Składniki na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę(...)część od strony głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku). Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić
Fabryka pomysłówroku po raz pierwszy w naszym ogrodzie pojawiły się smardze. Nie omieszkałam tych wspaniałych grzybów przygotować w iście królewski sposób. Risotto wyszło wprost fenomenalne. Składniki: ok 2 l bulionu ok pęczek szparagów 5 szt świeżych smardzy 3 łyżki masła mała cebula 3/4 szkl tartego parmezanu 2 szkl ryżu do risotto (Uncle Ben's) mielony biały pieprz 1/3 szkl wytrawnego(...)smardze, smażymy razem ok minuty. Wsypujemy ryż i smażymy, aż ziarenka zaczną lekko zmieniać kolor. Następnie wlewamy wino, kiedy ryż je wchłonie dolewamy sukcesywnie po ok pół szkl wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki, ale wciąż al dente, dodajemy do naszego risotto główki szparagów. Tuż przed końcem
Malinowe Pocałunkidobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych ziemniaków 2 duże kiszone ogórki 1,2 l bulionu 5 łyżek słodkiej śmietanki do podania grzanki i słodka śmietanka Ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych
Monia miesza i gotujesił.Wena też gdzieś mi się po drodze zagubiła i jest co jest.Zapraszam. 10 dag.ryżu 3 łyżki masła 2 łyżki kukurydzy 1/4 cebuli 400 ml.wrzącego bulionu warzywnego 1/2 szkl.zielonego GROSZKU 3 łyżki tartego parmezanu ******************************************* Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną drobno w kostkę cebulę ,lekko podsmażyć i dodać do niej przepłukany w zimnej wodzie ryż.Delikatnie solimy(...)mieszamy.Stopniowo Dolewamy bulion , ciągle mieszając , pomiędzy kolejnymi porcjami.Dolewamy wtedy , kiedy tylko ryż zaabsorbuje poprzednią porcję.Kontynuujemy do czasu , aż ryż wchłonie prawie wszystko płyn i będzie al dente,wtedy Dodajemy groszek i kukurydzę , mieszamy.Podajemy na ciepło ,posypane parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizmysłowości. 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek kiełki ulubione 1 zielona papryczka chilii suszone liście kolendry 1 łyżeczka kozieradki i kuminu sól himalajska pieprz chiński cytrynowy 0.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka startego imbiru **************************************** Bulion zagotować, dodać kukurydzę , zagotować.Rzodkiewki zetrzeć na tarce.Zupę Przyprawić posiekaną drobno bez pestek papryczkę chilli ( może być mniej), kolendrą , solą , pieprzem ,kozieradki, imbirem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiobiad gotowy ;) Składniki 250 g metki tatarowej ser żółty ementaler 1 duża cebula 100 g ryżu 2 łyżki mąki olej do smażenia 400-450 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera wycinamy dwa paski o wymiarach 5x2 cm. Metkę dzielimy na dwie części, każdą owijamy wokół sera. Obtaczamy w mące(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Kotlety przekładamy do sosu i dusimy. Po kilku minutach dodajemy ryż, dusimy razem do jego miękkości. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenrównież bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna. Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml) 1 opakowanie dobrego przecieru pomidorowego (500 g) 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu drobiowego 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 duża cebula 3 ząbki czosnku listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka) 1 łyżeczka(...)zbyt kwaśne) pieprz sól słodka śmietana (opcjonalnie) 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut). Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już
Kuchcik gotujeZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)patelni, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, następnie po kilku minutach dodajemy pokrojonego drobno pora , gdy już się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z gorącego bulionu warzywnego wyjmujemy marchewki, dodajemy liście szpinaku i zawartość patelni i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Blendujemy po częściowym przestygnięciu zupy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietankę lub ser. Ja dodaję
Markowy smakdokładnej receptury, ilość poszczególnych składników musiałam sama ustalić. 500 g pieczarek, 80 g masła, sos beszamelowy: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 250 ml bulionu (drobiowy, warzywny), 2 żółtka, 50 – 100 ml mleka, garść świeżo starego parmezanu, sól, pieprz, Obrane i umyte pieczarki pokroić, włożyć do garnka z masłem, lekko posolić, dodać trochę pieprzu(...)dusić do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko z bulionem mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu. Zagotować. Dodać parmezan. Do sosu dodać przetarte pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem
królestwo garówpojawić się moja ulubiona zupka.Oczywiście z zielonych szparagów bo kocham je właśnie za wyrazisty smak i bogactwo składników odżywczych. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1-2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju 1 łyżka startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki,podzielić na kilkucentymetrowe(...)kawałki.Cebulę obrać,pokroić w cienkie talarki,zeszklić na maśle ( bądź oleju). Dodać szparagi ( kilka główek odłożyć),chwilę dusić. Zalać gorącym bulionem,gotować ok 10 - 15 min. Zupę zdjąć z ognia,połączyć ze śmietaną,zmiksować blenderem.Doprawić do smaku solą,pieprzem....u mnie biały pieprz. Odłożone główki szparagów wrzucić na wrzątek,gotować 2-3 min,osączyć.Krem podgrzać
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g pieczarek; Białe części 2 średnich porów; 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki(...)będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać, pod koniec gotowania
Gospodyni MiejskaPodravka 1 cebula 2 marchewki 50 dkg pieczarek 1 duży filet z kurczaka przyprawa do kurczaka pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka około 0,3 l bulionu sól, pieprz olej do smażenia Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Cebulę,marchewkę obrać i pokroić, przełożyć na patelnię z gorącym olejem.Chwilkę smażyć, dodać pokrojone pieczarki(...)Filet z piersi pokroić , posypać przyprawą do kurczaka , usmażyć ,następnie dodać do cebuli z pieczarkami i dalej smażyć. Pomidory krojone wymieszać z bulionem i dodać do pozostałych składników. Wymieszać i zagotować.Podawać z ugotowanym makaronem
Moje domowe kucharzeniełyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę(...)dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą
talerz przyjemnościczerwonej papryki 0,5 łyżeczki oregano Sól Pieprz Mięso: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 400 g mieszanki warzyw na patelnię 0,5 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany 18% 100 g kaszy gryczanej Na patelni podsmażamy brokuł oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką pastę z dodatkiem oregano, soli i pieprzu. Filet z piersi(...)wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie osolonej wodzie kaszą gryczaną
VioletoweKucharzeniepęczek koperku mały pęczek natki pietruszki Sos 200 g twarożku „Mój ulubiony” 100 ml soku z pomarańczy 50 ml whiskey szczypta soli Risotto 1 duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100 g twarożku „Mój Ulubiony” 50 g parmezanu sok z połowy limonki sól i pieprz 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Marynowane brukselki 10 brukselek dwie łyżki soku(...)minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy
karmelowy