marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy kaszę pęczak (smażymy(...)garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki tortellini z mięsem, 1 opak brokuł, 1 szt jajka, 4 szt kukurydza, 1/2 puszki filet z kurczaka, 1 szt bulion drobiowy, 1l majonez, 3-4 łyki sól, pieprz Przygotowanie Pierożki tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Brokuł gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie, dzielimy na mniejsze różyczki. Filet gotujemy(...)bulionie do miękkości, kroimy w kostkę lub paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień
Gotowanie moimi oczamiinna niż znamy z polskiej kuchni, ale prosta, szybka w przygotowaniu i na prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego 3 listki liścia laurowego 4 duże cebule 500 g mięsa mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę i paprykę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość gotujemy około 25 minut. Czas gotowania może się troszkę zmienić w zależności od ziemniaków. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozwalać. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy
KasiaiKrzysiu.plniespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni. Składniki 1 kg pietruszki (korzeń) 4 łyżki oliwy z pestek winogron 1 gruszka 1,5 l bulionu warzywnego szczypta startej skórki cytrynowej migdały świeża trybula gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pietruszki obieramy i kroimy na plasterki, podsmażamy(...)oleju przez kilka minut. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, dodajemy do pietruszki. Smażymy razem 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z cytryny, gotujemy 15-20 min. Zupę miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z posiekaną trybulą i posiekanymi migdałami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenEuropie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki lub koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy bulion warzywny i ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Odstawiamy na kilka minut. Następnie blendujemy, dodając jogurt naturalny, tymianek i majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Nakładamy do głębokich talerzy lub miseczek
My Chcemy JeśćBomba witaminowa, idealna na inny dzień, ponieważ cudownie rozgrzewa. Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki 2,5 L bulionu warzywnego sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować. Starte kalarepki, liście, marchewki, pietruszkę wrzucić do gorącego bulionu. Dodać przyprawy
Tagebuch po polskuzachował. Jestem z tego dumna , że zupa która jest zwykłą zupą , stała się dzięki tej przyprawie , zupą " godną królów " jak to ujęła moja przyjaciółka.Zapraszam. 2 litry bulionu 1 listek laurowy 40 dag.zielonego groszku z marchewką ( mrożonego) 4-6 ziemniaki pokrojone w kostkę kilka małych plasterków szynki wędzonej sól pieprz I najważniejszy składnik szczypta ziarenek anyżu! ********************************************************* Gotujemy(...)ziemniaki w bulionie do miękkości z listkiem laurowym i plasterkami pokrojonymi w kostkę szynki.Dodajemy mrożony groszek z marchewką.Jeszcze gotujemy ok.10-15 minut.Przyprawiamy anyżem solą i pieprzem.Gotową potrawę zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na zupę krem.Na środek zupy wlewamy odrobinę śmietany kremówki i Podajemy zupę gorącą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej słoik suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 50 dag pół szklanki bulionu pół szklanki czarnych oliwek płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki(...)oliwki w plasterki. Do cebuli dokładamy fasole, pomidory. Zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy zioła i oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami. Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryprzekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco 1 łyżeczka mielonej kolendry 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g puszka ciecierzycy 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę 200 g młodego szpinaku 4 łyżki posiekanych listków kolendry(...)wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj harissę i mieloną kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej bulion wraz ciecierzycą z zalewą. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3 ciecierzycy aby trochę zagęścić sos. Dodaj pomidory i cukinię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut
karmelowyczerwona cebula 1 szkl. czerwonej soczewicy 200 g brokułów ok. 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku 1,5 l bulionu ok. 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryki i marchew i chwilę podsmażamy. Potem wlewamy bulion, dodajemy koncentrat, przyprawy i zagotowujemy. Następnie dodajemy wypłukaną
psgotujemyŻycie ze Smakiem" . Składniki: 4 pałki z kurczaka 1 duża cebula 2 bataty 4 ząbki czosnku kawałek imbiru 30 g orzechów puszka pomidorów 3 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Pałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą. Można na tym etapie zdjąć skórkę, jeśli ktoś za nią nie przepada, jednak ja swoją zdjęłam dopiero(...)rondla i wrzucić cebulę. Smażyć, aż się zezłoci. Następnie dodać imbir i czosnek, smażyć około 2 minut. Bataty obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dorzucić do rondla.Wlać bulion drobiowy i pomidory z puszki. Dodać również masło orzechowe i drobno posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ponownie kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso i bataty będą miękkie
My simple kitchenminut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, przez około 20-25 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy odcedzoną fasolkę i 3 łyżki startego parmezanu. Gotujemy razem jeszcze(...)albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może być z kostki, wtedy 1,5kostki na tą ilość płynu) 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu
Karo in the Kitchenkapusty pekińskiej 500 g pieczarek Szpecle 300 g suszonych lub 800 g świeżych 400 g piersi z kurczaka sól i pieprz 60 g masła łyżeczka gałki muszkatołowej 125 ml bulionu warzywnego 150 g gęstej śmietany 200 g potartego sera 2 średniej wielkości cebule Jak już pisaliśmy we wstępie szpecle można zastąpić domowym makaronem. Przygotowanie: Kapustę myjemy, suszymy i tniemy(...)Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby. Nie muszą się długo smażyć, wystarczy 3-5 minut. Dolewamy do grzybów bulion i czekamy aż całość się zagotuje. Ściągamy z ognia. Do grzybów dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Połowę ugotowanych i odsączonych z wody szpecli
KasiaiKrzysiu.plSkładniki: 250-300 g jarmużu bez grubych łodyżek świeżego lub mrożonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki płatków owsianych 500-750 ml bulionu 250 g ugotowanej ciecierzycy 50 g rodzynek sok z 1/2 limetki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta kuminu szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól morska, pieprz z młynka papryczka chili(...)wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się 45 minut. Solić po ugotowaniu cebulę i czosnek obrać z łusek, rozdrobnić i zeszklić na oleju. Dodać poszatkowany jarmuż, płatki owsiane, zalać bulionem i gotować na średnim ogniu odcedzić ciecierzycę. Część ciecierzycy, rodzynki, kolendrę, kumin i sól dodać do zupy. Po 20 minutach gotowania zupę zblendować na puree. Dodać resztę przypraw: pieprz cayenne, cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!