Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon
Trzeci talerzziarenkami Składniki: (na 6 porcji) 800 g kalafiora (różyczki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy(...)sekund, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty, aż cebula stanie się szklista. Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietankę, a całość posypać prażonymi pestkami ,które zostaną nam po oczyszczeniu dyni. Składniki: 500 g dyni 1 pomarańcza 2 łyżeczki startego imbiru 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Do garnka dodaj 1 łyżkę masła wrzuć dynię, imbir, ząbki(...)czosnku i smaż przez 3 minuty. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wraz z bulionem. Zupę dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż dynia będzie miękka, zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z prażonymi pestkami dyni lub grzankami
Kukuleczkipółplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku 2-3 łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej węgierskiej wędzonej papryki w proszku 500 ml bulionu wołowego 2 czerwone papryki, opieczone ze skórki i zmiksowane (lub kilka łyżek paprykowej pasty) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej Do podania: gęsta kwaśna śmietana(...)mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę
Trzeci talerzdrobno posiekany 300 g dyni, obranej, bez nasion i pokrojonej w kostkę 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii 1 łyżeczka płatków chilli 3 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej, jeśli zupa będzie zbyt gęsta) 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 garści szpinaku Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej 2 łyżeczki oleju(...)garnka włóż cebulę z czosnkiem i smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, przez około 5 minut. Dodaj dynię, paprykę, szałwię i chilli i smaż kolejne 5 minut. Dodaj bulion i puree z dyni, dokładnie całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż dynia zmięknie. Wmieszaj śmietankę, szpinak i mięso, i gotuj
karmelowyKurt Scheller. Ulubione policzki zapiekałam w fantastycznej marynacie/syropie, która jest taką moją „popisówką” na specjalne okazje! Do tego kasza gryczana niepalona prażona z cydrem i bulionem z suszonych grzybów, puder w pietruszki i fantastyczne danie gotowe! Jest idealnym pomysłem np. na świąteczny albo niedzielny obiad – gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Koniecznie spróbujcie(...)godz. ( do 1h 20 min ). – dużo zależy od mocy i jakości piekarnika oraz wielkości policzków. Po mniej więcej połowie pieczenia obracamy je, podlewamy odrobiną delikatnego bulionu oraz marynatą i pieczemy dalej. Policzki mają być delikatne, soczyste a pod dotknięciem widelca mają się rozpadać. Ps. na spód piekarnika włóżmy naczynie żaroodporne wypełnione wodą – sprawi to , że woda będzie parować
Ostra na Słodkowyrazisty ser gorgonzola. Roladki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet(...)układamy startą gruszkę i ser. Bardzo ciasno zwijamy w rulon. Roladki obsmażamy na rumiano na patelni. Zdejmujemy je na talerz. Kroimy je w plasterki. Na patelnię po smażeniu wlewamy bulion. Dodajemy kawałki serka topionego i sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego
VioletoweKucharzeniezdrowe danie obiadowe. Nie tylko raduje podniebienie, również oczy. W zasadzie od tego się zaczyna. Składniki 200 g fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 50 g ryżu arborio 200 ml bulionu warzywnego 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 g prażonych alg nori sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę czyścimy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy ryż i zalewamy bulionem (ok. 200 ml). Dodajemy mieszankę chińską, koncentrat i smażymy, cały czas mieszając. Ryż ma być al dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy prażonymi algami nori. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenwołowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania gulaszu: Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy często mieszając, by równomiernie się podpiekło. Dodajemy(...)sojowy oraz posiekany czosnek, zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu, podlewając w razie konieczności. Po ok 40 minutach dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę drobno posiekaną.Gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy papryki pokrojone w cienkie i nie za długie kawałki. Dusimy jeszcze ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Składniki na chlebki naan
Kuchnia w czekoladziewędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia
Kuchnia MagdaLenynaprawdę niewielki. Polecam! SKŁADNIKI: 4 łodygi pora 4 średnie ziemniaki 1 średnia cebula lub 3 szalotki 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 600 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz 300 g groszku mrożonego (opcjonalnie) słodka śmietanka do polania (opcjonalnie) WYKONANIE: Z porów usuń zewnętrzne liście (mocno zielone), pozostawiając tylko(...)będzie intensywniejszy). Na koniec dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Zamieszaj zupę i zblenduj ją na gładki krem. Gdyby była za gęsta możesz dolać odrobinę wody lub bulionu. Zupę podawaj z grzankami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyŁosoś - 340gram mięta- 4 listki pomarańcz- 150 gram pieprz kolorowy młotkowany- 4 ziarenka sól himalajska- 1 łyżeczka ryż basmati- 200gram groszek- 50 gram cebula- 50 gram bulion wołowy- 1litr marchewka- 1 sztuka por- 1 sztuka pietruszka- 1 sztuka ser mascarpone- 100 gram whiskey ,, ballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała(...)dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut. Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem, dodajemy partiami bulion do czasu, gdy wsiąknie i będzie al dente, dodajemy groszek jest ok wyjmujemy łososi z pieca, nastawiamy piekarnik na 160 stopni, smarujemy naszym sosem i posypujemy pieprzem i solą, wrzucamy
pichcisztobolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody z gotowania(...)odparuje cały płyn, a mięso uzyska ładny kolor. Następnie do mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy wszystko chwilę, do połączenia się smaków i wlewamy szklankę wina i bulionu. Pozwalamy całości się zagotować i odparować alkoholowi, dodajemy przecier pomidorowy oraz passatę, zioła i przyprawy oraz odrobinę soli i sporo pieprzu. Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Sos gotujemy na wolnym
Cooking MonsterPyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;) Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 50 g masła 300 g ziemniaków 1,2 bulionu warzywnego 50 g kaszy orkiszowej 1 puszka czerwonej fasoli (425 ml) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce(...)dużych oczkach, podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i gotujemy na wolnym ogniu do ich miękkości. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy fasolę i majeranek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenlepiej Do tego forma podania robi swoje, cieszy oko dużych i małych – specjalnie dla niejadków. SKŁADNIKI : pierś z kurczaka – 2 sztuki ziemniaki – 6 sztuk pieczarki – 8 sztuk bulion grzybowy – 1 szklanka – 200 ml przyprawa do indyka – 1 łyżeczka oliwa z oliwy sól i pieprz mąka pszenna – 2 łyżeczki mleko – 2 łyżki sałata – kilka liści pomidor – 1 sztuka cytryna(...)kilka kropel oregano koperek PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki przesmażyć na małej ilości oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion pieczarkowy. Mąkę połączyć z letnią wodą, mlekiem i szczypta soli. Wymieszać i dodać do pieczarek. Całość zblendować. Piersi z kurczaka posypać solą, pieprzem, przyprawą do indyka. Skropić oliwą z oliwy i piec 20 – 25 minut
kuchniabellissima.wordpress.com