bulion - 9142 przepisów (strona:159/610)

Przepisy z cukinią w roli głównej 190

wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl Zupa krem z cukinii Do zrobienia kremu z cukinii niezbędne będą następujące składniki: 3 cukinie, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz. Umyte, obrane cukinie, cebule i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. W garnku(...)rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę i smażymy około 3 minuty. Wsypujemy czosnek oraz cukinię i smażymy przez 4 minuty. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez około 12 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zdejmujmy z ognia i miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami lub kleksem ze śmietany. Cukinia z grilla

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z selera i kaszy jaglanej 119

jeden duży ) - 2 jajka - 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub komosy ryżowej - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 1 kawałek pora ( dałam połowę białej części) - 2 łyżki oliwy - 100 ml bulionu ( dałam 200 ml, bo lubię bardziej mokry pasztet) - liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, majeranek, kurkuma, czarnuszka 1. Kaszę ugotuj w 1 i 1/2 szklanki wody(...)szczyptą soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelni zeszklij cebulę i pora drobno posiekanego. Dodaj starty seler, pokrojony czosnek i podlej bulionem. Duś 10 minut, a następnie wystudź. 2. Do masy selerowej dodaj kaszę, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, duża łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 żółtka i wymieszaj. 3. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 289

osoby: oliwa extra virgin 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 pora pokrojonego na półplasterki  60 g kaszy gryczanej (waga suchego produktu) 1 pęczek botwinki 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz 1 puszka czerwonej fasoli odcedzonej (lub 250 g fasoli ugotowanej samodzielnie) 1/2 pęczka koperku  Przygotowanie: Na patelni na oliwie podsmaż podsmaż cebulę oraz pora, aż się(...)zeszklą (ok. 4 minuty). Wsyp kaszę i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj obrane i pokrojone na plasterki lub półplasterki buraczki z botwinki. Wlej gorący bulion i dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż buraczki zmiękną, a kasza się ugotuje i wchłonie większość płynu. Dodaj posiekane liście botwinki i czerwoną fasolę, wymieszaj. Przykryj patelnię

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet ze szparagami z piekarnika (bez glutenu) 152

SMACZNEGO ! Uwagi: nie wyrzucaj odłamanych końcówek szparagów. Ja zbieram do woreczka i chowam do zamrażarki. To świetna podstawa do przygotowania bulionu. Taki bulion to podstawa każdej wiosennej zupy, a już w szczególności do szparagowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczny gulasz z kurczaka i batata 120

ogniu, wtedy jest jeszcze bardziej smaczny. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 1 duży batat ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ puszki słodkiej kukurydzy 300 ml bulionu drobiowego (domowego) 3 łyżki passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów Sól Pieprz Czosnek granulowany Wędzona czerwona papryka Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy(...)cebulę, dodajemy mięso. Gdy kurczak delikatnie się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa - obranego i pokrojonego w kostkę batata, pokrojone w kosteczkę papryki oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy domowym bulionem. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Przed końcem dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzoną paprykę. Doprawiamy według uznania

VioletoweKucharzenie
Kaszotto z kurczakiem i botwinką 158

kaszy pęczak 3 łyżki oliwy 1 por 500 g filetów z udka kurczaka 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/3 szklanki białego wina 1 i 1/2 szklanki bulionu Na rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oliwy, dodać kasze i chwile podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać na patelnie. Smażyć około 3 minuty. Dodać pokrojonego w półplasterki pora, łyżkę oliwy oraz tymianek(...)minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, dodać białe wino, zagotować aż odparuje około 3 minuty. Dodać pokrojone buraczki (liście zachować) oraz wlać gorący bulion. Doprawić. Przykryć pokrywką i gotować około 23 minuty. Po tym czasie dodać liście botwinki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę i podgrzewać jeszcze 3 minuty

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z bakłażana 160

bakłażana.  Krem jest bardzo szybki i prosty  do zrobienia. Taka zupa najlepiej smakuje  z kleksem śmietany i grzankami. Składniki: 3 duże bakłażany 2 marchewki 1 L bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa chilli sól, pieprz dodatkowo śmietana natka pietruszki grzanki Wykonanie: Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie przepłukać(...)piec przez 25 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć cebulę  z marchewką, pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać upieczony bakłażan, wlać bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak z indyjską nutą 173

indyjską nutą: pół niewielkiej kapusty – około 400 gram, 2 duże ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili 2 łyżeczki ziaren kuminu, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki oleju, 1 litr bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub kolendry do podania. Sposób przygotowania kapuśniaku ze świeżej kapusty z indyjską nutą: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę(...)przez praskę czosnek, kumin i kurkumę. Dodaję kapustę i ziemniaki i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, od czasu do czasu mieszam. Dodaję bulion i pomidory i gotuje całość aż ziemniaki będą miękkie, doprawiam solą i pieprzem do smaku i podaję z posiekaną natką pietruszki. Kapuśniak ze świeżej kapusty

Gotuj Się Kto Może
Kurczak w chrzanowym sosie 165

Składniki filet z kurczaka 200 ml śmietany 12% słoiczek chrzanu 3 ząbki czosnku 300 ml bulionu sól, pieprz, estragon ciemny sos sojowy Przygotowanie Mięso pokroić w dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą estragonu i kilkoma kroplami sosu sojowego - wymieszać i odstawić na 30 min. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na mocny brązowy kolor. Do gorącego bulionu

Gaździnka warzy
Gulasz wołowy z warzywami 98

Bardzo lubimy takie połączenia. Składniki 500 g wołowiny ekstra 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 l bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej(...)ostrygowego sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką.  Po kilku minutach zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 30 min. Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas

R'n'G Kitchen
Krem paprykowy 201

skórę i dopiero można działać dalej – na szczęście reszta idzie już błyskawicznie:) Polecam np na weekendowy obiad:) 6-7 czerwonych papryk 1 mała główka czosnku 500-650 ml bulionu 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 2-3 łyżki mascarpone 5-6 liści bazylii mielona słodka papryka (może być wędzona) szczypta ostrej papryki lub chilli w proszku sól morska, pieprz(...)Wrzucamy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dokładamy upieczoną paprykę, wyciśnięty z osłonek upieczony czosnek oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy całość przez około 15-25 minut. Do zupy dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko miksujemy. Na koniec doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Risotto – włoska robota 112

zależności od rodzaju risotta ja używam różnych win. Do tego konkretnego użyłam wermutu – nadał lekko słodkawego charakteru, który bardzo fajnie pasuje mi do boczniaków) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Dodatkowo: 1 opakowanie boczniaków 1-2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)cebulka się zeszkliła. Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wermut, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem, gdy ryż „wypije” wino, dolewamy kolejną jego porcję. Następnie, podobnie postępujemy z bulionem – dolewamy część i co jakiś czas mieszając sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż będzie miękki i będzie delikatnie „rozpływał się” dodajemy parmezan i dobrze mieszamy. Sprawdzamy smak i w razie konieczności

Kate's Kitchen
Zielony krem z pora i groszku 160

ptysiowym groszkiem lub ziołowymi grzankami smakuje znakomicie i jest bogactwem witamin. Składniki: 500g pora 1 szklanka zielonego groszku 2 łyżki masła 200g śmietany kremówki 200g serka topionego śmietankowego 750ml bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Por oczyścić i pokroić w talarki, zeszklić na maśle i dodać groszek. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Następnie dodać pokrojony

Szalona Kuchnia Eweliny
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 165

przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód na to, że z pieczonego kurczaka nic nie powinno się marnować. Wierzcie lub nie, ale powstała na… bulionie z kości pieczonej kury. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą

Niedzielny kucharz
Zupa-krem z kapusty i pomidorów 104

marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku opcjonanie mango i czarnuszka do podania Rozgrzej oliwe z oliwek i przez 3 minuty podsmażaj cebulę. Włóż kapustę, marchew, ziaemniaki(...)seler. Dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem. Zupę podałam z mango i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła ją o cenne składniki odżywcze. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania