bulion - 9142 przepisów (strona:213/610)

Zupa krem z brokuła 151

makaron. Wasz wybór, co najlepiej Wam w tego rodzaju zupach smakuje. Drukuj Zupa brokułowa - zupa krem z brokuła window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży brokuł 1 l bulionu 1-2 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera Opcjonalnie śmietana Grzanki Wykonanie W bulionie gotujemy marchew, selera i pietruszkę. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki i brokuł podzielony na mniejsze

Mieszam w Garnku
SZCZAWIOWA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI WARZYW 168

Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie.   Składniki: 2 wędzone żeberka 2,5 l bulionu warzywnego słoiczek szczawiu siekanego  DAGOMA 3 marchwie 4 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków sól,pieprz śmietana do zabielenia Wykonanie: Do bulionu wrzucamy wędzonkę. Dodajemy też ziemniaki pokrojone

Z Majeczką w kuchni
Gulasz cielęcy 131

strony. Składniki 500 g szynki cielęcej 1 l mleka 3,2 % 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki czubrycy szarej 1 średniej wielkości cukinia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji. Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana

R'n'G Kitchen
Typowe jesienne smaki, czyli zupa-krem dyniowo-marchwiowa 154

marchwi (warzywa powinny znajdować się na patelni ok 10 min) W międzyczasie zagotuj 0,5l wody i wrzuć kostkę warzywną. Przełóż dynię z marchwią do garnka i zalej bulionem. Pamiętaj, że wywaru nie może być za dużo, gdyż inaczej zupa nie będzie gęsta, dlatego koniecznie zwróć uwagę, by bulion jedynie ,,wypełniał przestrzeń'' między dynią i marchwią, tylko odrobinę je pokrywając

Smiling Shrimp
Dyniowych szaleństw ciąg dalszy, czyli kurczak w sosie dyniowo-jabłkowym 215

spore porcje.   pierś z kurczaka (ok 400 gram)  ok 800 gram dyni 1 duże kwaśne jabłko 4 cm imbiru 1 cebula 1 łyżeczka masła woda lub bulion majeranek imbir w proszku przyprawa do kurczaka po staropolsku (można pominąć i wtedy mięso jedynie posolić i popieprzyć)   sól, pieprz Do podania: uprażone na suchej patelni pestki dyni ryż(...)solą). Dodaj mięso na patelnię. W tym czasie obierz dynię i pokrój ją w niewielkie kostki.  Jeśli kurczak lekko się już podsmażył, to podlej go odrobinę wodą lub bulionem. Dodaj pokrojoną dynię, duś całość na małym ogniu. Obierz jabłko ze skórki i również pokrój je w kostkę. Dorzuć jabłko na patelnię. Dodaj majeranek (może być zarówno świeży

Smiling Shrimp
Kasza gryczana, boczek i kiełbasa w koszulce z kapusty 203

kaszy gryczanej 500 g boczku 300g dobrze wędzonej kiełbasy 1 jajo 1 duża cebula 1 łyżka oleju sól pieprz 2 liście laurowe 1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa Zaczynamy od ugotowania kaszy - na sypko, więc gotujemy ją tylko 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy. Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy(...)nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem. Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym . :-) Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem

peggiwkuchni
Zupa krem czosnkowo-cebulowa z białych warzyw PROSTE HISTORIE 204

SKŁADNIKI: 2 opakowania mrożonej mieszanki - zupa krem z białych warzyw Iglotex PROSTE HISTORIE 6 ząbków czosnku 1000- 1200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 duża cebula czosnkowa 2 łyżki masła do smaku ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: W thermomix TM5 Do misy thermomixa wlej 1200 ml wody, dodaj mieszankę warzyw. Gotuj 20 min/100*C/obr.1. W tym czasie na patelni roztop masełko(...)dodałam grzanki, marchewkę i groszek na życzenie synka. W garnku Bez rozmrażania. Zupę krem z białych warzyw (po uprzednim wyjęciu saszetki dołączonej do opakowania) wsypać do około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę lekko przestudzić, zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę można podawać z grzankami czosnkowymi

ClauditteMissCooking
Zupa ziemniaczano - porowa 158

wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy(...)garnku, na klarowanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i pory (wykorzystać tylko białą część) z poszatkowanym czosnkiem, aż będą miękkie Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele, zalać bulionem i g otować do miękkości ziemniaków. Wyłowić listek oraz ziele i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą chili. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz wołowy z czerwonym winem. 142

Składniki : 1 kg wołowiny na gulasz 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina cebula 2-3 ząbki czosnku 3/4 l bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania :   M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem(...)zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki bez zawijania 203

mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć(...)niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut

Mama Gotuje
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 192

pomidorami. Smaczna i sycąca. Składniki: puszka czarnej fasoli (może być biała lub czerwona) duża marchew puszka pomidorów 250 g dobrej kiełbasy 200 g boczku cebulka ok 1, 5 l bulionu łyżka sosu sojowego oregano, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy startą na tarce marchew i smażymy jeszcze(...)chwilę. Podsmażone składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy zmiksowane pomidory i zagotowujemy. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolkę, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki bez zawijania 221

dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut.  4. Gołąbki wyciągamy na talerz. Z powstałego bulionu robimy sos: mąkę i śmietanę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do bulionu. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Do sosu przekładamy gołąbki, dusimy jeszcze około 5 minut

Szefowa kuchni
Roladki z indyka z prawdziwkami 230

pysznego no i wyszło idealnie -delikatne roladki z wyraźnym smakiem grzybów. Składniki: 2 spore garście suszonych prawdziwków (lub innych grzybów)  duża pierś z indyka średnia cebula szklanka bulionu 1 łyżka mąki sól, pieprz, olej do smażenia Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, idealnie byłoby gdyby mogły się moczyć całą noc. Następnie odsączamy(...)układamy łyżkę grzybków z cebulką i zwijamy (moje roladki trzymały się ładnie bez spinania, ale gdyby się rozpadały można sobie pomóc wykałaczką). Zwinięte roladki smażymy do zarumienienia, następnie zalewamy bulionem i wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok 30 minut. Ja swój sos zagęściłam łyżką mąki i podałam z kaszą gryczaną i brokułami

Cynamonowe szczęście
Zupa krem szpinakowy 123

smakuje z jajkiem i świeżymi kiełkami. Śmiał o mogę polecić nie tylko jako danie świąteczne ,ale też na co dzień.   ZUPA KREM SZPINAKOWY z JAJKIEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 250 g świeżego szpinaku typu baby   masło lub oliwa do podsmażenia sól i pierz do smaku do podania: jajka na twardo kiełki(...)Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy ziemniaki oraz zeszklony czosnek i cebulę, gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy umyty szpinak i gotujemy chwilę.  Potem całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie odrobiną śmietany.  Podajemy

Bon appetit mon amie
Zupa wiosenna 131

młodych ziemniaków 1/2 młodej kapusty 1 puszka drobnego groszku 1 młody por (biała część) 100 g kaszy pęczak 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżka klarowanego masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli, soli i cukru) mielona kozieradka koperek sól, pieprz   Przygotowanie Normal(...)krążki. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy na kawałki. Kapustę siekamy. Groszek osączamy. Pora kroimy w piórka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min. Całość doprawiamy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania