sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka masła 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki świeżej lub mrożonej pieprz sól Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem(...)wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, wlewamy oliwę i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i całość podsmażamy 10 minut. Na patelnię wlewamy bulion oraz śmietanę, mieszamy i całość 3 minuty smażymy. Na koniec dodajemy masło oraz pietruszkę i po 2 minutach sos wyłączamy. Smacznego
Smak mojego domuplasterki, obkładamy nim w regularnych odstępach boki naczynia. Będzie się powoli rozpuszczać i nie pozwoli mięsu wyschnąć. Przyprawionego kurczaka układamy na patelni, podlewamy – ostrożnie, nie spłukując z mięsa przypraw – bulionem lub rosołem. Wystarczy go 6-7mm na dnie. Będzie parował i nawilżał mięso. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 165⁰C. Pieczemy. Po 20-30 minutach pieczenia polewamy mięso(...)termometr jeszcze dokładniejszy, z elektrycznym wyświetlaczem w stopniach Celsjusza i Farenheita, za całe 25,99zł. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 łyżka stołowa przyprawy do kurczaka 100-150ml bulionu z kurczaka lub rosołu (z 1/2 kostki bulionowej) 30-40g masła
Karo in the Kitchenwyszło idealne połączenie. Treściwa zupa koperkowa z pulpetami Składniki: - 500 g łopatki - 250 g makaronu - pęczek koperku - 100 ml śmietany - jajko - łyżka natki pietruszki - bułka tarta - ząbek czosnku - olej - bulion Przygotowanie: Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek. Całość dokładnie mieszamy(...)formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, dusimy jeszcze ok. 10-15 minut. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, po odcedzeniu przekładamy do talerzy i zalewamy zupą wraz z pulpetami
Kulinarne życieodcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę
Kulinarne życiezrobić prostą i szybką zupę grzybową. Zupa grzybowa Składniki: - 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 łyżki masła - 200 ml śmietany 18% - bulion ok.1,5 l - 250 g makaronu świderki - 1 łyżka natki zielonej pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą. Życzę smacznego
Kulinarne życieidealne na niedzielny obiad. Rösti z polędwiczką Polędwiczka wieprzowa: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa z oliwek - 2 ząbki czosnku - sól(...)pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę
Kulinarne życiebył barszcz czerwony ale od kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową. Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości z zielem(...)kroimy w kostkę. Ugotowane grzyby wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Wodę przecedzamy, aby pozbyć się nieczystości. Przekładamy do niej pokrojone grzyby, marchewkę z pietruszką i cebulę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z uszkami. Życzę smacznego
Kulinarne życieSkładniki: 1 kg karkówki 25 dag wędzonej kiełbasy 4 buraki 1 duża cebula 5-6 kiszonych ogórków 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe przyprawa bostońska do mięs RAFEX sól, pieprz ocet tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso(...)cebulę smażymy na tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy
Pobite gary Barbarylekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki na 4 -6 porcji: 2 bataty 1 duży seler sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek 2 łyżki śmietany 18% ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek Bataty i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie solą, tymiankiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku(...)nagrzanym do 220 stopni C przez około 20 min., aż będą miękkie. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion i zagotowujemy. Miksujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Możemy podawać z grzankami. Myślę, że sprawdziły by się również chipsy z boczku :) Smacznego
MiksturownikSkładniki (na 4 porcje) - 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g), - 1 cebula (ok.40g) - łyżka oleju rzepakowego (ok.10g) - przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem. 3. Całość gotujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - przyprawy: sól pieprz, estragon, - szklanka ryżu na risotto (ok. 190g), - około 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml). Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy ok. 1 min.) 3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy(...)garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż ryż będzie miękki). 5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Risotto jest bogate w: - potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 1 filet z kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy(...)marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Pęczotto jest bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmarchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy kaszę pęczak (smażymy(...)garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki tortellini z mięsem, 1 opak brokuł, 1 szt jajka, 4 szt kukurydza, 1/2 puszki filet z kurczaka, 1 szt bulion drobiowy, 1l majonez, 3-4 łyki sól, pieprz Przygotowanie Pierożki tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Brokuł gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie, dzielimy na mniejsze różyczki. Filet gotujemy(...)bulionie do miękkości, kroimy w kostkę lub paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień
Gotowanie moimi oczamiinna niż znamy z polskiej kuchni, ale prosta, szybka w przygotowaniu i na prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego 3 listki liścia laurowego 4 duże cebule 500 g mięsa mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę i paprykę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość gotujemy około 25 minut. Czas gotowania może się troszkę zmienić w zależności od ziemniaków. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozwalać. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy
KasiaiKrzysiu.pl