bulion - 9142 przepisów (strona:214/610)

Prosta potrawka ze słodkich ziemniaków i soczewicy 226

wpływem gotowania.  Składniki: 1 batat (około 400g) 1 por (tylko biała część) 1 średnia marchewka 1 średnia cebula  90 g zielonej soczewicy  700 ml warzywnego bulionu 2 łyżki oliwy  2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki do podania Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w 1 cm kostkę. Pora oraz obraną marchew przekrój wzdłuż na pół(...)laurowe. Odczekaj kilka sekund, a następnie dorzuć pokrojone warzywa i smaż całość na dużym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj opłukaną soczewicę, wlej gorący warzywny bulion i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj całość przez 20 minut. Zdejmij potrawkę z ognia, wyjmij liście laurowe i podawaj na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki

Roślinna - blog wegański
Schab w sosie pieczarkowym 1939

Składniki – porcja dla dwóch osób: 4 plastry schabu, 1 szklanka bulionu, 300 gram pieczarek, 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz, pieprz ziołowy. Krok 1 Mięso delikatnie rozbijamy,a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Krok 2 Obtaczamy każdy plaster mięsa w mące. Krok 3 Cebulę kroimy w pół(...)talarki, pieczarki dzielimy na ćwiartki, czosnek siekamy. Krok 4 Garnek smarujemy 1 łyżeczką oleju i podsmażamy w nim cebulę. Całość zalewamy bulionem. Krok 5 Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażamy mięso z każdej strony i przekładamy do garnka. Krok 6 Podsmażamy pieczarki, dodajemy je do garnka. Krok 7 Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem

Coś bym zjadła
Zupa pomidorowa w słoiku na wynos z pulpetami i z parmezanem 177

wynos do pracy można zabrać ze sobą pomidorową. Z pulpecikami  pełnych smaku i makaronem.  Składniki: koncentrat pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula  czosnek oliwa ok pół łyżeczki  kopru włoskiego  Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu(...)seler tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym.  Zupę gotujemy.  W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Ze składników podanych wyżej formujemy kulki wielkości piłki golfowej i smażymy na gorącej patelni z oliwą

AZgotuj!
Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew 213

łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania) 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki 900 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu podsmaż na średnim(...)dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3

karmelowy
Makaron w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami, kurczakiem i szpinakiem 126

dodać, nic ująć. Składniki: 150 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku 80 ml białego, słodkiego wina 1/3 szklanki bulionu 80 gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże oregano 130 gram ulubionego makaronu tagliatelle, użyłam szpinakowego Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente w dużej ilości(...)drobno szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję. Smacznego

Mango Papaja
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 188

Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 1 kg rostbefu wołowego * 3 litry bulionu wołowego 3 duże czerwone papryki 4 pomidory *** 4 ziemniaki 6 ząbków czosnku 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej ** 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej ** 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki smalcu(...)dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed

Wędrówki po kuchni
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 148

aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym

Pyry na Gaz
Zupa ziemniaczana – kartoflanka 314

dodajemy marchew, pietruszkę i ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Zupa serowa z brokułami. 199

pozostaje niezmącony - kremowo-żółty. Zupę można podać z grzankami podsmażonymi na złoty kolor i myślę, że w takim zestawie może już stanowić pełnoprawny, choć lekki, obiad. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 100 g kremowego serka topionego 100 g startego ostrego żółtego sera 2 ziemniaki 1/2 brokuła szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kminku sól i pieprz oliwa opcjonalnie grzanki(...)podgotować krótko na parze bądź w mikrofalówce. Ma zmięknąć lecz pozostać jędrny i żywo zielony. Odsączyć i odłożyć. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać bulion,  pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz serek topiony i gotować około 20 minut. Dodać przyprawy oraz żółty ser i poczekać aż zacznie się rozpuszczać. Garnek zdjąć z ognia

zadanie-gotowanie
Tripoline al ragù z wołowiną 99

Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu(...)mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy

Wędrówki po kuchni
Gołąbki 144

gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 duża główka kapusty 2 jajka czarny pieprz sól Sos pomidorowy 3 litry bulionu mięsnego 200 g koncentratu pomidorowego 30% 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru pieprz czarny sól Instrukcje Z kapusty wycinamy twardy(...)połączenia się składników. Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy

Wędrówki po kuchni
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 174

małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny(...)się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga. Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny

Kuchcik gotuje
Zupa krem z brokuła z karmelizowaną cebulką. 139

pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr  bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz      Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Gdy ziemniaki są już niemal

Rozpustne gotowanie
Kurczak po zbójnicku wg Aleex 136

innego. Polecam Składniki: • 1,5 kg kurczaka pokrojonego na porcje • sól, pieprz, mielona papryka, przyprawy, które lubicie • 1/2 kg kapusty kiszonej • 1 duża cebula • 500 g pieczarek • 200 ml bulionu grzybowego • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łagodnego ketchupu • sól, pieprz, cukier • olej Sposób przygotowania: 1. Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem, natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką i innymi dowolnymi przyprawami. Wstawić(...)pieczarek odparuje woda. 4. Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. 5. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym lub ketchupem. Dodać szczyptę cukru. Delikatnie oprószyć mielonym kminkiem. 6. Smażyć ok. 10-15 minut. 7. Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania

W mojej kuchni