zakładce ZUPY znajdziecie również inne przepisy i pomysły na smaczne zupki. Składniki 400 g zielonego mrożonego groszku 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1,5 l bulionu groszek ptysiowy sól pieprz papryka słodka Do bulionu dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i zagotować do miękkości warzyw, a następnie dodać zamrożony groszek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kiedy groszek będzie
O kuchni z uczuciemsucho podlać niewielką ilością wody. Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki pokrojone w plasterki lub kostkę (aby szybciej się ugotowały). Cebulę wymieszać z ziemniakami i chwilę przesmażyć. Wlać mleko i bulion, tak aby płyn zakrywał warzywa. Przykryć i zagotować, dodać 1 łyżeczkę soli, zmniejszyć gaz i powoli gotować aż ziemniaki będą miękkie, mieszać od czasu do czasu. Gdy ziemniaki będą miękkie(...)zupę zdjąć z ognia i przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę mleka i/lub bulionu. Zmiksowaną zupę podgrzać, dodać 2 garście żółtego sera, zamieszać i podgrzewać do czasu aż ser się roztopi po czym od razu serwować. Zupę nalać do miseczek, przybrać żółtym serem, skwareczkami i pokrojoną dymką. Smacznego
Codzienne Gotowanieduża żółta papryka 2 średnie bataty sól czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 gałązki tymianku 2 gałązki bazylii 2 łyżki oliwy puszka krojonych pomidorów bez skóry 600 ml bulionu pieprz Przygotowanie Papryki przeciąłem na pół, oczyściłem. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej folią, rozłożyłem papryki przecięciem do dołu. Piekłem, aż skórka zaczęła czernieć. Wystudziłem(...)czosnek i zioła posiekałem. Cebulę poddusiłem ok. 3 min. Na oliwie, dodałem czosnek, dusiłem jeszcze chwilę, dodałem z grubsza pokrojone pieczone papryki. Po kilku minutach duszenia dodałem pomidory i bulion, doprawiłem solą, pieprzem i połową ziół. Gotowałem pod przykryciem 15 minut. Dodałem ugotowane bataty, doprawiłem całość do smaku. Podgotowałem pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypałem resztą ziół
R'n'G Kitchenboczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 150 - 200 ml bulionu wołowego lub wody 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki mąki pszennej około 2 łyżeczki soli około 2 łyżeczki pieprzu 500 - 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 liście laurowe(...)marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu. Powstały płyn wlać do naczynia z mięsem i warzywami, wlać również wino tak, aby całe mięso
Kuchcik gotujefileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki(...)słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniezupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca. ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l. ziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka cebula 1 sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki(...)garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, szczypior, pieprz
Kuchnia Paulettesdlatego zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego sposobu na kaszę pęczak, której tak wiele osób unika;). 1 szklanka kaszy pęczak, u mnie od Lidl Polska 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 100 ml białego wina 20 g suszonych grzybów olej 2 łyżki masła sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy(...)kostkę. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut. 3. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Szefowa kuchnijabłka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju sól Sos: 1 łyżka mąki 100 ml soku jabłkowego 100 ml bulionu drobiowego Ryż: 100 g ryżu 1 garść rodzynek 1 marchew natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)rumiano z każdej strony. Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy. Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną
R'n'G Kitchenporcje): 1 kg schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 łyżka oleju 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka cydru 1 lampka wytrawnego wina 750 ml bulionu przyprawy: ostra papryka, majeranek, sól i pieprz 100 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej posiekana natka pietruszki Do podania: puree ziemniaczane frytki z batata surówka z marchewki(...)plastry o szerokości 0,5 cm. Wrzucam do garnka i smażę całość 2-3 minuty. Dodaję przyprawy. Wlewam cydr oraz wytrawne wino i redukuję sos o połowę. Wlewam bulion i całość gotuję godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję sos kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu dodaję do garnka przesiane obie mąki i całość
Mango Papajazapraszam do zakładki DANIA JEDNOGARNKOWE. Inspiracja Książka Potrawy z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków około 400 g kiełbasy czosnkowej 2 średnie cebule 2 łyzki masła klarowanego 1,5 bulionu mięsnego 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Jeśli ziemniaki są małe zostawić całe. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę(...)pokrojoną drobno, dodać kiełbasę i smażyć około 3 minut, a następnie dodać ziemniaki , wlać wino i bulion. Dusić na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem. Na talerzu posypać natką pietruszki. garnek galicyjski z ziemniakami
O kuchni z uczuciemostro-kwaśna. Doprawcie ją według Waszego gustu i smaku, powinna być zdecydowanie kwaśna i pikantna, Smacznego 👌. Zupa ostro-kwaśna Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100 g schabu 1000 bulionu 1 marchewka 2 grzybki mun garść pędów bambusa garść kiełków sojowych 1 jajko szczypiorek opcjonalnie kolendra meksykańska (t hai parsley) 2 łyżki jasnego sosy sojowego 2 łyżki(...)wodą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, a grzybki kroimy w cienkie paski. Pędy bambusa również. Schab kroimy w cienkie paski, a marchewkę w słupki. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy mięso, marchewkę i bambusa. Gotujemy przez 5 minut. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, mąkę, chili i przyprawy. Wlewamy do gorącej zupy, mieszamy. Gdy zupa się zagotuje
Kulinarne przygody Gatityziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz 1,5 litra bulionu natka pietruszki ziele angielskie i liść laurowy Ciecierzycę moczymy przez 12 h w zimnej wodzie następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyła. W garnku rozgrzewamy(...)oliwę i smażymy na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie już miękka dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawy. Wlewamy gorący bulion, ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała, soczewicę i ziemniaki. Gotujemy ok 15 minut. Wrzucamy passatę i gotujemy kolejne 30 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę przyprawiamy mielonym czarnym pieprzem i solą. Posypujemy natką
sierotka maRysia w kuchniburro parmigiano sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 1 litrze wody do miękkości. Z wody po ugotowanej marchewce odlewamy 3/4 bulionu, który wykorzystamy do przygotowania risotto. Resztę wody wykorzystujemy do zblendowania marchewek. Szalotki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy(...)średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Do ryżu dodajemy krem marchewkowy. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Risotto zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę
La grande e la piccola cuocazapiekankę z makaronem tortellini, pieczarkami, porem i groszkiem. Składniki: opakowanie makaronu tortellini ok 200 g pieczarek por puszka groszku 150 g sera żółtego 180 ml śmietany 30% pół szklanki bulionu (można ominąć) sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki, pora w piórka. Oba składniki podsmażamy na maśle. Kiedy sok z pieczarek(...)odparuje, wlewamy bulion i śmietanę i dusimy do momentu, aż sos o połowę się zredukuje. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z porem, groszek i przyprawy. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut w temp
e-PrzepisyKulinarne