Składniki 500 ml bulionu 1/2 główki brokuła 2 młode ziemniaczki 1 cebulka 1 łyżeczka masła groszek ptysiowy Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę Brokuła umyj i oddziel różyczki Cebulkę zeszklij na masełku, zalej bulionem, dodaj ziemniaki . Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj brokuła i gotuj przez około 10 minut
KukuleczkiSkładniki 1 litr bulionu kalafior 12 krewetek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 łyżki oliwy świeży koperek do posypania sól, pieprz Przygotowanie Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w bulionie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj do zupy. Gotuj przez około
KukuleczkiSkładniki: 800 dag pieczarek 150 ml śmietanki 30% 1/2 litra bulionu 2 cebule sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki, cebulę obierz i pokrój w plastry. Wszystko podsmaż na patelni, dodaj do bulionu zagotuj. Następnie zblenduj na jednolity krem, dodaj śmietankę. Całość przypraw
KukuleczkiSkładniki: 7-8 średnich cebul 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki 1 liść laurowy 1 litr bulionu ulubiony starty ser pieprz, cebula Przygotowanie W rondelku rozpuść masło, wrzuć cebulę i podsmaż na brązowy kolor. Dodaj 1 łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Podlej bulionem, dodaj liść laurowy. Gotuj na małym ogniu
Kukuleczkipietruszki 1 biała cebula 1 dorodna gruszka pół łyżeczki tymianku oliwa sól, pieprz płatki migdałów do posypania lub orzechy włoskie 2 szklanki wody lub bulionu Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę. Korzeń pietruszki obierz, pokrój w grube plastry i wrzuć do garnka, smaż około 5 minut Cebulę posiekaj i dodaj do zupy. Całość smaż(...)kolejne 5 minut. Podlej warzywa wodą lub bulionem. Dodaj pokrojoną gruszkę, tymianek, sól, pieprz. Zupę gotuj do czasu, aż pietruszka będzie miękka. Następnie zblenduj. Przełóż do miseczki posyp płatkami migdałowymi lub orzechami. Smacznego
Kukuleczkimiastem, to cudownie. Ja swój kupiłam na zaprzyjaźnionym targu. Uwielbiam w tej zupie smak kwaskowatości. Można ją podawać z ziemniakami, ryżem, jajkiem. Możecie ją również przygotować na bazie bulionu mięsnego. Składniki: 2 pęczki świeżego szczawiu 2 marchewki 1 pietruszkę pół selera kawałek pora 3 sztuki ziela angielskiego liść laurowy sól, pieprz 150 ml śmietany 18% lub 36% jajko(...)Przygotowanie: Obierz włoszczyznę, dokładnie umyj i wrzuć do garnka z wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Gotuj bulion około 20 minut. Szczaw umyj, oczyść z brzydkich liści. Posiekaj i dodaj do zupy. Jajko z odrobiną wody roztrzep, aż do momentu połączenia białka z żółtkiem i wlej do zupy. Śmietaną zahartuj w miseczce z jedną chochlą zupy i stopniowo wlej
KukuleczkiSkładniki ¾ fili żanki pomidorów cherry, pokrojone na połówki 1cała puszka pomidorów pokrojonych ½ szklanki bulionu warzywnego 1 posiekana cebula 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżeczki proszku kurkuma 1 łyżeczka oleju kokosowego ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka suszonych bazylii 1 łyżka octu jabłkowego świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Wykonanie Na średnim ogniu usmażyć cebule i czosnek na oleju kokosowym 1 minute(...)Wlać bulion,dodać kurkumę - proszek ,przekrojone na połówki pomidory cherry. Gotować, aż pomidory będą miękkie. Dodać pomidory z puszki, sól i bazylię. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zmiksować na krem. Doprawić pieprzem ,oraz solą
w mojej kuchnisosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem(...)schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Roladki przekładamy
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1,5 l bulionu 1 marchewka 1/2 cytryny sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 4-5 ziemniaków 4 garście szpinaku Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem - ja jeszcze wsypałam odrobinę papryki ostrej mielonej. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy umyty i porwany na małe
Moje-pitraszeniemnie z udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany(...)liśćmi kapusty, pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków przekładam boczkiem i ewentualnie kapustą, która mi została. Tak przygotowane gołąbki zalewam bulionem lub rosołem tak aby całośc była przykryta do 1/3 wysokości. Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem przez jakieś półtorej do dwóch godzin
Kuchnia z widokiem na ogródprzeziębienia, czy infekcji, której towarzyszy gorączka. Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm! SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja 145 kcal! - razem z jajkiem :)) pęczek botwinki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz koperek lub szczypiorek do posypania 4 jajka ugotowane na twardo PRZYGOTOWANIE(...)Botwinkę myjemy, osuszamy. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych rękawiczkach!). Wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, 1/2 łyżki soku z cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjejako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków szpinaku baby(...)cebula delikatnie zmięknie wrzucamy ryż i smażymy przez 1,5 minuty, aż ryż będzie lekko szklisty. Dodajemy skórkę pomarańczową, pokrojone w paski morele, wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy ryż pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ryż jest już dobry, pamiętając o tym, że każdy się gotuje inaczej. Do gorącego
Kulinarne przygody Gatityszparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. Od oczyszczonych łodyg odkrawamy główki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy szparagowe główki, obsmażamy, aby tylko(...)tego samego garnka wrzucamy posiekane szalotki i łodygi szparagów, smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze 5 minut, aby szparagi nie straciły koloru. Wrzucamy liście szpinaku, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu do miseczek do każdej porcji wkładamy szparagowe główki. Podajemy z grzankami
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około(...)grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku
O kuchni z uczuciemhistorii pod znakiem remont i przygotowania do urodzin syna. Dlatego "chwilę" mnie na blogu nie było. Dziś wracam z wpisem na smaczną, słoneczną zupę. Polecam! Składniki: 4 szklanki dowolnego bulionu 300 mrożonej kukurydzy 300 g mrożonej dyni pół selera lub 3 łodygi naciowego szklanka czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka imbiru szczypta chili(...)grzanki do podania Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą i dynią w dużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać soczewicę i przyprawy. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, a na końcu chili. Zupę podawać z grzankami doprawionymi suszonym czosnkiem
Czerwień i błękit