:156/610)

Afganistan - Pilaf po kabulsku i dynia w jogurcie (qabli palaw, bourani kaddo) 103

inspirowane  Afghan Kitchen   Recipes . Qabli Palaw (Pilaf po kabulsku)  Co nam do tego potrzebne (2-3 porcje): - 150 g ryżu (my użyliśmy brązowego basmati) - 2 szklanki bulionu - 1 cebula - ząbek czosnku - 75 g rodzynek - 2 marchewki - p łaska łyżka kuminu - p łaska łyżka cynamonu - pó ł   ł yżki kardamonu - pieprz - łyżka oleju Bourani Kaddo(...)Zaczynamy od ryżu. Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojon ą  cebul ę  i czosnek. Gdy zmiękną , dorzucamy przyprawy i ry ż . Po 20 sekundach zalewamy bulionem i mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ry ż  będzie prawie miękki, odkładamy

Roślinożerni urlopowicze
Algieria - Kuskus z siedmioma warzywami (Cous Cous aux sept légumes) 107

lodówce z puli: cukinia, marchewka, seler, seler naciowy, pietruszka, ziemniaki, rzepa, cebula, czosnek, batat, dynia... Cous Cous aux sept légumes Składniki (2-3 porcje): - 125 g kuskusu - szklanka bulionu - 75 g ciecierzycy z puszki - kawałek selera - kawałek rzepy - 1 pietruszka - 1 cukinia - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 cebula - pół opakowania pomidorów z puszki - ząbek czosnku - łyżeczka imbiru - łyżka kurkumy - łyżka(...)razie potrzeby) dolewamy więcej wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut). 4) W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotowujemy kuskus na bulionie. 5) Gdy wszystko będzie gotowe, nakładamy kuskus i warzywa na talerz. Można polać 2-3 łyżkami sosu, który utworzył się w garnku, dzięki czemu kuskus będzie bardziej aromatyczny

Roślinożerni urlopowicze
Argentyna - Kukurydziany gulasz (Locro) 87

porcje) - puszka kukurydzy - 1 cukinia - 1 mały batat - pół dyni piżmowej - ząbek czosnku - łyżeczka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego i pół opakowania pomidorów z puszki - pół szklanki bulionu i pół szklanki wody - po łyżeczce papryki wędzonej, słodkiej i ostrej, sól, pieprz Przygotowanie: 1) Dynię piżmową i batata kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy(...)siekamy i dorzucamy do garnka.. Dodajemy około 1/5 opakowania kukurydzy, pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy. 3) Do kielicha blendera wrzucamy pozostałą cześć kukurydzy, olej i bulion. Miksujemy na jednolitą masę i dorzucamy do garnka. 4) Wszystko mieszamy. Można dodać więcej ostrej papryki, jeśli mamy ochotę na coś ostrzejszego. Dusimy na wolnym ogniu przez dodatkowe

Roślinożerni urlopowicze
Armenia - Ormiańska zupa jogurtowa (Spas) 173

ulubionych od czasu naszej wizyty w tym wspaniałym kraju i posmakowaniu jego specjałów. Od tego czasu spas zagościł na dobre w naszym jadłospisie! Składniki (2-3 porcje): - szklanka bulionu - dwie szklanki wody - trzy szklanki jogurtu greckiego  - jajko - łyżka mąki -  2 łyżeczki suszonej mięty, sól, pieprz - świeża mięta, pietruszka i kolendra - 20-30 g masła - 50 g pęczaku(...)osolonej wodzie gotujemy kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu. 2) Do innego garnka wlewamy jogurt grecki, jajko i wsypujemy mąkę. Mieszamy na gładką masę, wlewamy wodę i bulion, i ponownie mieszamy. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy suszoną miętę, sól, pieprz i pęczak.  3) Zupę serwujemy posypaną świeżymi ziołami i plastrem masła

Roślinożerni urlopowicze
Ryba po grecku z porem 90

cytryny przyprawa do ryb 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej mąka do panierowania ryb olej do smażenia 1 duży listek laurowy 4 kulki ziela angielskiego ok. 0,5szkl. bulionu warzywnego Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora dokładnie umyłam i pokroiłam drobno. Na patelni na oleju przesmażyłam partiami starte warzywa i po usmażeniu(...)przekładałam je do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam drobno i zeszkliłam na oleju. Wymieszałam ją z majerankiem, solą i pieprzem czarnym. Przełożyłam do reszty warzyw w garnku. Dolałam bulion, ketchup z cukinii i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszałam. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, paprykę słodką, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku. Sos warzywny dusiłam na małym ogniu

Waniliowe Improwizacje
Zupa krem z pasternaku i gruszek 73

cukry są jeszcze bardziej wyczuwalne. Takie korzenie najlepiej upiec z odrobiną oliwy i pieprzu lub ugotować :) Zupa krem z pasternaku i gruszek Składniki: na ok 6 porcji 2 litry bulionu warzywnego 1-1,5 kg pasternaku łyżka oleju rzepakowego 0,5 kg kwaskowych gruszek świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku sól do smaku Do podania: natka pietruszki grzanki lub pieczone(...)cząstki. Dodaj olej i wymieszaj po czym rozłóż na blaszce, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i zrumień w piecu w temperaturze ok 180 °C. Upieczony pasternak przełóż do gorącego bulionu i gotuj ok 10 minut. Po tym czasie - kiedy pasternak będzie już miękki - dodaj gruszki i gotuj ok 2 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy - całość zmiksuj

Gary Bez dna
Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą 119

rozgrzewający i sycący obiad. Składniki: 350g ciecierzycy 300g szynki wędzonej 200g kiełbasy wędzonej 100g wędzonego boczku 3 czerwone papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 3 ząbki czosnku 330ml bulionu drobiowego 200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 pęczek natki z pietruszki olej rzepakowy pieprz cytrynowy sól morska Wykonanie: 1. Ciecierzycę(...)miękkości. 2. Paprykę, kiełbasę, boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać wędlinę i smażyć około 10 minut. Następnie podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, koncentrat, papryki, suszoną bazylię, papryki w proszku i gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę, posiekaną natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i zagotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Chłopski garnek 137

pyszne, sycące i super rozgrzewa, więc na tę porę idealne. Polecam, my na pewno jeszcze nie raz zrobimy bo jest super :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie żółte papryki 400 g kiełbasy u mnie podwawelska 300 g wędzonego boczku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 cebula(...)Następnie dodajemy ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy obie papryki (słodką i ostrą), zioła prowansalskie, posiekaną natkę (część zostawiamy do oprószenia przed podaniem) i oregano. Mieszamy. 5. Wlewamy gorący bulion i musimy zagotować. Jak ziemniaki będą robić się miękkie dodajemy czerwoną fasolę, pomidory i cukier.  Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 minut. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze

kruche babeczki
Zupa krem z pora 87

Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 5 białych/jasnozielonych części pora - około 400 g średnia pietruszka 1/4 małego selera 2 średnie ziemniaki 1,5 l bulionu 150 ml śmietanki kremówki gałka muszkatołowa chili lub papryka słodka, jeżeli nie lubicie ostrego sól i pieprz olej do smażenia grzanki/groszek ptysiowy/chleb/bułka do podania Przepis 1 Pory kroimy(...)dużym ogniu do zmięknięcia i zrumienienia przez około 10-15 minut. Przekładamy do garnka - zostawiamy jednak ich niewielką ilość do dekoracji zupy przed podaniem. 2 Pora zalewamy gorącym bulionem i dodajemy obrane warzywa pokrojone w kostkę - pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, do momentu, aż warzywa zmiękną. 3 Całość blendujemy i doprawiamy sporą ilością soli

Kuchnia Bazylii
Zupa krem z dyni – pyszny jesienny przepis 113

spróbować obu wersji. Moja zupa krem z dyni jest ciut gęstsza i… Zresztą sami spójrzcie na przepis Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 litry bulionu lub wody (użyłam lekkiego bulionu warzywnego) 1 duża lub 2 małe marchewki 2 małe bataty pół pęczka natki świeżej pietruszki (jeśli nie macie można zastąpić suszoną pietruszką) 0,5 łyżeczki curry

Słodkie okruszki
Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem 162

mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń selera 2 strąki czerwonej papryki średnia cukinia około 2l bulionu warzywnego pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę(...)mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Około 2 łyżki mąki rozrabiamy

Pyry na Gaz
Jesienna zupa z warzywnym makaronem 97

ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania