bulion - 9142 przepisów (strona:205/610)

Francuska zupa cebulowa 134

smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta soli i pieprzu dodatkowo: bagietka i starty(...)warzyw ziele angielskie, liścia laurowego oraz posiekany tymianek. Kiedy cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki

Mango Papaja
Zupa krem z pomidorów z ciecierzycą 162

zupę usłyszałam w Dzień Dobry TVN . Ponieważ bardzo lubię ciecierzycę, postanowiłam zrobić ten krem. Zupa świetna, sycąca i do tego ładnie wygląda. Składniki: 2 puszki pomidorów 1 l bulionu 1 szklanka surowej ciecierzycy 1 pęczek bazylii szczypta cynamonu 1 ząbek czosnku szczypta kurkumy sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wykonanie: Ciecierzycę zalać dużą ilością wody i odstawić(...)drugi dzień ciecierzycę odsączyć, zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Bulion zagotować, dodać pomidory, cynamon, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, i kurkumę. Całość zagotować a następnie zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem i dodać ciecierzycę. Zupę podawać posypana posiekaną bazylią

Mama Gotuje
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 172

porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut   Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g gęstej śmietany* 20 g masła 1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio) Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 gałązka tymianku   Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno liście. Obierz ziemniaka i pokrój(...)ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem . * polecam śmietanę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CURRY Z RYBY 187

czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu z kostki drobiowej bio 2 łyżki  curry 2 łodyżki kolendry Oliwa z oliwek Mielona papryka Sól i pieprz   Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce(...)natnij delikatnie na krzyż u podstawy i sparz przez około minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZAPIEKANKA Z FENKUŁA I ZIEMNIACZKÓW 212

FENKUŁ Z ZIEMNIAKAMI ZAPIEKANY Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 2-3 średniej wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz ½ łyżeczki tymianku 1 litr bulionu 100 ml. wina białego wytrawnego Ser żółty tarty do posypania (ja użyłem Cheddar) Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. studzimy je i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki o grubości(...)pół centymetra. Z bulw fenkuła usuwamy końcówki, przydadzą się nam do ozdobienia zapiekanki. Doprowadzamy bulion do wrzenia, wkładamy do niego bulwy, dolewamy wino i gotujemy ok. 15 -20 min. w zależności od rozmiaru kopru. Po ugotowaniu, wkładamy do zimnej wody i kroimy na plastry o podobnej grubości co ziemniaki. Następnie czosnek siekamy drobniutko, dolewamy do niego oliwę i dokładamy tymianek

Markowy smak
Barszcz wołyński 200

włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym

Trzeci talerz
Kremowa pomidorowa z pomidorów z puszki 157

czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki: 3 puszki pomidorów krojonych bez skórki 250 ml bulionu 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól,pieprz cukier bazylia suszone pomidory z czosnkiem i bazylią słodka śmietanka do podania W garnku rozpuścić masło. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę(...)chwilkę podsmażyć aby czosnek zaczął intensywnie pachnieć. Nie smażyć długo bo czosnek się przypali i będzie gorzki. Następnie dodać pomidory z puszki. Zagotować, wlać bulion i dodać przyprawy. Wszystko gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Następnie garnek zestawić z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem. Gotową zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki, ja dodatkowo oprószyłam suszonymi

Monia miesza i gotuje
Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 145

cóż nie jestem fotografem ) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki ( czubate ) gęstej śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około(...)bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety. Do bulionu dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego wywaru dodajemy szpinak

Smaki Ewy
ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI 137

majówką!), więc zaczynamy jeść lżej. Dziś u mnie lekki krem z marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja!    Składniki: pół kg marchewki 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego curry, ostra papryka, cynamon- szczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie: Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku(...)Cebulę szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kawałki ziemniaków, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw ok 20 minut, po tym czasie dodajemy upieczoną marchew. Wszystko razem blenderujemy, dodajemy sok pomarańczowy oraz miód. Jeśli potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczek, podajemy posypaną płatkami migdałowymi

Z Majeczką w kuchni
Kremowa zupa pomidorowa 157

Zapraszam na szybką i pyszną zupę pomidorową w wersji kremowej. Składniki: - przecier pomidorowy Łowicz - pomidory w puszce Łowicz - 1 cebula - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 l bulionu - 100 g boczku - 4 pomidory suszone - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - grzanki - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych(...)oczkach. Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do cebuli razem z marchewką i pietruszką i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy i trzymamy na ogniu dwie minuty. Boczek kroimy na plasterki

Kulinarne życie
Wiosenna zupa krem. 130

Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki bulionu z warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora(...)podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. 3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj

Powiedz dietom nie
Zupa marchewkowo-imbirowa z mleczkiem kokosowym. 156

ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się swobodnie :) Polecam, mnie bardzo ta zupka smakowała. Składniki: 750 g marchewki 1 cebula  ok. 1 l bulionu warzywnego 2 nieduże ziemniaki kawałek imbiru (ilość według uznania) 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka masła sól pieprz (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Marchew(...)oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić przez chwilę. Dodać starty na tarce imbir, dolać bulion i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Zmiksować blenderem na gładką konsystencję, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku

zadanie-gotowanie
Zupa cebulowa w miseczce chlebowej. 160

powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego  100 ml białego wina wytrawnego tymianek sól pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut. Wlać wino i chwilę dusić. Następnie dolać bulion

zadanie-gotowanie
Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 217

gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki: 250 ml bulionu warzywnego skórka i sok z połówki cytryny 2 łyżki śmietany 12% łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Do wrzącego bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz koperek. Doprowadzamy

Miksturownik
Sos z oliwek 135

ciepło. 50 g czarnych Hiszpańskich Oliwek , 30 g filetów anchois, 30 g kaparów, 40 g masła, 20 g mąki pszennej, szczypta cukru, sok z 1/2 cytryny, 250 ml bulionu, karmel 1 łyżka cukru, 50 ml wrzącej wody Karmel: Na patelni zrumienić cukier, wlać wrzącą wodę, zagotować, zagęścić, ostudzić. Oliwki pokroić w półplasterki. Anchois posiekać. W garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę(...)szybko zasmażyć nie rumieniąc. Wlewać gorący bulion mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa, bez grudek. Wlać sok z cytryny, dodać łyżkę karmelu, zagotować. Wsypać oliwki, kapary, anchois i szczyptę cukru, zagotować.   zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania