bulion - 9142 przepisów (strona:225/610)

domowa zupa krem z marchewki 118

składniki: 500 g marchewki 1000 l bulionu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, tymianek 4 łyżeczki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Dodajemy posiekana cebule oraz czosnek i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i chwilkę podsmażamy(...)czasu do czasu mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 min. Następnie zupę zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Podajemy posypaną natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 167

rzymskiego 1 łyżka kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej kolendry sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek pozbawiamy(...)piekarnika. Upieczoną paprykę przekładamy na ok. 15 min do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwo ściągniemy z niej skórkę. Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy beztłuszczową patelnię i na gorącą wrzucamy kmin rzymski, kurkumę, kolendrę oraz liść laurowy. Prażymy przyprawy

Naturalna Kuchnia
Krem dyniowy z chipsami serowymi 120

najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 500g musu z dyni (żółtej, na zdjęciach stoi mała hokkaido do ozdoby) 2 duże ziemniaki 100g sera mascarpone od Mlekoma 100g sera cheddar od Mlekoma 1 łyżeczka startego imbiru(...)się stopi, wyciągamy blaszkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ostudzenia. Po kilku chwilach chipsy serowe powinny być gotowe.  Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy

Gotowanie i blogowanie
Krem z marchewki i cukinii 147

dodatku podana w jadalnej misce :) Okrągłe cukinie idealnie sprawdzą się w tej roli. Możecie próbować również z podłużną cukinią. Składniki: 4 małe okrągłe cukinie  1kg marchewki 0,5l bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 2 łyżki masła szczypta soli himalajskiej pieprz  oregano oliwa     Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki(...)dodatkiem masła. Dodajemy miąższ z cukinii, pocięte na plasterki ząbki czosnku i doprawiamy. Nie żałujemy oregano :) Całość podsmażamy przez około pięciu minut. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka. Do bulionu dodajemy ugotowaną marchew, podsmażoną cukinię z szalotką i czosnkiem i blendujemy na gładki mus.  Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy kremem marchewkowym i przykrywamy kapeluszem. Skrapiamy je oliwą. Pieczemy przez

Gotowanie i blogowanie
Zupa krem z cukinii 118

kiedy mam blender to kremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy  Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę(...)kroimy w pióra, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach

Gotowanie i blogowanie
Galareta z piersi kurczaka z jajkiem i kukurydzą 162

sól, pieprz   Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu(...)połączenia. W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki do lodówki na 10 godzin. Rano galaretki są gotowe

Gotowanie i blogowanie
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 113

wołowiny (ładnego, chudego kawałka) 0,15 kg surowego boczku 1 duża marchew 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki młodego czerwonego wina (polecam beaujolais nouveau) 2 szklanki bulionu wołowego oliwa do smażenia 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku  sól, pieprz  100g masła 400g pieczarek sól  2 łyżki mąki 2 łyżki(...)patelni rozgrzewamy ponownie oliwę, na gorącą wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pociętą w plasterki. Smażymy na złoto, dodajemy do garnka – razem z tłuszczem. Do garnka wlewamy przygotowany bulion wołowy. Gdy już naprawdę nie chcecie gotować rosołu wołowego, to możecie dodać rosół drobiowy, danie nie będzie aż tak aromatyczne, ale nadal smaczne. W ostateczności gotową kostkę, ale tego

Gotowanie i blogowanie
Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup 227

ząbki czosnku, drobno posiekane ½ zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 l bulionu drobiowego 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki 200 g jarmużu, z usuniętymi łodygami i z grubsza posiekanego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% posiekana świeża bazylia(...)średnim ogniu rozgrzej resztę oleju i włóż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie mięso do garnka, krojone pomidory, bulion drobiowy, cukinię i jarmuż i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 12-15 minut, aż cukinia i jarmuż zmiękną. Po tym czasie

karmelowy
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 227

cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki  4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki(...)marchewkę oraz cebulę i smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu

Chilli Czosnek i Oliwa
wołowina duszona z pieczarką 165

urzeka swym smakiem. składniki  dla czterech osób 800 g przerośniętej wołowiny 350 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 150 ml bulionu wołowego szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Mięso wołowe kroimy na centymetrowej grubości plastry, przekładamy do miski, oprószamy majerankiem, pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie godziny w chłodnym(...)przykrywką) rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy następnie dokładamy  mięso wołowe i obsmażamy je z obu stron, na złoty kolor. Następnie przesmażone mięso zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut. W tym czasie na  patelni rozgrzewamy kolejne dwie łyżki masła i na dużym ogniu przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki

Miód i pieprz
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PAPRYKĄ 133

Składniki:  1 wieprzowa polędwiczka ok. 500g 1 mały por 1 świeża czerwona papryka  sól pieprz  papryka słodka  majeranek  olej do smażenia  1 szklanka bulionu  2 łyżki mąki  1 łyżka śmietany 18%   3/4 szklanki wody Sposób wykonanie:  Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem z każdej(...)rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.  Pora pokroić w talarki a paprykę w paski.  Warzywa dodać do polędwiczek i smażyć do zeszklenia.  Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.  W międzyczasie doprawić papryką, solą i pieprzem.  Mąkę i śmietanę wymieszać w kubku z wodą i pomału wlewać do mięsa

Prosto i Smacznie z Anetą
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 192

minut z każdej strony. Wyłóż kotlety do naczynia i przykryj aby nie ostygły. Przygotuj sos. Sos do mielonych 250 g sera philadephia 250 ml śmietanki 250 ml wieprzowego bulionu 1 łyżka pomidorowego przecieru tłuszczyk z kotletów świeży tymianek do smaku sól i pieprz do smaku Przelej tłuszcz od smażenia kotletów do rondelka. Dodaj serek, śmietankę i bulion. Mieszaj aż serek

codojedzenia
Łagodne zielone curry z kurczakiem 243

przepisu w odpowiednią ilość zielonych papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju(...)sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej kurkumy i białym mielonym pieprzem. Gotowałem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowego dania dodałem posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka pasterska 162

duża cebula -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 ząbek czosnku -200 ml czerwonego wina -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka mielonych nasion kolendry -200 ml bulionu -sól i pieprz -ok. 1 kg. ziemniaków -2 jajka -1 łyżka masła -łyżka soli -0,5 szklanki mleka -200g startego żółtego sera Wykonanie: Cebule kroimy w piórka, seler(...)będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy  przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na purée. Wbijamy jajka

Smakuj życie!
Krem z cukinii 107

cukinie około 400 g, 2 cebule około 160 g, 1 ząbek czosnku, 400 ml bulionu warzywnego, śmietana 18%, 3 łyżki oliwy, sól, cukier, pieprz, kolendra mielona Cebule pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry. Czosnek posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę ze szczypta soli i cukru. Następnie dodać cukinię i czosnek. Smażyć około(...)minut, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie wlać bulion i dusić cukinię do miękkości. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać trochę wody lub odparować, tak aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Dodać śmietanę do smaku. Podałam z wędzonym łososiem, jajkami przepiórczymi w koszulkach i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi.   zastawa

królestwo garów