bulion - 9142 przepisów (strona:221/610)

Rolada cielęca 120

garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego   Przygotowanie    Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych(...)marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem. Podałem po wystygnięciu z dodatkiem świeżo startego chrzanu

R'n'G Kitchen
Zupa krem ze szpinaku 172

Składniki: Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g); 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety); 3 ząbki czosnku; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Niewielki kawałek parmezanu; Grzanki. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym(...)smaku. Uduszony, doprawiony szpinak z czosnkiem wraz płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę. Do zblendowanego szpinaku dodać śmietanę i wymieszać. Następnie do garnka wlać bulion. Wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia. Zupę, ewentualnie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska
Zupa kukurydziana z chorizo 127

kolorowe apaszki... Dzisiaj na blogu słoneczna zupa z kukurydzy z chorizo, która smakuje prawie jak grochówka. Jest gęsta, aromatyczna, w sam raz na ostatnie tchnienie zimy. Składniki: 4 szklanki bulionu drobiowego 1 opakowanie mrożonej kukurydzy pół selera 2 pietruszki kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta(...)chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki oraz 1 laska cienkiej kiełbasy chorizo Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać

Czerwień i błękit
Żurek wielkanocny 136

wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam! Składniki : 2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki) 4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami) 100-150g boczku 1 cebula 2 rozgniecione ząbki(...)powoli smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek ładnie się przypiecze. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż się przyrumieni. Bulion podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, dodać do niego przesmażony boczek z cebulą, białą kiełbasę, ziarna pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Stopniowo dolewać

Codzienne Gotowanie
Zupa brokułowa z makaronem 106

pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka.   Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną

R'n'G Kitchen
Żeberka duszone w pomidorach 114

Składniki 1 kg żeberek ( w miarę chudych ) 3 ząbki czosnku 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 l bulionu wołowego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonej kozieradki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje(...)godzinę. Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem. Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Wielkanocne roladki 168

plastry karkówki 2 jajka 25 dag mielonego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 bułka 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki chrzanu 2 cebule 1,5 l. bulionu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Karkówkę lekko rozbijamy. Każdy płat mięsa smarujemy chrzanem. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, śmietanę(...)smaku solą i pieprzem. Wykładamy na karkówkę. Z brzegu mięsa układamy połówkę jajka. Zwijamy w roladę. Owijamy nitką, lub wkłuwamy wykałaczki. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 1h. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy aż cebula zmięknie. Wyciągamy mięso, zaciągamy łyżką mąki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas

Pobite gary Barbary
PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU 154

plastrami boczku   Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 8 cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Hamburger wołowy 113

Składniki: bułki do hamburgerów 400 gram mięsa wołowego 120 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa.  Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy(...)bulion, dokładnie mieszamy.  Formujemy 4 kotlety, spłaszczamy i grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Bułki przekrojone, również grillujemy na tej samej patelni.  Dolną część bułki po podgrzaniu, smarujemy po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Układamy sałatę, posmarowany z wierzchu keczupem kotlet, ogórek i pomidor. Górną bułeczkę smarujemy od spodu, po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu

kulinarnyswiatdomi
RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ 147

groszek zastąpiłam kiełkami lucerny, które w ostatnim czasie coraz częściej goszczą na moim talerzu. Koniecznie spróbujcie! No a potem dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 250 g * bulion warzywny – 500 ml * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * kasza perłowa – 150 g * kiełki lucerny * sól pieprz, sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę, przesmażamy, zalewamy bulionem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy. Po ok. 15 minutach dodajemy bardzo drobno posiekane buraczki i na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas gotujemy ok. 25 minut ( aż kasza będzie miękka i pulchna ). Doprawiamy do smaku solą, pieporzem i odrobina soku z cytryny. Podajemy

Ostra na Słodko
Wiosenny fit, kasza bulgur z warzywami i oliwą! 151

Dzisiejszy obiad, a może i kolacja jeśli coś zostanie :), wiosenna - kolorowa sałatka z mnóstwem witamin i oliwą najwyższej jakości. Składniki: - 20 dag kaszy bulgur - 2 pomidory - 1 szklanka bulionu - 2 cebule dymki razem z zieloną częścią - 1/2 pęczku natki pietruszki - 1/2 czerwonej papryki - 4 łyżki oliwy z oliwek - sok z cytryny do smaku - sól - pieprz Kaszę bulgur znajdziecie na stronie(...)www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aby płyn się wchłonął. Do wystudzonej kaszy dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, pietruszkę oraz pomidora obranego ze skórki, wszystko dokładnie mieszamy. 2. Z oliwy, pieprzu, soli i soku z cytryny przygotowujemy dressing, łączymy z pozostałymi składnikami

Apetyczna babeczka
Krem z selera z talarkami 171

niebie... Składniki:  2 średnie selery 2 duże marchewki 2 cebule 10 szt. ziemniaków 30 dag boczku 5 łyżek ketchupu 25 dag żółtego sera 2,5  l. bulionu słodka papryka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Seler obieramy i kroimy w plastry. Obraną marchew także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy(...)garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym serem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas wykonania

Pobite gary Barbary
Kremowa zupa chrzanowa 154

zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej 30% śmietanki 30 dkg wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki(...)sól, pieprz kolorowy do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy

Kuchnia w czekoladzie
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 110

posiekane 2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki soli 2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę 600 ml bulionu z kurczaka 2 duże ziemniaki, pokrojone na większe kawałki posiekana świeża kolendra do dekoracji Sposób wykonania :   J agnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu(...)smaż je około 7-8 minut. Wsyp zmieloną kolendrę , sproszkowane chili, sól i smaż 3-4 minuty. Cały czas mieszaj, aby przyprawy nie przywarły do rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion, wymieszaj lekko. Trzymaj 5 minut na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z dyni z krewetkami 102

niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól opakowanie krewetek ( około 200 gram ) 100 ml mleczka kokosowego Wykonanie: Wszystkie warzywa ( razem z dynią ) po umyciu / obraniu kroimy na kawałki ( nie ma szczególnego znaczenia(...)jakie duże ) i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy. Dodajemy krewetki. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy solą i chili do smaku. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. I teraz wystarczy już tylko podać. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy