bulion - 9142 przepisów (strona:209/610)

Zupa krem z ogórków kiszonych 199

dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych ziemniaków 2 duże kiszone ogórki 1,2 l bulionu 5 łyżek słodkiej śmietanki do podania grzanki i słodka śmietanka Ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych

Monia miesza i gotuje
ZIELONY GROSZEK Z RYŻEM 108

sił.Wena też gdzieś mi się po drodze zagubiła i jest co jest.Zapraszam. 10 dag.ryżu 3 łyżki masła 2 łyżki kukurydzy 1/4 cebuli  400 ml.wrzącego bulionu warzywnego 1/2 szkl.zielonego GROSZKU 3 łyżki tartego parmezanu ******************************************* Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną drobno w kostkę cebulę ,lekko podsmażyć i dodać do niej przepłukany w zimnej wodzie ryż.Delikatnie solimy(...)mieszamy.Stopniowo Dolewamy bulion , ciągle mieszając , pomiędzy kolejnymi porcjami.Dolewamy wtedy , kiedy tylko ryż zaabsorbuje poprzednią porcję.Kontynuujemy do czasu , aż ryż wchłonie prawie wszystko płyn i będzie al dente,wtedy Dodajemy groszek i kukurydzę ,  mieszamy.Podajemy na ciepło ,posypane parmezanem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PIKANTNA ZUPA Z KUKURYDZY 167

zmysłowości. 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek kiełki ulubione 1 zielona papryczka chilii suszone liście kolendry 1 łyżeczka kozieradki i kuminu sól himalajska pieprz chiński cytrynowy 0.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka startego imbiru **************************************** Bulion zagotować, dodać kukurydzę , zagotować.Rzodkiewki zetrzeć na tarce.Zupę Przyprawić posiekaną drobno bez pestek papryczkę chilli ( może być mniej), kolendrą , solą , pieprzem ,kozieradki, imbirem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety z metki tatarowej i sera 110

obiad gotowy ;)   Składniki 250 g metki tatarowej ser żółty ementaler 1 duża cebula 100 g ryżu 2 łyżki mąki olej do smażenia 400-450 ml bulionu warzywnego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera wycinamy dwa paski o wymiarach 5x2 cm. Metkę dzielimy na dwie części, każdą owijamy wokół sera. Obtaczamy w mące(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Kotlety przekładamy do sosu i dusimy. Po kilku minutach dodajemy ryż, dusimy razem do jego miękkości. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Krem pomidorowy z bazylią i ryżem 157

również bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna. Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml) 1 opakowanie dobrego przecieru pomidorowego (500 g) 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu drobiowego 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 duża cebula 3 ząbki czosnku listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka) 1 łyżeczka(...)zbyt kwaśne) pieprz sól słodka śmietana (opcjonalnie) 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut). Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już

Kuchcik gotuje
ZUPA KREM ZE SZPINAKU 138

ZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz   Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)patelni, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, następnie po kilku minutach dodajemy pokrojonego drobno pora , gdy już się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z gorącego bulionu warzywnego wyjmujemy marchewki, dodajemy liście szpinaku i zawartość patelni i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Blendujemy po częściowym przestygnięciu zupy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietankę lub ser. Ja dodaję

Markowy smak
Purre z pieczarek – sos z pieczarek 125

dokładnej receptury, ilość poszczególnych składników musiałam sama ustalić. 500 g pieczarek, 80 g masła,   sos beszamelowy: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 250 ml bulionu (drobiowy, warzywny), 2 żółtka, 50 – 100 ml mleka, garść świeżo starego parmezanu, sól, pieprz, Obrane i umyte pieczarki pokroić, włożyć do garnka z masłem, lekko posolić, dodać trochę pieprzu(...)dusić do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko z bulionem  mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu. Zagotować. Dodać parmezan. Do sosu dodać przetarte pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem

królestwo garów
KREM SZPARAGOWY 109

pojawić się moja ulubiona zupka.Oczywiście z zielonych szparagów bo kocham je właśnie za wyrazisty smak i bogactwo składników odżywczych. Składniki:   pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1-2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju 1 łyżka startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki,podzielić na kilkucentymetrowe(...)kawałki.Cebulę obrać,pokroić w cienkie talarki,zeszklić na maśle ( bądź oleju). Dodać szparagi ( kilka główek odłożyć),chwilę dusić. Zalać gorącym bulionem,gotować ok 10 - 15 min. Zupę zdjąć z ognia,połączyć ze śmietaną,zmiksować blenderem.Doprawić do smaku solą,pieprzem....u mnie biały pieprz. Odłożone główki szparagów wrzucić na wrzątek,gotować 2-3 min,osączyć.Krem podgrzać

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa z pieczarkami, porami i mięsem mielonym 234

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g pieczarek; Białe części 2 średnich porów; 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki(...)będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać, pod koniec gotowania

Gospodyni Miejska
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym 147

Podravka 1 cebula  2 marchewki  50 dkg pieczarek 1 duży filet z kurczaka przyprawa do kurczaka pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka około 0,3 l bulionu sól, pieprz olej do smażenia Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Cebulę,marchewkę obrać i pokroić, przełożyć na patelnię z gorącym olejem.Chwilkę smażyć, dodać pokrojone pieczarki(...)Filet z piersi pokroić , posypać przyprawą do kurczaka , usmażyć ,następnie dodać do cebuli z pieczarkami i dalej smażyć. Pomidory krojone wymieszać z bulionem i dodać do pozostałych składników. Wymieszać i zagotować.Podawać z ugotowanym makaronem

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 416

łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę(...)dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą

talerz przyjemności
Roladki z pastą brokułowo paprykową z dodatkiem warzyw w śmietanie i kaszą 132

czerwonej papryki 0,5 łyżeczki oregano Sól Pieprz Mięso: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 400 g mieszanki warzyw na patelnię 0,5 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany 18% 100 g kaszy gryczanej Na patelni podsmażamy brokuł oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką pastę z dodatkiem oregano, soli i pieprzu. Filet z piersi(...)wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie osolonej wodzie kaszą gryczaną

VioletoweKucharzenie
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 164

pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki Sos 200 g twarożku „Mój ulubiony” 100 ml soku z pomarańczy 50 ml whiskey szczypta soli Risotto 1 duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100 g twarożku „Mój Ulubiony” 50 g parmezanu sok z połowy limonki sól i pieprz 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Marynowane brukselki 10 brukselek dwie łyżki soku(...)minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy

karmelowy
Zupa czosnkowa na chlebie 99

temu, że większość czosnku została wcześniej upieczona. Składniki: Oliwa z oliwek – 5 łyżek Cebula – 3 duże Czosnek – 2 główki + 6-10 ząbków Pietruszka – 1 pęczek Bulion – 700ml Mleko sojowe – 300ml (można zastąpić innym roślinnym) Chleb żytni – 2-3 kromki (może być inny, byle czerstwy) Wegański parmezan – do podania Cytryna – ćwiartki(...)garnku rozgrzej oliwę (średni ogień) i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę do zeszklenia. Do cebuli dodaj upieczony czosnek (bez łupinek) oraz ten bez obróbki. Smaż 2-3 minuty. Wlej bulion, dodaj chleb pokrojony w kostkę i gotuj 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną pietruszkę oraz mleko sojowe i zblenduj na gładko. Dopraw do smaku. I voilà. Twoja zupa czosnkowa

Blendman
Drobiowe roladki z ryżem 110

Zawiń w roladki Ryż ugotuj  (możesz dodać sól ziołową). Roladki ułóż na rozgrzanej patelni ( wlej do pieczarek 2 g oliwy z oliwek) obsmaż z każdej strony. Przygotuj bulion ( 250ml wody gotuj na małym ogniu z1/2 kostki rosołowej). Gdy kostka się rozpuści wlej na patelnie ( w moim przypadku to jest WOK) Dodaj liście kolendry i magi. Przykryj i duś(...)przykryciem przez około 15 minut.  Wyciągnij roladki na drugą nagrzaną patelnie ( bez tłuszczu) obsmaż z każdej strony na złoto. Wyciągnij liście kolendry i magi Do bulionu ( nie wyłączaj gazu) wsyp ugotowany ryż i mieszaj do puki nie zniknie cała woda.  Smacznego

Misz-masz by Domi