bulion - 9142 przepisów (strona:216/610)

ZUPA NEAPOLITAŃSKA 121

ciągnącym się serem ... mniam     SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól,  biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pora i marchewkę, chwilę przesmażamy, zalewamy(...)bulionem, dodajemy pietruszkę, gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek, gotujemy aż się rozpuści. Dorzucamy ugotowany makaron. Na talerze wykładamy zupę, układamy kostki sera żółtego

słodki bratek
W biegu: ostra zupa paprykowa 170

niej zrobić też zupę krem, wtedy komosy nie dodajemy (ewentualnie tylko 1/4 szklanki). Przygotowanie proste i szybkie – w pół godziny mamy smaczną zupę. Do dzieła SKŁADNIKI: 1litr bulionu warzywnego 2 duże zielonej papryki 1 mała cukinia 0,5 średniego korzenia selera 1 pomidor 4 łodygi selera naciowego 2 małe cebule szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 pęczka kolendry(...)Warzywa układamy w dużym garnku (ok. 4 l), dodajemy sól i pieprz oraz zwinięty pęczek kolendry (ja jedną z łodyżek oplatam dookoła pęczka, żeby się trzymał podczas gotowania). Zalewamy bulionem + dopełniamy zimną wodą tak, aby zakryć zawartość garnka. Gotujemy na dużym ogniu ok. 10-15 minut, po tym czasie dodajemy łyżkę pary curry i dobrze mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni

Kuchnia w biegu
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym 112

Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki  majonezowego sosu chrzanowego  FOLWARK 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy(...)maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki.  Gdy zmniejszą objętość  wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, sos chrzanowy i chrzan. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z rybą

VioletoweKucharzenie
Karkówka na obiad, przepis miesiąca 295

łyżki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony 1 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżka oleju 150 g wędzonego boczku, cienkie plastry 300 ml mięsnego bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół(...)naczynie szczelnie aluminiową folią i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz karkówkę przez 1,5 godziny. Po godzinie zalej karkówkę gorącym bulionem i piecz dalej pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdejmij folię z naczynia i podkręć piekarnik do 180ºC (190ºC bez termoobiegu). Wyjmij karkówkę z piekarnika i posyp natką pietruszki

codojedzenia
Paella z chorizo i krewetkami 113

Arborio 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku cebula 1 lampka białego musującego wina 200 ml passaty pomidorowej 1 duży pomidor malinowy, obrany ze skórki 600- 650 ml bulionu 1 papryka czerwona 3-4 łyzki kukurydzy konserwowej 12-15 ulubionych krewetek 100 gram chorizo 1/2 pęczka natki pietruszki szczypta soli i pieprzu przyprawy: szczypta wędzonej papryki, szczypta chili, szczypta(...)oraz pomidora i całość smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy. Wsypujemy ryż i smażymy minutę. Wlewamy wino musujące, dusimy całość do momentu aż alkohol wyparuje. Dodajemy passatę pomidorową oraz bulion i przykrywamy patelnię folią aluminiową lub pokrywą. Całość gotujemy 18-20 minut, na wolnym ogniu bez mieszania. W tym czasie kroimy chorizo w plastry lub półplasterki jeśli jest duże

Mango Papaja
Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami 102

seler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy(...)dużych oczkach. Pora myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną

R'n'G Kitchen
Zupa krem z brokułów 96

brokułów, oliwa, 750 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 80 -100 g sera z pleśnią niebieską*, śmietana 18%, natka pietruszki, Brokuły umyć, zblanszować (wrzucić do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wrzucić do lodowatej wody ( zachowają wtedy zielony kolor), wyjąć i osuszyć. W garnku z grubym dnem podsmażyć brokuły, wlać bulion i gotować aż będą miękkie. Dodać

królestwo garów
Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup 177

pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir(...)zeszklenia cebuli. Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut. Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj

karmelowy
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 118

takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna!!!    Składniki: 2-3 średnie bataty (ok. ½ kg) 2 średnie marchewki  1 litr bulionu 1 średnia cebula   2 ząbki czosnku  2 łyżeczki startego świeżego imbiru   1 łyżka soku z cytryny  1-2 łyżki oliwy z oliwek(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złota, dodajemy zmiażdżony czosnek i starty imbir. Do kielicha blendera przekładamy upieczone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki i aksamitny krem.  Przyprawiamy do smaku kminem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem.  Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Ja akurat

bistro mama
Zupa orzechowa 110

garnka z zupą w drugiej. Śmiało można powiedzieć, że jeśli mało eksperymentujecie w kuchni, to ta zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia. Składniki: Bulion warzywny – 1 litr Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 duże ząbki Marchewka – 2 sztuki Por – 1 duży Miód sztuczny – 3 łyżki Kumin – 2 łyżki(...)półksiężyce marchewkę. Dodaj pokrojony drobno por i smaż kolejne 2-3 minuty. Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne – trzeba uważać, aby się nie przypaliły. Wlej wcześniej przygotowany bulion i miód oraz wsyp przyprawy (wraz z imbirem) do garnka i gotuj 6-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe oraz wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku

Blendman
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków 166

czerwone chili pozbawione pestek 1 łyżeczka startego imbiru 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu ( tutaj przepis ) 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 litr bulionu warzywnego pół łyżeczki nasion kuminu sól i pieprz do smaku kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji opcjonalnie po pół łyżeczki nasion kolendry i gorczycy lub mieszanki tandoori(...)buraki i smażyć cały czas mieszając przez około 7-8 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną czerwoną cebulę i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut.  Wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem. Udekorować gęstym jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych ziół

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mielone z kurczaka z fetą 142

pomidorów w oliwie 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Sos pomidorowy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 3 łyżki pomidorowego przecieru 250 ml bulionu z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 4 łyżki śmietanki 1 łyżka oleju Dodatkowo makaron natka pietruszki do posypania Przygotuj farsz. Pokrój drobno dymkę i suszone pomidory(...)kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż będą rumiane. W małym rondelku przyrządź sos. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną bazylię, przecier i bulion. Zagotuj sos stale mieszając, po czym dodaj śmietankę. Podaj kotlety z makaronem ugotowanym al dente polane sosem. Całość posyp pietruszką. The post Mielone z kurczaka z fetą appeared first

codojedzenia
Siekane kotlety z czosnkiem niedźwiedzim 86

mięsa wołowego – łopatka, biodrówka, 1 sucha bułka, bulion, 2 małe jajka, 50 g pestek słonecznika, 170 g posiekanej cebuli, 2 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, kilka liści czosnku niedźwiedziego, otrzewna, tłuszcz do smażenia Nasiona słoneczka uprażyć na suchej patelni. Cebulę poddusić na tłuszczu. Bułkę namoczyć w bulionie. Mięso pokroić na kawałki a następnie zmiksować (nie mielić) z bułką

królestwo garów
Tajska kremowa zupa z soczewicy i batatów. 144

kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata(...)marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą. Dodać soczewicę i łyżeczkę soku z limonki. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut). Odstawić z ognia i zmiksować blenderem. Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy i resztę soku z limonki. Wymieszać. Podawać z natką pietruszki lub kolendry

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem jaśminowym. 137

sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki  4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę(...)obrać i pokroić w kostkę. Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut). Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą

zadanie-gotowanie