pieprz 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 6 gałązek świeżego tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe szczypta chili 500 ml bulionu 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 g ananasa pęczek kolendry PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy(...)rozgrzanej patelni na złoto. Zdejmujemy mięso z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno cebulę i dodajemy wszystkie przyprawy. Wlewamy bulion i pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy z powrotem kurczaka, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy na 1-2 minuty ananasa pokrojonego w kostkę i ewentualnie dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy
Moje Kuchenne RewelacjeSól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka vegety); Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu; Marchewka i groszek konserwowy(...)Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pasta ma być zwięzła. Tak przygotowaną pastą nadziać kieszonki schabu, posypać po wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu. Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole). Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy
Gospodyni Miejskaśmietaną. Składniki: 2 duże pory ( białe i jasno zielone części) 1 cebula 1 marchewka 2-3 ziemniaki 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1-1,5 litra bulionu 1-2 łyżki oliwy extra vergine 40 g masła opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego sól biały pieprz słodka wędzona papryka Do podania: grzanki czosnkowe śmietanka 12% słodka wędzona papryka Pora(...)masło. Wrzuciłam pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam i szkliłam przez około 3 minuty. Dodałam do niej pozostałe warzywa. Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe. Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły. Wlałam bulion. Zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut. Doprawiłam zupę i zmiksowałam na gładki i puszysty krem. Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony
potrawyregionalnezimno. Składniki: 1 kg filetów z morszczuka olej Panierka: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz Sos: 1 szkl. bulionu z jednej kostki puszka ananasów 1 słoik papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry 2 łyżki octu łyżka mąki pszennej(...)Rybę pokroić na części, obtoczyć w panierce i smażyć na oleju na złoty kolor. Tartą marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką pszenną. Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Rybę podawać z sosem na gorąco
Cukiernia Pychotkijabłek i cebulki. Palce lizać! Składniki: 1 kg białej kiełbasy u mnie wieprzowo- cielęca 2 jabłka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela ang 1,5 litra bulionu warzywnego gałązki świeżego rozmarynu majeranek Wykonanie: Białą kiełbasę wrzucamy do wrzącego bulionu, dokładamy też ziele ang, liśc laurowy i 2 łyżki majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W czasie
Z Majeczką w kuchnipierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego sól natka pietruszki maggi domowe sposób przygotowania Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, drobno siekamy(...)sporym ogniu. Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez trzy minuty, a następnie zalewamy bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. W połowie gotowania dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, wsypujemy szczyptę czarnuszki i dodajemy magii. Na koniec przyprawiamy solą
Miód i pieprznasze zdrowie . A zdrowie jest przecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku. s kładniki dla czterech osób 1,5-2 główki czosnku 1 bakłażan 1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego) 40 g sera żółtego twardego 40 g sera brie 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki szczypta słodkiej papryki sól, pieprz(...)zgorzknieje). Czosnek smażymy około dwóch, trzech minut następie do garnka dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i smażymy na jasną zasmażkę . Teraz całość zalewamy bulionem ( zimnym), znów dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście, dwadzieścia minut. Pod koniec do zupy dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek, pieprz, sól i słodką paprykę. W tym czasie
Miód i pieprzkawałki pęczek kolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata 1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem(...)kopru przekroić na 8 części, dorzucić do mięsa. Dodać cebulę, czosnek i posiekane łodyżki kolendry. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać oliwki, szafran,kiszone cytryny. Wszystko zalać bulionem (można wlać część i dolewać w miarę potrzeby), lekko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Zajmie
Stare Garywyborem :) Składniki na około 10 sztuk: 1 średnia biała kapusta 200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach) 5 średnich ziemniaków 2 cebule 4 łyżki masła 2 jajka 2 szklanki bulionu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku Z kapusty usuwamy głąb. Do głębokiego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy ją, dodajemy łyżkę octu (dzięki czemu liście będą bardziej elastyczne(...)solą oraz pieprzem i mieszamy. Farsz nakładamy do liści kapusty, zwijamy i gotowe gołąbki układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzchu gołąbków układamy pojedyncze liście. Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra-dół) na 1 godzinę. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu. Do gołąbków polecam
Trzeci talerzprzegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki czy też pieczonej białej kiełbasy. SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO składniki: 1 czubata łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu mięsnego 1/2 szklanki śmietanki 30 % 3 łyżki tartego chrzanu sól,pieprz Na głebokiej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę, szybko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać bulion
Monia miesza i gotujetylko trzy gałązki. Krem z groszku z miętą i limonką Składniki: (na 4 porcje) 750 g mrożonego groszku 250 g ziemniaków 2 cebulki dymki 1 łyżka masła 1 l bulionu 3 gałązki świeżej mięty 100 ml śmietany kremówki (38%) sok z 1/2 limonki sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki jogurtu naturalnego W garnku roztopić masło, dodać ziemniaki. Gdy wchłoną tłuszcz, zalać(...)bulionem, dodać dymkę i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodać groszek i listki mięty, gotować jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu. Smacznego! Przepis przygotowywałam z myślą o akcji Pinkcake
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać(...)połączyć w misce z uprażoną cebulą . Wyrobić masę doprawiając ziołami ,solą i pieprzem. Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut . Nie zdążyłam
w mojej kuchniwieku. 600 g schabu z dzika, mąka do oprószenia, tłuszcz do smażenia (smalec lub gęsi), sos: 2 cebule, 2 -3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100 ml bulionu (u mnie gęsi), 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki musztardy francuskiej, sos Worcester (Monatowa dodaje do sou przyprawę Maggiego, ja pomijam. Natomiast deglasuję patelnię po usmażeniu kotletów i płyn dodaję(...)cieple. Zlać tłuszcz z patelni, na patelnię wlać wino i dokładnie zebrać cały smak z jej dna. Zrumienioną cebulę oprószyć mąką i mieszać. Mąka powinna się zrumienić. Rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać sos z deglasowania patelni i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos przetrzeć przez sito, dodać musztardę i sos Worcester do smaku. Zrazy z sosem musztardowym „a la Robert” podałam
królestwo garówsól i pieprz 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 8 szklanek bulionu z kurczaka 1 szklanka śmietanki 36% ser z niebieską pleśnią do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Wymieszaj pietruszkę, czosnek i gruszki z 1½ łyżki oleju(...)rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wsyp tymianek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem
karmelowypietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła 2 łyżki chrzanu 150 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 1,25 l bulionu drobiowego sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler(...)kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy. W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy sok z cytryny kilka łyżek zblendowanej zupy. Chrzan ze śmietaną wlewamy całość do kremu i zagotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki