jako szybki obiad :) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu * 5-6 przecieru pomidorowego * mąka do obtoczenia klopsów * ewentualnie mąka+ woda do zaklepania sosu Wykonanie: Mięso mielone przyprawić według własnego smaku, dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Następnie z mięsa uformować(...)małe klopsiki, obtoczyć je w mące.W garnku zagotować bulion, do gotującego się dodać klopsy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze gotować około 10 minut. W razie potrzeby sos zaklepać mąką wymieszaną z wodą
Zrób to smaczniepassaty pół łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kardamon olej rzepakowy do smażenia 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki do smacznej dekoracji panierka do ryby: mąka pszenna i jajko - na oko, jak zabraknie dodajcie mąki lub jajka Wykonanie: Filety dorsza (lub mintaja) kroimy na około(...)dużej patelni szklimy cebulę oraz starte pozostałe warzywa, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy kardamonem i innymi przyprawami według uznania. Gdy zmiękną dodajemy passatę, przecier pomidorowy, wodę i bulion, doprawiamy cukrem. Dokładnie mieszamy, dusimy około 20 minut. W głębszej misce układamy na przemian: rybę i sos. Na wierzchu ma być sos. Posypujemy świeżą natką pietruszki
Zasmakuj KuchniIdealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem. Przepyszny aromat uzyskany dzięki szałwii od Skworcu Składniki 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka) 3 l bulionu warzywnego 4 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 500 ml piwa jasnego 100 ml syropu klonowego 100 ml miodu płynnego 3 łyżki przyprawy do mięs 2 łyżki szałwii Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru. Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy. Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem
R'n'G Kitchenkalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy(...)garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki (dwie różyczki odkładamy na bok) i również przesmażamy. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko, chwilę gotujemy. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Odłożone różyczki kroimy na plastry i przesmażamy na oliwie. Zupę podajemy skropioną oliwą, z kleksem
Kulinarne przygody Gatityryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz(...)którym gołąbki będą się gotowały. Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały. W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki. Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny. Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos, np. pomidorowy lub grzybowy
Ze smakiem i z pasjąWitajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszną zupkę krem z dyni z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć które mam przyjemność testować, bardzo polecam bo są pyszne :) Składniki : 1,1/2 bulionu warzywnego 1/2 kg marchwi 1 cebula 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki masła 3 ziemniaki pieprz,szczypta chili, sól ewentualnie domowa vegeta 1 duży ząbek czosnku(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać marchewkę i starte ziemniaki.Wszystko razem dusić przez chwilę.Następnie wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.Na końcu przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, ja kremy lubię lekko ostrawe.Całą zupę zmiksować, następnie
Sama słodycz i szczypta chiliszynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię tłuszcz. Dorzucam posiekaną cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba(...)Kiedy mięso w całości jest już w naczyniu, jeszcze chwilę mieszając podsmażam. Następnie dorzucam świeżo zmielony kminek i paprykę. Mieszam, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy w całości przygotowywanej potrawy. Zalewam bulionem, może być z kostki lub swojski. Przykrywam, ustawiam na poziom grzania delikatny, niech płyn ledwie mruga pod pokrywką. I tak godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie
I tu będę miała takie teprzede wszystkim kalafiorowa Składniki: Kalafior – 1 sztuka Ziemniaki – 2 średnie Cebula – 1 duża Czosnek – 4 ząbki Mleko kokosowe – 1 litr (przepis na mleko kokosowe) Bulion warzywny – 2 kostki Olej kokosowy – do smażenia Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż kilka minut(...)zeszklenia). Do cebuli dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut. Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora. Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko. Ja podałem zupę zroszoną oliwą z oliwek
Blendmanwołowe) 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz 10 małych młodych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera pecorino peperoncino 500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek koperku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem(...)Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenwolny czas spędzam z rodziną na świeżym powietrzu -np. tak jak dziś na rowerach ;) Składniki: 8 plastrów schabu pęczek koperku 330 ml śmietany 30% sól,pieprz 2 szklanki bulionu 10 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Każdy plaster schabu rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rumiano na oleju. Do garnuszka wlewamy bulion, przekładamy kotlety, koperek siekamy wrzucamy do garnka, dolewamy śmietankę, dusimy
Z Majeczką w kuchniząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki(...)razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy
Cooking Monsterintensywny kolor. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Na dużej patelni(...)kawałki kurczaka starając się, by nie wlać na patelnię sosu jogurtowego. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniego koloru i przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy bulion, całość zagotowujemy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do miseczki, w której marynowaliśmy kurczaka, w której została reszta jogurtu i przyprawm dodajemy odrobinę sosu pomidorowego, by jogurt
Cooking Monsterlubicie i nadaje się na gulasz) 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku pół(...)suszone pomidory. Wszystko podsmażamy chwilę, a następnie wlewamy szklankę czerwonego wina i zagotowujemy w tym samym czasie zeskrobując z dna resztki, które do niego przywarły. Następnie wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy, a po tym szklankę passaty pomidorowej i przecier. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gdy gulasz będzie już bulgotał dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, cukier, sól, pieprz i liście laurowe
Cooking MonsterJedna z naszych ulubionych zup. Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę
Maminek kulinarnyrazem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju(...)oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy czy kasza
Kolizje Smaków