lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego, 1 szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki(...)papryk odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na farszu. Papryki przykrywam odciętym wierzchołkami. Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu
Tradycyjna kuchnia Kasi/wygląda zapęd do warzyw i zup? Chce Wam się je przygotowywać? Lubicie? Składniki: Marchewka – 4 średnie/duże Cebula – 2 sztuki Mleko kokosowe – 1 puszka Bulion – 600ml Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża) Sok z cytryny – 1/2 cytryny Pietruszka – garstka(...)łyżeczka Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion, mleczko kokosowe oraz curry i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę jaglaną (popping). Zmniejsz ogień na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30-35 minut. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę
Blendmanwszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku W niewielkim(...)garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać mąkę. Chwilę razem podsmażać, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować
Trzeci talerzSkładniki: 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków 2 jabłka 4 szalotki 100 ml białego wina 1 litr bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki (1+1) octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego 3 łyżki białego serka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku(...)kostkę jabłka (połówkę jabłka odłożyć) i podsmażyć do lekkiego skarmelizowania. Dodać pokrojone w kostkę buraki (odłożyć około 100 g). Podlać białym winem i zwiększyć ogień. Po 2 minutach dodać bulion i 1 łyżkę octu balsamicznego. Gotować na zmniejszonym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia, dolać śmietankę i zmiksować dokładnie. Doprawić solą i pieprzem wg smaku. Przetrzeć przez sito jeżeli
zadanie-gotowanieMaciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;) Składniki: 500 g pieczarek 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 szkl. bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany (30%) sól pieprz groszek ptysiowy Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić w paski. Por podsmażać na maśle przez kilka minut, dodać pieczarki(...)dusić jeszcze przez chwilę. Dodać bulion i gotować około 25 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem, dodać słodką śmietankę, doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym (lub grzankami
zadanie-gotowaniemaśle. Spróbujcie Składniki: 1 duży batat 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 litr bulionu 80 g śmietany kremówki 30% sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek(...)Chwilę wszystko smażyć. Batata obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni i wlać bulion. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami usmażonymi na maśle. Smacznego
Oryginalny smakdiecie. Składniki: 3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami) 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1/2 pora 3 - 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz sól 2 łyżki masła klarowanego lub oleju Przygotowanie: Marchew i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Selera umyć i drobno pokroić. Pora umyć, drobno pokroić i podsmażyć(...)przez chwilę na maśle klarowanym. Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut. Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą
Kuchcik gotujelekkie, z dodatkiem śmietanki. Pasuje do ryb i kurczaka, ale może także stanowić samodzielne danie. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew żółta kilka różyczek kalafiora szklanka marchewki mini 1/2 szklanki słodkiej śmietanki posiekana lub suszona natka pietruszki lub lubczyk sól, pieprz W garnku(...)grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, mieszając. Wlać gorący bulion, dodać warzywa. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę i gotować do odparowania prawie całego płynu. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki lub lubczyk
Czerwień i błękitkaszy bulgur -20 dkg mrożonego groszku -pojedynczy filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -6 średnich ogórków konserwowych -2 cebulki szalotki -kilka suszonych pomidorów -ok. 2 l bulionu warzywnego -majonez Jajka gotujemy na twardo. Do trzech garnków wlewamy bulion warzywny: -do piersi kurczaka i kaszy po 1/2 l -do groszku 1 l. Pierś gotujemy 25 minut, groszek 10 minut, kaszę
Maminek kulinarnyryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz do smaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich 100 g masła(...)pieprzem. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj tłuszcz wytopiony z kaczki. Z liści odetnij gróbe nerwy, każdy napełnij porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w rondlu, zalej bulionem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Przygotuj sos. Orzechy zmiksuj blenderem, w rondlu stop masło, dodaj cukier, śmietanę i orzechy, podgrzewaj ok. 15 minut na bardzo małym ogniu ciągle
SzczyptaSmaQwielkości ziemniaków 3 duże pietruszki 3 gałązki selera naciowego kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części) 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw sól pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki jogurt naturalny Sposób przyrządzania: Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć(...)pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać bulionem, po czym gotować pod przykryciem około 25 - 30 minut, aż całkiem będą miękkie. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Zupę podawać
Zakątek rozkoszy kulinarnychruszyć do najbliższego warzywniaka bądź marketu i zakupić trochę cukinii Składniki: Cukinia – 2 duże Szpinak mrożony – 225g (pół paczki) Cebula – 1 duża Czosnek – 2 ząbki Bulion – 600ml Oliwa – do smażenia i grillowania Gałka muszkatołowa – szczypta Sól i pieprz- do smaku Sok z cytryny – 1-2 łyżki lub do smaku Wegańska śmietana(...)grillowej (ewentualnie piekarnik lub zwykła patelnia) z obu stron. W garnku podsmaż do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i podsmażaj przez około 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukinię pokrojoną tak, aby się zmieściła i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi
Blendmanczasami odchudzić kuchnię , a do tego wprowadzić nowe smaki .Ten jest naprawdę wspaniały i banalnie prosty Składniki : 0,5 kg czerwonej soczewicy 4 duże cebule 1 jajko 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne ) sól , do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej(...)łyżka oleju rzepakowego do smażenia Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości . Zlewamy nadmiar wody , a soczewicę zostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem . Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego . Złocistą cebulkę wrzucamy do soczewicy i lekko blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie . Dodajemy sól , chilli do smaku
Ogrodnik w podróżycurry przypadnie Wam do gustu ;) Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki 500-750ml bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry(...)dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką
Codzienne Gotowanieosób Czas przygotowania ok. 50 minut Składniki: 5 łyżek orkiszu średni pęczek świeżej trybuli kilkanaście ziaren zielonego pieprzu 50g-75g masła sok z cytryny ponad litr bulionu drobiowego Chipsy z jarmużu (dekoracja) Przygotowanie: 1/ Gotujemy orkisz w osolonej wodzie ok. 45 minut 2/ Zagotowujemy bulion i dodajemy świeżą trybulę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, następnie
Kuchnia PROzdrowotna