bulion - 9142 przepisów (strona:166/610)

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon 133

smak. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 30 min Ingredients 500 ml buliony drobiowego 200 g filetów z kurczaka 120 g fasolki szparagowej zielonej 180 ml mleka kokosowego 1/2 papryczki Komodo Dragon 1 dojrzałe mango 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku(...)garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem

Wędrówki po kuchni
ZUPA CHŁODNIK Z RZODKIEWKI NA JOGURCIE 135

Wspaniały chłodnik , który najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym prosto z piecyka.  1 litr bulionu mięsnego 1 duży pęczek rzodkiewki 0.5 pęczka koperku 2_3 małe ziemniaki kawałek prawdziwego masła 1 mały kubek jogurtu naturalnego 0.5 świeżego zielonego ogórka sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 cm.świeżego startego imbiru ************************************  Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę.Zagotować bulion

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa kurkowa 141

dodaję śmietany do zupy w garnku, gdyż śmietanę zawsze można dodać, ale wyjąć już nie;) Kto chce, może zabielić swoją porcję zupy w talerzu. Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego ok 300g kurek 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła klarowanego garść drobnego makaronu (ok 50g, np. gwiazdki) pęczek koperku sól pieprz 2 liście laurowe(...)dużym ogniu, kilka minut, aż sok wyparuje, następnie dodać masło, wymieszać i smażyć, aż kurki zaczną się przysmażać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić marchew i ziemniaki, gotować 5 minut, dodać kurki, gotować jeszcze 5 minut. Następnie wsypać makaron, gotować ok 4-5 minut, aż makaron

Obiad gotowy
KREM KURKOWY 102

szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów 🍄 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 200 g kurek 1-1,5 l bulionu 100 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz natka pietruszki grzanki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno(...)garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie dodajemy kurki. Smażymy jeszcze przez 2 min. i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Kilka kurek wyciągamy do dekoracji. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym 107

mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem.  Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2  łyżki masła i 2 łyżki mąki  ok 2 szkl. mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz olej Sposób wykonania : Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę. Łyżeczką(...)wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duś ok. 15 minut. , dopraw. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową , solą

Różne smaki w kuchni
Zupa kurkowa z ziemniakami 154

Pyszna i aromatyczna zupa z kurek z dodatkiem ziemniaków. U mnie obowiązkowo zabielana śmietanką i dużą ilością natki pietruszki. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 300 g kurek 500 g obranych ziemniaków 1 duża cebula garść posiekanej natki 1 łyżka masła śmietanka 30 % do zabielenia ok 50-100 ml Kurki oczyścić jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, wrzucić kurki i chwilę podsmażyć. Bulion zagotować. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i podsmażone kurki. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia. Do zupy wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i można podawać

Monia miesza i gotuje
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 173

oliwa z oliwek extra virgin -kieliszek białego wina -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Po pierwsze spokój i lenistwo! We włoskiej kuchni nie może być pośpiechu! A więc... Gotujemy bulion. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę na oliwie z oliwek, dodajemy ryż i mieszamy dokładnie tak aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Następnie dodajemy białe wino i chochelkę(...)bulionu. Od tej chwili potrzebna nam cierpliwość, gdy widzicie że ryż wysycha dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to aż ryż będzie al dente. Gdy jesteśmy pewni, że jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę, masło, parmezan oraz miód i przyprawy. Mieszamy dokładnie i serwujemy!  Pozwolę sobie napisać jeszcze parę słów o użytym przez nas greckim

Gawron w rosole
Zupa krem z bobu 158

wszystko co jest z niego przyrządzone . Dziś zapraszam na zupę krem,  który jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia. Składniki: 500 g bobu 500 ml bulionu warzywnego 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku oliwa/masło sól, pieprz dodatkowo grzanki Wykonanie: Bób ugotować, ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w kostkę(...)marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę zeszklić razem z marchewką, na koniec dodać czosnek i bób. Chwilę razem wszystko podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować do miękkości marchewki. Następnie dokładnie zmiksować. Na koniec dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć) i doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z grzankami. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Krem z porów i ciecierzycy 145

faktem nieco zaskoczona;) Bardzo ciekawe połączenie. Jak dla mnie do powtórki. 2-3 pory 1 duża cebula 2 puszki ciecierzycy 1 ząbek czosnku 100 g kremówki 1,5 l bulionu warzywnego 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy w średniej grubości talarki (tylko białe części). Cebulę kroimy w większą kostkę. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy(...)cebulę oraz pory. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy całość. Gdy warzywa się zeszklą, łączymy je z bulionem. Dodajemy połowę ciecierzycy. Gotujemy około 10-15 minut. Gdy por zmięknie, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę (któregoś razu nie miałam, nie dodałam i też było pysznie). Zupę podajemy z grzankami. Ciekawą

Smaki Na Talerzu
Zupa rzodkiewkowa 118

jajkiem będzie bardziej sycąca. Na upały idealna, lekkostrawna i prosta w wykonaniu. Polecam! Zupa rzodkiewkowa Składniki na 4 porcje: 2 pęczki rzodkiewek 1 cebula dymka 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (u mnie domowy wywar z warzyw, można użyć z kostki) 100g śmietankowego serka topionego 2 łyżki śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy gotowane jajka do podania szczypiorek(...)Wykonanie: Cebulę kroimy w półtalarki, ziemniaczki w kostkę. Rzodkiewki myjemy, obcinamy ogonki i łodyżki, kroimy w cienkie plasterki. W większym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy cebulę i ziemniaki. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy rzodkiewki, gotujemy całość jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy  pokrojony serek topiony i na wolnym ogniu

Smak mojej kuchni
Krem z marchewki i batatów 120

groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszona kolendra Dodatkowo:  prażone pestki słonecznika i dyni Wykonanie: Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę(...)plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami

Smak mojej kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z bobem 163

Składniki: (f o rma 28x16) 300 g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu) 200 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu) 1 średnia cebula 2/3 szkl wody 1/3 szk bulionu warzywnego lub drobiowego np. Krakus 2 ząbki czosnku 50 g parmezanu lub grana padano Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki najlepiej za pomocą szatkownicy. Bób gotujemy, po ugotowaniu(...)przelewamy zimną wodą, odsączamy i obieramy ze skórek.  Cebulę kroimy w pióra. Wodę mieszamy z bulionem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na niej kładziemy pokrojoną cebulę, następnie warstwę bobu i ponownie ziemniaki. Całość zalewamy mieszanką bulionową.  Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez

Bon appetit mon amie
Zupa kukurydziana z kurczakiem i zacierkami 178

zdanie, zupa była jeszcze lepsza na drugi dzień. 350 g filetów z kurczaka puszka kukurydzy ok 150 g makaronu zacierki mała marchewka cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu 150 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka lubczyku (miałam suszony) sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego W garnku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną(...)cebulę, dodać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Chwilkę przesmażyć. Zalać gorącym bulionem, dodać kukurydzę, pokrojonego w kostkę kurczaka, zacierki, kurkumę i lubczyk. Zupę gotować ok 15 minut, pod koniec wlewając śmietankę. Gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje zupy posypać świeżą natką pietruszki

Smakołyki Asi
Dlaczego susz warzywny stosują najlepsi kucharze? 119

bazą dania, którą stanowią warzywa. To z jednej strony zapowiada wybitny smak, z drugiej dla wielu okazuje się zbyt czasochłonnym zadaniem. Obieranie warzyw i gotowanie wpierw z nich bulionów w wielu przypadkach okazuje się niemożliwe czasowo. Na szczęście jest na ten mały problem naturalne rozwiązanie. Warzywa z torebki Nowoczesne technologie dotyczące produkcji żywności coraz częściej wykorzystują stare, acz najlepsze metody(...)porównywalnie do najlepszych herbat świata. Swoje właściwości uwalniają podczas gotowania, co więcej, nie wymagają długiego procesu obróbki termicznej. Mogą same w sobie stanowić podstawę do wykonania szybkiego i zdrowego bulionu warzywnego lub stać się wybornym dodatkiem do innego dania. Perfekcja smaku, ukłon w stronę zdrowia Nie trzeba specjalnie tłumaczyć, dlaczego susz warzywny jest zdrowy i zdecydowanie lepszy od innych, przemysłowych

Kuchcik gotuje
Zupa krem z czerwonej fasoli 145

zmieniając jej komponenty. Jeżeli jesteście ciekawi efektów to przygotujcie ją w domu!   Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu) ok 500 ml bulionu (u mnie warzywny) ok 150- 200 g boczku 1 szalotkę 2 – 3 łyzki pokrojonego w kostkę sera żółtego (może też być utarty, dałam to co miałam w lodówce) sól(...)pieprz do smaku coś zielonego – bazylia, pietruszka lub koperek Fasolę odcedzamy i przemywamy sporą ilością wody. Dodajemy do wrzącego się bulionu i gotujemy ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią (jak będzie gorąca) pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulkę – smażymy aż całość będzie rumiana. Zupę miksujemy blenderem i gdy będziemy już mieli

Szybko Tanio Smacznie