bulion - 9142 przepisów (strona:202/610)

ZUPA KREM Z PIETRUSZKI I GRUSZKI 131

pietruszki 1 biała cebula 1 dorodna gruszka  pół łyżeczki tymianku  oliwa sól, pieprz  płatki migdałów do posypania lub orzechy włoskie   2 szklanki wody lub bulionu  Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę. Korzeń pietruszki obierz, pokrój w grube plastry i wrzuć do garnka, smaż około 5 minut Cebulę posiekaj i dodaj do zupy.  Całość smaż(...)kolejne 5 minut. Podlej warzywa wodą lub bulionem. Dodaj pokrojoną gruszkę, tymianek, sól, pieprz.  Zupę gotuj  do czasu, aż pietruszka będzie miękka.  Następnie zblenduj.  Przełóż do miseczki posyp płatkami migdałowymi lub orzechami.  Smacznego

Kukuleczki
ZUPA SZCZAWIOWA 133

miastem, to cudownie. Ja swój kupiłam na zaprzyjaźnionym targu. Uwielbiam w tej zupie smak kwaskowatości. Można ją podawać z ziemniakami, ryżem, jajkiem. Możecie ją również przygotować  na bazie bulionu mięsnego. Składniki: 2 pęczki świeżego szczawiu 2 marchewki  1 pietruszkę pół selera kawałek pora 3 sztuki ziela angielskiego liść laurowy sól, pieprz 150 ml śmietany 18% lub 36% jajko(...)Przygotowanie: Obierz włoszczyznę, dokładnie umyj i wrzuć do garnka z wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Gotuj bulion około 20 minut. Szczaw umyj, oczyść z brzydkich liści. Posiekaj i dodaj do zupy. Jajko z odrobiną wody roztrzep, aż do momentu połączenia białka z żółtkiem i wlej do zupy. Śmietaną zahartuj w miseczce z jedną chochlą zupy i stopniowo wlej

Kukuleczki
pyszna ,zdrowa zupa w 15 minut 143

Składniki ¾ fili żanki pomidorów cherry, pokrojone na połówki 1cała puszka pomidorów pokrojonych ½ szklanki bulionu warzywnego 1 posiekana cebula 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżeczki proszku kurkuma 1 łyżeczka oleju kokosowego ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka suszonych bazylii 1 łyżka octu jabłkowego świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Wykonanie Na średnim ogniu usmażyć cebule i czosnek na oleju kokosowym 1 minute(...)Wlać bulion,dodać kurkumę - proszek ,przekrojone na połówki pomidory cherry. Gotować, aż pomidory będą miękkie. Dodać pomidory z puszki, sól i bazylię. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zmiksować na krem. Doprawić pieprzem ,oraz solą

w mojej kuchni
Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie 171

sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem(...)schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Roladki przekładamy

VioletoweKucharzenie
Zupa szpinakowa. 158

Składniki: 1,5 l bulionu 1 marchewka 1/2 cytryny sól, pieprz,  1 ząbek czosnku 4-5 ziemniaków 4 garście szpinaku Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem - ja jeszcze wsypałam odrobinę papryki ostrej mielonej. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy umyty i porwany na małe

Moje-pitraszenie
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1972

mnie z udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona  Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany(...)liśćmi kapusty, pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków przekładam boczkiem i ewentualnie kapustą, która mi została. Tak przygotowane gołąbki zalewam bulionem lub rosołem tak aby całośc była przykryta do 1/3 wysokości. Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem przez jakieś półtorej do dwóch godzin

Kuchnia z widokiem na ogród
Botwinka z jajkiem - wersja FIT 234

przeziębienia, czy infekcji, której towarzyszy gorączka. Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm!   SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja 145 kcal! - razem z jajkiem :)) pęczek botwinki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz koperek lub szczypiorek do posypania 4 jajka ugotowane na twardo  PRZYGOTOWANIE(...)Botwinkę myjemy, osuszamy. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych rękawiczkach!). Wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem,  1/2 łyżki soku z cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pilaw ze szpinakiem i morelami 148

jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego  Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków szpinaku baby(...)cebula delikatnie zmięknie wrzucamy ryż i smażymy przez 1,5 minuty, aż ryż będzie lekko szklisty. Dodajemy skórkę pomarańczową, pokrojone w paski morele, wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy ryż pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ryż jest już dobry, pamiętając o tym, że każdy się gotuje inaczej. Do gorącego

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ze szparagów i szpinaku 171

szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. Od oczyszczonych łodyg odkrawamy główki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy szparagowe główki, obsmażamy, aby tylko(...)tego samego garnka wrzucamy posiekane szalotki i łodygi szparagów, smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze 5 minut, aby szparagi nie straciły koloru. Wrzucamy liście szpinaku, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu do miseczek do każdej porcji wkładamy szparagowe główki. Podajemy z grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Schab po cygańsku 325

przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około(...)grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 183

Składniki  na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę(...)część od strony głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku). Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić.  Dodać przecier pomidorowy. Doprawić

Fabryka pomysłów
Królewskie risotto ze szparagami i smardzami 205

roku po raz pierwszy w naszym ogrodzie pojawiły się smardze. Nie omieszkałam tych wspaniałych grzybów przygotować w iście królewski sposób. Risotto wyszło wprost fenomenalne.  Składniki: ok 2 l bulionu ok pęczek szparagów 5 szt świeżych smardzy 3 łyżki masła mała cebula 3/4 szkl tartego parmezanu 2 szkl ryżu do risotto (Uncle Ben's) mielony biały pieprz 1/3 szkl wytrawnego(...)smardze, smażymy razem ok minuty. Wsypujemy ryż i smażymy, aż ziarenka zaczną lekko zmieniać kolor. Następnie wlewamy wino, kiedy ryż je wchłonie dolewamy sukcesywnie po ok pół szkl wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki, ale wciąż al dente, dodajemy do naszego risotto główki szparagów. Tuż przed końcem

Malinowe Pocałunki
Zupa krem z ogórków kiszonych 230

dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych ziemniaków 2 duże kiszone ogórki 1,2 l bulionu 5 łyżek słodkiej śmietanki do podania grzanki i słodka śmietanka Ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych

Monia miesza i gotuje
Kotlety z metki tatarowej i sera 141

obiad gotowy ;)   Składniki 250 g metki tatarowej ser żółty ementaler 1 duża cebula 100 g ryżu 2 łyżki mąki olej do smażenia 400-450 ml bulionu warzywnego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera wycinamy dwa paski o wymiarach 5x2 cm. Metkę dzielimy na dwie części, każdą owijamy wokół sera. Obtaczamy w mące(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Kotlety przekładamy do sosu i dusimy. Po kilku minutach dodajemy ryż, dusimy razem do jego miękkości. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Krem pomidorowy z bazylią i ryżem 191

również bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna. Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml) 1 opakowanie dobrego przecieru pomidorowego (500 g) 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu drobiowego 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 duża cebula 3 ząbki czosnku listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka) 1 łyżeczka(...)zbyt kwaśne) pieprz sól słodka śmietana (opcjonalnie) 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut). Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania