bulion - 9142 przepisów (strona:222/610)

placki ziemniaczane z gulaszem 160

Składniki: czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule ząbek czosnku około 3/4 szkl. śmietanki około 1 szkl. bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2-3-ziarnka ziela angielskiego kilka łyżek oleju do smażenia pieprz sól Wykonanie Rozgrzać garnek z oliwą i wrzucić pokrojona cebulkę ,dusić jakieś 2-3 minuty. Następnie(...)dołożyć pokrojone mięso i kiełbasę .Wszystko zarumienić i dołożyć pokrojone pieczarki. Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, (w razie potrzeby dolać bulion, tylko tak by przykryć mięso), i dusić około8-10 minut. mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem,wymieszać ,całość zagęścić  śmietanką

w mojej kuchni
BIAŁA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 173

Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza   Składniki: 3 pętka białej kiełbasy parzonej pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka piwa majeranek świeży tymianek lub rozmaryn jak lubimy Wykonanie: Białą kiełbasę gotujemy w bulionie z dodatkiem piwa i majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach

Z Majeczką w kuchni
Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą 175

ciecierzycy postanowiłam nieco poeksperymentować. Zupa ta ma wszystko co uwielbiam: ziemniaki, kiełbasę, ciecierzycę i na to jeszcze cebulka. Ubóstwiam:) Składniki: 1,5 kg obranych ziemniaków 1,75 l. bulionu 3-4 ząbki czosnku 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 25 dag ciecierzycy (namoczona przez noc w wodzie) łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 3 duże czerwone cebule 3 łyżki brązowego cukru(...)szczypty chilli tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Ciecierzycę gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy

Pobite gary Barbary
Zupa krem z pieczonej marchewki z mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy 187

coś co z pewnością bar dzo fajnie rozpocznie nowy ty dzień :) A Wy lubicie zupę z marchewki? :)   Skła dniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy       Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek(...)stopniach przez ok 50 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, ścieramy upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie po dsmażamy.  Po 2 minutach do dajemy marchewkę, jabłko i zalewamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy. Przestu dzamy, do dajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i doprawiamy imbirem, chilli, sola i pieprzem. Blen dujemy. Po dajemy na gorąco :) Smacznego

ChilliJemy
Filety rybne gotowane z zielonym groszkiem 160

Składniki: 600 g fileta z dorsza lub mintaja 3 pomidory 1 duża cebula 1 puszka zielonego groszku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju sól pieprz świeżo mielony 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Groszek odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko(...)patelni rozgrzewamy olej wkładamy groszek, cebulę oraz pomidory chwilkę podsmażyć wlewamy bulion warzywny przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą i pieprzem dodajemy do gotującego sosu warzywnego przykrywamy pokrywką gotujemy do 10 minut. W trakcie gotowania delikatnie odwracamy filety rybne i gotujemy jeszcze przez 2 -3 minuty. Rybę przekładamy

kgwjanczewo
Tajska zupa kokosowa z krewetkami (Tom Kha) 141

ktoś jednak nie lubi nawet krewetek, do zupy tej można użyć kurczaka.  TAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI   Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta Tom Kha 250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka) 3-4  pieczarki trawa cytrynowa 1 pęd sos rybny lub ostrygowy do smaku sos sojowy do smaku 3-4 liście kafiru(...)pieczarki obieramy i siekamy.  Cebulę szklimy na odrobinie oleju kokosowego, dodajemy 1, 2 łyżęczki pasty Tom Kha,  zmiażdżoną trawę cytrynową i  liście kafiru. Zalewamy wszystko bulionem i chwilę gotujemy.  Następnie dolewamy mleko kokosowe , wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki

Bon appetit mon amie
ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI 141

proponuję lekką, prostą do przygotowania zupkę krem z zielonych warzyw, która zasmakuje wszystkim domownikom.   Składniki: 80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki(...)warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi pestkami ( słonecznik, sezam, siemię lniane) , posypujemy ziołami

Z Majeczką w kuchni
Tofu z warzywami w curry. 154

plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź(...)czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3.  Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną

Powiedz dietom nie
Mostek jagnięcy 124

świeżo zmielonych przypraw(goździki, kolendra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa), kawałek kory cynamonu (ok. 4 - 5 cm), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 ostra papryczki, 200 ml ryżu, 350 ml bulionu (warzywny, drobiowy), sól, 2-3 cytryny kiszone, mięta, kolendra, 200 ml jogurtu greckiego Mostek pokroić na kawałki po 2 – 1 kości. Czosnek i papryczkę posiekać. Cebule pokroić w sporą kostkę(...)Wyjąć mięso, trzymać w cieple. Do garnka wrzucić zmielone przyprawy i przesmażyć. Dodać cebulę, cynamon i chwilę przesmażyć. Następnie dodać opłukany ryż i mieszając smażyć aż się zeszkli. Wlać bulion, włożyć mięso, pokrojoną na ósemki cytryny, oprószyć solą, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec około 40 minut. Posypać posiekaną kolendrą i miętą. Podawać z jogurtem

królestwo garów
Zupa cebulowa zapiekana z parmezanem. 199

kostkę i zalałam zupą , mi w takiej wersji smakuje bardziej :) Zapraszam :) Składniki : 5 dużych cebul  3 łyżki masła  1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 l bulionu z kurczaka 1 kieliszek białego wina 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka startego parmezanu 4 kromki chleba   Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, w rondlu rozpuścić masło(...)dodać cebulę, sól, pieprz do smaku, chwilę dusić aż zmieknie. Następnie przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać kminek i teraz tak możecie zupę zbledować na krem lub  zostawić w takiej postaci jak jest , ja odrobinę blenduję. Chleb upiec w tosterze i pokroić w kostkę, do każdej kokilki nałożyć po jednej takiej skrojonej kromce. Do zupy dodać połowę sera, przyprawić

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z pora 177

przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól i pieprz do smaku pestki dyni do dekoracji Przygotowanie(...)może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie).  Kiedy por będzie "zeszklony" dodajemy go do garnka z gotującym się wraz z liściem laurowym i zielem angielski bulionem.  (Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku lub kuli do gotowania przypraw, łatwiej je wyjąc przed miksowaniem zupy) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy

Bon appetit mon amie
Risotto brokułowe - zdrowo i wiosennie 99

danie zrobione jest na podstawie przepisu na  risotto, które robiłam już wcześniej.  Przepis niezawodny, sprawdzony i smaczny. RISOTTO BROKUŁOWE ( broccoli risotto) Składniki: ryż do risotto 1 litr bulionu drobiowy lub warzywny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki masła parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Brokuła podzielonego na różyczki(...)lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek  obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Połową bulionu podlewamy smażący się ryż. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło

Bon appetit mon amie
Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami 170

orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI  I  CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g topinamburu 300 g ziemniaków 2 trójkąciki sera topionego np. ementaler 1-2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek czerwony(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.  Na oliwie szklimy cebulę i czosnek,a następnie dodajemy  topinambur i smażymy przez 3-4 minuty. Bulion musimy zagotować dodać podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień

Bon appetit mon amie
Słodka na ostro czyli zupa krem z batatów 133

zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW  Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa  Przygotowanie:  1 dużego lub 2 mniejsze bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy o też kroimy w kostkę. Cebulę szklimy(...)oliwie a następnie dodajemy pokrojone bataty. Podsmażamy około 5 minut mieszając aby cebula się nie przypaliła. Przekładamy do garnka, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy na krem blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku papryką i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany

Bon appetit mon amie
Zupa krem z cieciorki 106

czekał aż do  zimy, żeby zjeść taką zupę. Już po samych składnikach wiedziałam, że będzie pysznie. ZUPA KREM z CIECIORKI z IMBIREM Składniki: 1 szklanka bulionu warzywnego  1 szklanka cieciorki (ciecierzycy) 1/2 puszki pomidorów z zalewą 1,5 cm świeżego imbiru  1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 puszki mleka kokosowego 1 szczypta chilli, kurkumy, soli i pieprzu(...)Cebulę, czosnek i imbir obieramy, kroimy na plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula będzie zeszklona przelewamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz bulion warzywny i gotujemy około 7 minut. Następnie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Kiedy wszystko się zagotuje miksujemy blenderem warzywa na krem. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy

Bon appetit mon amie