bulion - 9142 przepisów (strona:208/610)

Zupa ziemniaczana – kartoflanka 354

dodajemy marchew, pietruszkę i ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Zupa serowa z brokułami. 239

pozostaje niezmącony - kremowo-żółty. Zupę można podać z grzankami podsmażonymi na złoty kolor i myślę, że w takim zestawie może już stanowić pełnoprawny, choć lekki, obiad. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 100 g kremowego serka topionego 100 g startego ostrego żółtego sera 2 ziemniaki 1/2 brokuła szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kminku sól i pieprz oliwa opcjonalnie grzanki(...)podgotować krótko na parze bądź w mikrofalówce. Ma zmięknąć lecz pozostać jędrny i żywo zielony. Odsączyć i odłożyć. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać bulion,  pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz serek topiony i gotować około 20 minut. Dodać przyprawy oraz żółty ser i poczekać aż zacznie się rozpuszczać. Garnek zdjąć z ognia

zadanie-gotowanie
Tripoline al ragù z wołowiną 131

Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu(...)mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy

Wędrówki po kuchni
Gołąbki 177

gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 duża główka kapusty 2 jajka czarny pieprz sól Sos pomidorowy 3 litry bulionu mięsnego 200 g koncentratu pomidorowego 30% 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru pieprz czarny sól Instrukcje Z kapusty wycinamy twardy(...)połączenia się składników. Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy

Wędrówki po kuchni
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 209

małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny(...)się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga. Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny

Kuchcik gotuje
Zupa krem z brokuła z karmelizowaną cebulką. 174

pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr  bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz      Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Gdy ziemniaki są już niemal

Rozpustne gotowanie
Kurczak po zbójnicku wg Aleex 176

innego. Polecam Składniki: • 1,5 kg kurczaka pokrojonego na porcje • sól, pieprz, mielona papryka, przyprawy, które lubicie • 1/2 kg kapusty kiszonej • 1 duża cebula • 500 g pieczarek • 200 ml bulionu grzybowego • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łagodnego ketchupu • sól, pieprz, cukier • olej Sposób przygotowania: 1. Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem, natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką i innymi dowolnymi przyprawami. Wstawić(...)pieczarek odparuje woda. 4. Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. 5. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym lub ketchupem. Dodać szczyptę cukru. Delikatnie oprószyć mielonym kminkiem. 6. Smażyć ok. 10-15 minut. 7. Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania

W mojej kuchni
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 189

więcej zachowując proporcje między poszczególnymi składnikami. Zatem podaję przepis na niezły pasztet - wbrew znaczeniu tego frazeologizmu - pasztet wychodzi naprawdę wyśmienity. Tajemnica delikatności tego pasztetu tkwi w dodaniu warzyw i bulionu, dzięki którym pasztet nie jest suchy i ma rewelacyjną konsystencję (kiedyś tata dodawał do pasztetu namoczoną bułkę, ale odkąd wprowadziliśmy wyżej wymienione - moje ;-) modyfikacje - pasztet przygotowujemy tylko w ten sposób(...)krotnie. Dobrze jest mielić mięsa naprzemiennie – tzn. wołowinę, indyka i wątróbki na zmianę z podgardlem, w międzyczasie mieląc też warzywa. Do masy dodajemy ok. 2,5 - 3 szklanki bulionu (pozostałego z ugotowania warzyw, wołowiny i indyka), mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, tartym korzeniem lubczyku i solą (my dodajemy jajka na samym końcu, masę można było spróbować i ewentualnie doprawić

W mojej kuchni
Jesienny gulasz z dyni 164

dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 filety z kurczaka 450 g dyni 300 g pieczarek 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżka świeżego tymianku 60 ml śmietanki kremowej 4 łyżki mąki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kurkumy pieprz biały(...)oliwy i wrzucamy drobno posiekana cebulę i pieczarki. Podsmażamy, aż pieczarki delikatnie się zrumienią. Wszelkie zrumienienia na dnie garnka są jak najbardziej naturalne. Nadadzą potrawie głębokiego smaku. Całość zalewamy bulionem. Na pieczarkach układamy kurczaka i gotujemy przez 5 minut. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy dynię, przykrywamy pokrywką i gotujemy

Wędrówki po kuchni
Krem z brokuła 143

przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Składniki 500 g brokułów 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz biały sól Dodatkowo 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Instrukcje Bulion doprowadzamy

Wędrówki po kuchni
Krem z marchwi z gruszką i imbirem 148

przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Składniki 600 g marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki papryka słodka szczypta cukru pieprz biały sól(...)grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili, marchew i starty imbir. Smażymy na małym ogniu przez minutę, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki

Wędrówki po kuchni
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 652

plasterki lub ćwiartki 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana(...)pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż do średniego garnka. Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj do garnka ziele angielskie, czosnek, bulion i duś pod przykryciem około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw

karmelowy
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 159

Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie ma.  Składniki 2 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego odtłuszczonego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz(...)oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy cukinie i kukurydzę. Jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy 15 minut. Zestawiamy z ognia na 10 minut. Całość blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy - kurkumę, słodką paprykę i suszoną kolendrę. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze

My Chcemy Jeść
KOLOROWE ROLADKI SCHABOWE 188

kolorowym farszem to doskonały pomysł na obiad.     SKŁADNIKI 4 plastry schabu, kawałek cienkiej kiełbasy, 1 ogórek kiszony, ćwiartka marynowanej czerwonej papryki, 2 łyżki ostrej musztardy, 1/2 l bulionu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany sól, pieprz WYKONANIE 1. Ogórka kroimy na 4 podłużne części, to samo robimy z kiełbasą i papryką. 2. Schab rozbijamy cienko(...)resztą plastrów schabu. 3. Gotowe roladki obtaczamy w mące. 4. W głębokim rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, układamy roladki i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy gorącym bulionem, dusimy 20 min. pod przykryciem. Wyjmujemy roladki, sos zaprawiamy śmietaną. Podajemy z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami

słodki bratek
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 560

zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta(...)Można wykorzystać zwykły ryż i ugotować ciut dłużej niż w przepisie na opakowaniu. Ja użyłam ryż do risotto, więc najpierw go zeszkliłam na łyżce masła, potem podlałam 2 szklankami bulionu i gotowałam ok. 20 minut, aż stał się miękki, a ziarenka lepiły się do siebie. Ryż studzimy. Brokuły podgotowujemy ok. 5 minut na półtwardo (najlepiej na parze), a następnie drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania