pikantna dzięki dodatkowi pasty curry (oczywiście żółtej!). Składniki: 3 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki żółtej pasty curry 3/4 litra bulionu warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie (dodać szczyptę soli). Dodać posiekany ząbek czosnku i podsmażyć(...)jeszcze 2 minuty. Dodać pastę curry i kurkumę i dobrze wymieszać. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, odsączoną kukurydzę i bulion. Gotować na małym ogniu około 1/2 godziny. Zdjąć z ognia, dodać jogurt (lub mleczko) i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Podawać z grzankami lub podsmażonym tofu (zamarynowanym w sosie sojowym i miodzie). W wersji niewegetariańskiej można podać
zadanie-gotowanieoprószenia mięsa, oliwa do smażenia, 2 cebule, 100 ml białego wytrawnego wina, 1-2 gałązki rozmarynu, 10 filecików anchois, 6 ziaren pieprzu czarnego, kawałek kory cynamonu, 400 ml dobrego bulionu wołowego, 2 puszki Hiszpańskich Oliwek zielonych*, Policzki oczyścić – zdjąć błonę, można nie zdejmować, ja zdejmuję. Cebule pokroić w półplasterki. Anchois drobno pokroić. Policzki oprószyć mąką i smażyć na oliwie(...)stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wino i zagotować. Przelać do mięsa zbierając wszystko z patelni. Wlać bulion, dodać przełamany cynamon, pieprz, anchois i rozmaryn. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i dusić pod przykryciem 3 godziny. Po tym czasie dodać odsączone oliwki i dusić pod przykryciem
królestwo garówniego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie. Składniki : 3-4 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 250g ryżu arborio 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego sól, pieprz masło Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka(...)kilkanaście minut aż pieczarki się przyrumienią, a woda z nich odparuje. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie stopniowo podlewać bulionem, mieszać, gdy płyn się wchłonie dolać kolejną porcję i tak do czasu aż ryż będzie ugotowany al dente. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować pietruszką i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniecebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej szałwii, świeżej 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny i otarta skórka z połowy cytryny 500 ml bulionu z mięsa 4 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij(...)następnie dodaj szałwię. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj, bulion. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw musztardą, sokiem i skórką z cytryny, octem, solą i pieprzem. Zagotuj i gorący podaj do kotletów. The post Kotlety schabowe z szałwią appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniarównież marchewka pokrojona w kostkę i mięsko z kurczaka. Składniki na ok. 6 miseczek: ćwiartka z kurczaka 1,5 l wody 3 kostki bulionu (u mnie 2 drobiowe i 1 warzywna) 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona(...)obrać. Marchew pokroić w kostkę i przesmażyć na 1-2 łyżkach oliwy (ok.10 min) W garnku zagotować 1,5 l wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe. Do przygotowanego bulionu dodać przesmażoną marchew, obrane mięsko z kurczaka i przecier pomidorowy - gotować na małym ogniu 15 min. Możemy zakończyć gotowanie zupy. Serek topiony dodać do zupy na koniec i pozostawić
Alutka-Gotujecena KLIK 1 cukinia 1 kalarepa dobra cena KLIK 3 cebule 4 ząbki czosnku kawałek imbiru olej kokosowy serek topiony pieprz cytrynowy bulion warzywny 1,5 – 2 l Przygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii nie obieram, tylko myję i kroję(...)cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem. Podaję z kleksami kwaśnej śmietany, zmieszanej z niewielką
Takie tam pichcenieSkładniki: 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz 1 puszka groszku 100 - 150 ml mleczka kokosowego 3/4 litra bulionu warzywnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka mielonej papryki kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) kilka listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej) oliwa sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną(...)czosnek. Dodać paprykę, zamieszać a po minucie ocet balsamiczny i również wymieszać. Po chwili dodać pomidory, posiekane listki bazylii i otarte tymianku, mleczko kokosowe, groszek (odsączony i przepłukany) oraz bulion. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut. Zdjąć z ognia i po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem. Zupę podawać skropioną oliwą i z kilkoma gałązkami tymianku. Można dodać grzanki lub groszek
zadanie-gotowaniekilka liści laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 4 l wody, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie
Passion of Cookingpomidorów w oleju, pokrojone w paseczki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka ryżu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 ½ szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz i cukier do smaku tarty parmezan do podania posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W dużej, żaroodpornej patelni rozgrzej(...)Wyjmij kurczaka i przełóż go na talerz. Wmieszaj do patelni oliwki, suszone pomidory, bazylię, oregano, pietruszkę i ryż i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z bulionem i dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku. Włóż ponownie udka do ryżu, doprowadź całość do wrzenia i przełóż patelnię przykrytą folią aluminiową do nagrzanego piekarnika. Jeżeli nie posiadasz
karmelowyrazem świetnie się komponuje. Polecam gorąco tę kompozycję. Składniki: 1 kg topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mleka sól biały pieprz Do podania: ugotowany bób chipsy z topinamburu (przepis) natka pietruszki olej z pestek dyni Przygotowanie: Topinambur i ziemniaki obieramy i kroimy(...)dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy
Smakowity Blog Kulinarnylekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego, 1 szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki(...)papryk odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na farszu. Papryki przykrywam odciętym wierzchołkami. Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu
Tradycyjna kuchnia Kasi/wygląda zapęd do warzyw i zup? Chce Wam się je przygotowywać? Lubicie? Składniki: Marchewka – 4 średnie/duże Cebula – 2 sztuki Mleko kokosowe – 1 puszka Bulion – 600ml Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża) Sok z cytryny – 1/2 cytryny Pietruszka – garstka(...)łyżeczka Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion, mleczko kokosowe oraz curry i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę jaglaną (popping). Zmniejsz ogień na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30-35 minut. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę
Blendmanwszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku W niewielkim(...)garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać mąkę. Chwilę razem podsmażać, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować
Trzeci talerzSkładniki: 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków 2 jabłka 4 szalotki 100 ml białego wina 1 litr bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki (1+1) octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego 3 łyżki białego serka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku(...)kostkę jabłka (połówkę jabłka odłożyć) i podsmażyć do lekkiego skarmelizowania. Dodać pokrojone w kostkę buraki (odłożyć około 100 g). Podlać białym winem i zwiększyć ogień. Po 2 minutach dodać bulion i 1 łyżkę octu balsamicznego. Gotować na zmniejszonym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia, dolać śmietankę i zmiksować dokładnie. Doprawić solą i pieprzem wg smaku. Przetrzeć przez sito jeżeli
zadanie-gotowanieMaciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;) Składniki: 500 g pieczarek 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 szkl. bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany (30%) sól pieprz groszek ptysiowy Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić w paski. Por podsmażać na maśle przez kilka minut, dodać pieczarki(...)dusić jeszcze przez chwilę. Dodać bulion i gotować około 25 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem, dodać słodką śmietankę, doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym (lub grzankami
zadanie-gotowanie