łyżki do zasmażki 4 cienkie plastry wędzonego boczku 2 marchewki 1 duża cebula 500 g pieczarek 3 nacie selera 2 ząbki czosnku duże 3 nasiona jałowca 500 ml bulionu z mięsa 200 ml płynu z marynaty 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki zmielonego kminku sól do smaku 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj(...)seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni zrumień mąkę po czym dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj
codojedzeniałososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym. Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła(...)chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia. Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu
Pan i Pani Smith w kuchnipewnością będzie smakowało wyśmienicie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 piersi kaczki ze skórą, około 500 gram 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych 1 kieliszek brandy 1/3 szklanki bulionu szczypta soli i pieprzu 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła 1 szalotka 1 łyżka śmietany kremówki 36% Pierś kaczki nacinam od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Na suchej(...)odpoczęło, natomiast na tej samej patelni, pozostawiając jedynie 2 łyżki tłuszczu ze smażenia piersi, duszę posiekaną szalotkę oraz wiśnie. Wlewam brandy i redukuję. Wlewam bulion i całość gotuję kilka minut z dodatkiem gałązki rozmarynu. Doprawiam sos, dodaję masło oraz śmietankę i całość gotuję do zgęstnienia. Pierś kaczki kroje na mniejsze kawałki i podaję z sosem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego
Mango PapajaSkładniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA
Kasia Sarnawidelcem. Dodajemy posiekaną rzodkiewkę oraz kwiaty akacji. Wlewamy olej i przyprawiamy. Mieszamy. Dodajemy jogurt/wodę dla uzyskania pożądanej konsystencji ZUPA Z KWIATAMI AKACJI Składniki: ♥ 300g kwiatów akacji ♥ 2 szklanki bulionu ♥ cebula ♥ sól, pieprz ♥ śmietana/jogurt sojowy ♥ łyżka oleju Wykonanie: Szatkujemy cebule i podsmażamy na oleju. Doprowadzamy bulion do wrzenia. Wrzucamy do niego cebulę oraz akację. Przyprawiamy. Gotujemy kilka minut
Kasia Sarnaząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka mleka 250 g makaronu Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, włóż do patelni i smaż(...)minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wino, gotuj aż prawie odparuje, po czym wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Smaż mieszając przez 3 minuty i wlej bulion wraz z 1/2 szklanki mleka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj aż rdzeń brokuła zmięknie. Dopraw chilli i tymiankiem i zmiksuj zawartość patelni na gładki sos (ostrożnie blenderem ręcznym lub najlepiej
karmelowyzrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 cebula 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego śmietana do zabielenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)gotującego się bulionu wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Fasolkę myjemy, ucinamy końcówki (można przekroić tez na 2 części) Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kiedy ziemniaki będą miękki, wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele, a ziemniaki miksujemy blenderem z wywarem. Następnie dodajemy fasolkę
Bon appetit mon amiePrzepis znalazłam w dwóch książkach: „Najnowsza kuchnia, wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej z 1904*, oraz „Praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej, z 1937/8 roku. 3 cebule, kilogram pomidorów, 500 ml bulionu, 3 łyżki masła, sól, pieprz, cukier, świeżo tarty parmezan (2-4 łyżki), Cebule pokroić w półplasterki (mniej więcej grubości około 0,5 cm), Poddusić na maśle. Dodać do nich pokrojone(...)pomidory. Dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito. Wlać bulion, dodać szczyptę cukru i zagotować. W razie potrzeby dolać więcej bulionu/wody, lub odparować zupę do pożądanej gęstości i smaku. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. W oryginalnym przepisie, należy zupę zagęścić mąką, ja ten etap pomijam. Podawać z grzankami. Zupa pomidorowa jest lepsza z pomidorów bardzo dojrzałych, miękkich
królestwo garówzostało...i powstało. Niby kilka składników, a efekt...sami musicie skosztować, bo przeklinać nie będziemy ;) Składniki 1 mała kapusta włoska 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 500 g kabaczka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 300 g łopatki wieprzowej 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu. Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty. Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy
R'n'G KitchenRisotto to popularna potrawa kuchni włoskiej, którą gotuje się z dodatkiem bulionu dla uzyskania kremowej konsystencji. Bulion można zastąpić pozostałą z obiadu zupą pomidorową bądź gotową zupą oferowaną przez firmę Profi . Dodając pomidorki koktajlowe i zioła uzyskamy bardzo aromatyczne sycące danie obiadowe. RISOTTO POMIDOROWE z ZIOŁAMI Składniki: 1 opakowanie zupy pomidorowej Profi 3/4 szkl.wody (opcjonalnie) 1,5 szkl
Bon appetit mon amiekarkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz 250 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na oleju (1 łyżka) podsmażamy mięso, tak aby było „sypkie”. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy cebulę(...)solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenrazem jednak postawiłam na udka kurczaka (choć możemy przygotować to danie również z piersi). Składniki: 6 udek z kurczaka 2 garści pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu z kurczaka 150 ml śmietanki 18% około 1 -2 łyżki mąki mała garść natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz do smaku, łyżeczka mielonego czosnku (lub 1 ząbek) 1/2 łyżeczki mielonego(...)spiąć wykałaczką. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oliwie. Dodać zwinięte roladki i smażyć, ciągle odwracając około 7 minut. Następnie podlać całość bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Potrawę zdjąć z ognia, podlać śmietaną i delikatnie zagotować. Odlać chochelkę sosu do szklanki, dodać mąkę- dokładnie wymieszać. Ponownie dodać
Tradycyjna Kuchniamogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode) 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki 3-4 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego) Marynata jerk: 2 łyżki przyprawy włoskiej (*przepis poniżej) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego(...)marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka jerk. Polać resztą marynaty. Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać
Pociąg Do Kuchnigruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie jest chrupiąca panierka z bułki tartej. Składniki: pół szklanki ryżu arborio szklanka bulionu 2 łyżki masła 50g parmezanu szczypta soli opakowanie serka kremowego musztardowo-miodowego Arla Apetina gruszka bułka tarta olej do smażenia W rondelku topimy masło. Dodajemy ryż. Mieszamy, aby każde ziarenko(...)pokryło się warstwą tłuszczu. Po chwili zaczynamy dolewać stopniowo gorący bulion. Gotujemy ryż ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy lekko ostygnie, dodajemy starty parmezan. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Z ryżu lepimy kulki wielkości mandarynki, do środka wkładając łyżeczkę serka i kawałek gruszki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego
Wrzosowa Polanazapach surowizny. Wrzucamy pomidory z puszki razem z sokiem albo sparzone, obrane i grubo posiekane pomidory Lima. Dodajemy sól, ostrą i słodką paprykę, płatki chili i ziołowy pieprz oraz bulion albo rosół. Całość gotujmy 15-20 minut na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy ręcznym blenderem na gładko. W międzyczasie na patelni którą można bez problemu wstawić(...)Lima”- obranych i pokrojonych 2-3 garście młodego szpinaku 8-10 koktajlowych pomidorków 100g miękkiego, twarogowego sera koziego 2 cebule (ok.200g) 2 ząbki czosnku 1 szklanka domowego rosołu lub bulionu 5 łyżek oliwy 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki 1 pełna łyżeczka ostrej papryki 1 pełna łyżeczka płatków chili 1 pełna łyżeczka zielonego ziołowego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Zapisz
Karo in the Kitchen