bulion - 9142 przepisów (strona:180/610)

Żur sandomierski 176

chleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku(...)ściereczką.  Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę. Żur: Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam

wesoła kuchnia
Zupa flaczki z kani 149

Moja rodzina uwielbia te grzyby zbierałam je już w dzieciństwie. 4 kapelusze kani duże 1 marchewka 1 kawałek selera 1 cebula 1 papryka pomarańczowa 1/4 papryczki chili 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz koperek świeży 3 ziela angielskie 2 liście laurowe masło klarowane Marchew i seler obieram, myję i ścieram na tarce jarzynowej. Paprykę kroję w paski. Cebule drobno kroję(...)przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję warzywa i dalej chwilę przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do zupy, gotuję dwie minuty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojony koperek

wesoła kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 113

też lubczyk. 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej 1 papryka żółta 3 marchewki średnie 1 gałązka liścia selery lubczyk świeży 1 kawałek pora sól, pieprz 1 litr bulionu warzywnego 1/3 szklanki śmietany 18 % natka pietruszki 1 łyżka maki krupczatki Fasolkę obieram i kroję na kawałki. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję w paski, pora kroję drobno(...)garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam do zupy. Zagotowuję, doprawiam sola, pieprzem, natką pietruszki

wesoła kuchnia
Gulasz z grzybami w chlebie 118

łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/2 litra bulionu drobiowego Mięso kroję w kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso

wesoła kuchnia
Kalafiorowa z kluseczkami 131

kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza. 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 kawałek selera por biała część 750 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz koper, natka pietruszki. 1/2 szklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki wody sól Kalafiora dzielę(...)małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut. Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany. Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól. Ciasto na kluski ma być

wesoła kuchnia
Zupa z selerem naciowym 140

roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję(...)małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa warzywna z cieciorką 176

Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały(...)słodka papryka, chili, majeranek 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe Przygotowanie: do garnka wrzucam ziela i liście laurowe, wszystkie warzywa wraz z cebulą (oprócz brokułów i cieciorki) zalewam bulionem i zagotowuję, potem gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw; następnie dodaję cieciorkę i brokuły, przyprawiam do smaku, chwilę gotuję, (opcjonalnie dodaję śmietanę), wrzucam posiekany świeży koperek; Smacznego

Zasmakuj Kuchni
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 128

podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata:   3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu pikantnego  sól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być)     1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska) 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy pieprz(...)piec ok 20-25 min. Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać  łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie musztardy oraz pieprz.Gotować na małym ogniu,aż uzyskamy gęsty sos,który powinien być dość pikantny.Do sosu nie dodaję już soli,uważam,że musztardy są wystarczające słone- oczywiście to kwestia smaku. Upieczoną

Niespełnione zdolności kulinarne
Kartoflanka z dyniową wyspą 119

mnie raczej nic się nie marnuje, więc staram się wymyślać coraz to nowe propozycje dyniowe. Dziś ... Kartoflanka z dyniową wyspą 400 g ziemniaków 1 jabłko 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ok. 400 g miąższu dyni 1 cebula grzyby leśne mrożone (mały woreczek) szczypta kminku 2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietanki 1/2 gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku(...)ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypior Obierz jarzyny i jabłko.  Pokrój ziemniaki i jabłko w kostkę, zale je bulionem warzywnym. dodaj kminek  i gotuj do miękkości. Posiekaj cebulę drobno. Zeszklij ją na łyżce oleju, dodaj grzyby, posiekany czosnek i duś grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody. Na końcu dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś

Gotuj Sam!
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 210

Jeszcze raz o  botwince, tym razem  ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu  sól, pieprz  do smaku 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego sok z połówki cytryny 1 łyżeczka miodu  Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka.  Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż  mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj

Gotuj Sam!
Zupa imbirowa 135

Rozgrzewający rosół z lekko orientalnym akcentem. Składniki 2 udka z kurczaka 20 g suszonych grzybów mun 1 mała puszka groszku 1,5 l bulionu drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko(...)osolonej wodzie, studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski. Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min. Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z opalana papryka 113

idzie - obniża ciśnienie krwi. Warzywa te to również istna bomba witaminy C i błonnika. A co najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego(...)chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka z zupą. Dodajemy chilli

Kuchnia od dwojga
MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE 155

olej 2 łyżki + 2 łyżki sól  3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka 1 szkl.  marchew 2 szt. liście lubczyka/ magi 4-5 szt.  bulion drobiowy 300 ml. garść koperku do posypania pieprz do smaku Metoda: Boczek kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżeczka ). Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku, po chwili dodajemy posiekaną cebule(...)oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew.  Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( najlepiej na al dente, nie może być rozgotowany ). Przecedzamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i mieszamy. Kalafior dzielimy na małe różyczki i razem z  brukselką gotujemy w parowarze 15 min. Następnie dodajemy do naszego dania. Mieszamy. Siekamy listki magi także dodajemy. Doprawiamy pieprzem

Kuchnia Paulettes
MEKSYKAŃSKIE MUSZELKI 154

sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda 50 ml.  fasola czerwona z puszki 3 łyżki kukurydza z puszki 3 łyżki Dodatkowo: makaron muszle 400 gram bulion 300 ml.  przecier 3 łyżki pieprz 1 szczypta natka pietruszki 3 łyżki ser żółty 100 gram METODA: Mięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą(...)fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.  Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem.  Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać ser starty na tartce o grubych oczkach. Posypać natka pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni

Kuchnia Paulettes
KURCZAK W CUKINIOWYM SOSIE WYTRAWNYM 144

makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione.   SKŁADNIKI: Sos: cukinia 1 mała, młoda szt.  bulion 120 ml.  białe wino wytrawne 1/4 szkl.  ser feta classic Apetina 100 g.  filet z kurczaka 2 szt. sól, pieprz do smaku cebula 1 szt.  olej(...)się zarumieni.  Cukinie obrać i obieraczką wykroić wzdłuż cienkie pasma. Następnie pasma przekroić na pół. Do kurczaka wlać wino, poczekać, aż odparuje. Wrzucić cukinie, pokruszoną fetę i wlać bulion. Kiedy sos odparuje, lekko zgęstnieje doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Sos podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania