bulion - 9142 przepisów (strona:179/610)

bogracz z wołowiną 132

latem w słoiki) sprawi iż nie straszna nam będzie nawet najmroźniejsza pogoda. składniki dla sześciu osób 1 kg przerośniętej wołowiny 2-3 papryki czerwone 1 litr dobrego bulionu 1 papryczka ostra 350 g  pomidorów ( o tej porze roku z puszki)  3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 3-4 łyżki papryki słodkiej(...)ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez godzinę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, bazylią i cząbrem i dusimy, kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy trzy łyżki słodkiej papryki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty

Miód i pieprz
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 144

SKŁADNIKI  250 g ry ż u  100 g wędzonego łososia 1 szalotka 2 fenkuły  500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła  s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 100 g di salmone affumicato 1 scalogno 2 finocchio 500 ml di brodo vegetale 150 ml di vino(...)łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 159

szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij(...)wymieszane razem mrożone warzywa, ser brie pokrój w kostkę, przygotuj sos: rozgrzej w rondlu masło, dodaj czosnek, smaż chwilę, ciągle mieszając dodawaj powoli mąkę, mieszaj rózgą, następnie powoli dodaj bulion i mleko, mieszaj, naczynie żaroodporne (u mnie wymiary 20x22) wysmaruj masłem klarowanym, układaj warstwowo: makaron, warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch

Zasmakuj Kuchni
Zupa z czerwonej cebuli. 174

czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około(...)musi stać się bardzo miękka. W połowie smażenia dodać majeranek. Zwiększyć ogień i dodać brandy. Po 2 minutach dodać wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować na małym ogniu 15 minut. Podawać oprószone obficie pieprzem i posiekaną natką pietruszki z grzankami z bagietki z dodatkiem dowolnego ulubionego sera (np. gruyere, kozi, oscypek

zadanie-gotowanie
Tajska zupa z kurczakiem 165

tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso(...)ścięte z każdej strony dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir oraz czosnek, a po chwili przyprawy- dzięki chwilowego podsmażeniu ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Następnie wlewamy wszystko do bulionu, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy, jeśli to konieczne solą. Podajemy z makaronem ryżowym, posypaną drobnym szczypiorkiem, ja lubię również lekko skropić olejem sezamowym

Pichceniomania
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 156

oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej   opakowanie przyprawy do ryby(...)warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb.  Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące.  Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem.  Usmażone kotlety ułóż warstwami

wegujemy
Cielęcina duszona w porach i marchewkach 218

się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około(...)łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy/ miksujemy. Cielęcinę kroimy na kawałki, podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 135

mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać

królestwo garów
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 170

Brązowa pieczarka jest bardziej twarda i zwarta. Wydaje mi się, że ma delikatniejszy smak niż biała pieczarka ale bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u   mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić(...)drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować ok 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone. Gotować dalej aż warzywa i pieczarki będą miękkie a serek całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu

Monia miesza i gotuje
Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem 167

osób - 1 porcja 210 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 biała cebula 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 50 ml cydru 1 jabłko 100 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy i szklimy na dużej patelni na oliwie. Mięso kroimy na 2,5 cm medaliony. Oprószamy mąką(...)dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa. Smacznego :)    1 porcja  - 210 kcal - białko - 110 g - tłuszcze - 22,5 g - węglowodany - 47 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa pieczarkowa 118

Delikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1  mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 200 g serka topionego (pieczarkowego) 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko podsmażamy na maśle(...)pokrojonymi w kostkę ziemniakami, zalewamy bulionem. Dodajemy serki, pokrojone na plasterki pieczarki, lubczyk i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin

R'n'G Kitchen
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 141

dokładkę. Składniki: 250-300 g ciecierzycy z puszki 200 g wędzonej szynki 1 puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra przyprawa z papryczek chili olej do smażenia Sposób przygotowania(...)czym przekładamy do innego naczynia.  Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę

Z notatnika
Pierogi wigilijne 125

około 30 pierożków. Ciasto na pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać

królestwo garów
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 134

SKŁADNIKI :  5-6 dzwonków karpia sól, pieprz 3 łyżki klarowanego masła 1 spora marchew 1 pietruszka kawałek selera malutka cukinia 1 szklanka buliony + 1 łyżka masła(...)minut w temperaturze 180 % C.  Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ). Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do momentu częściowego odparowania płynu. Teraz dodajemy cukinię i gotujemy aż płyny odparuję. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem.  Do garnka przekładamy pokrojone śliwki, rodzynki i orzechy

Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i fasolką. 165

ważne szybkie w przygotowaniu. Polecam :) Składniki: ( dla 2 osób ) - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0.50 g suszonych pomidorów - puszka białej fasolki ( 240g) - 3 łyżki czerwonego pesto - szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego - Rama Smaż jak szef kuchni - czosnek mielony, papryka słodka, sól - zielona pietruszka ( opcjonalnie) - 200 g makaron spaghetti Wykonanie Oczyszczone, wypłukane i osuszone piersi z kurczaka kroję w paseczki(...)mięsa dodaję mielony czosnek i paprykę, całość mieszam na wysokim ogniu aż mięso się ładnie zrumieni. Do rumianego mięsa dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zawartość patelni zalewam gorącym bulionem rozmieszanym z 3 łyżkami czerwonego pesto. Zmniejszam ogień, dodaję odsączona fasolkę i całość jeszcze delikatnie podgrzewam do odparowania płynu i połączenia smaków. Kosztuję i w razie potrzeby doprawiam solą

Kuchnia z widokiem na ogród