bulion - 9142 przepisów (strona:221/610)

Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup 271

łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki 400 g selera, obranego, umytego, pokrojonego na pół i pokrojonego na cienkie plasterki 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki płatków chilli 4,5 szklanki bulionu drobiowego 2 szklanki mleka 3,2 % sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na średnim ogniu postaw większy rondel, wrzuć kiełbasę i smaż do ładnego zarumienienia, przez 10 minut. Wyjmij kiełbasę(...)patelni i odstaw. Na tłuszczu po kiełbasie podsmaż do zeszklenia cebulę, zdrapując ewentualne resztki z dna patelni, po czym wsyp oregano i chilli i wymieszaj. Włóż ponownie kiełbasę, wlej bulion, wymieszaj, dodaj selera i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż seler troszkę zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie wlej mleko i włóż jarmuż. Gotuj kolejne

karmelowy
Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem 243

papryką ostrą, zieloną soczewicą i szpinakiem - naprawdę wyśmienita!  W sam na szaro-bury i chłodny obraz za oknami :) Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem Składniki: 1 litr bulionu 60 g zielonej soczewicy 120 g mrożonego (!) szpinaku w liściach łyżka oleju kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej(...)dodajemy mix przypraw: sól, gałkę, kurkumę, cynamon, słodką i ostrą paprykę, kumin i kolendrę - po 1 łyżeczce, 1 łyżkę curry oraz starty korzeń imbiru. Całość mieszamy i podsmażamy. Zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę oraz kaszę jęczmienną i gotujemy około 30-40 minut. W międzyczasie podduszamy szpinak, do jego rozmrożenia i drobno siekamy lub blendujemy. Wrzucamy do zupy. Gotujemy, stale mieszając

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa pomidorowa z soczewicą 242

dlatego może  się znaleźć w diecie nie tylko wegetarian. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy,  400 g pomidorów,  1 cebula,  1 ząbek czosnku,  1 l bulionu  drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz,  pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie(...)bulionie gotujemy  soczewice do miękkości, dodajemy pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy.  Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka.  Całość gotujemy przez 10 minut i przyprawiamy do smaku. Smacznego

cookpl
Zupa selerowa. 279

zupy - krem, a tym razem padło na selerową.  Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30% sól, pieprz posiekany szczypiorek - opcjonalnie Przygotowanie:   Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.  Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.  Zupę miksujemy na krem i dodajemy sos sojowy, gałkę, śmietanę, sól oraz

Symfonia smakowa
PULPETY W SOSIE MARCHWIOWO - POROWYM 200

BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX 1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 mały por 1-2 marchewki ok. 1l bulionu warzywnego pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% magi 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez(...)praskę, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 30 minut. Następnie z mięsa formować małe pulpety i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego.  Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora myjemy i kroimy w paski.  Warzywa dodajemy

Prosto i Smacznie z Anetą
zupa cebulowa z grzanką 188

smakiem, ale dzięki swym składnikom będzie prawdziwym zastrzykiem witamin i minerałów. s kładniki dla czterech osób 7-8 szt cebuli 1,5 l dobrego bulionu ( ja użyłem cielęcego) 40 g sera żółtego twardego 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej szczypta tymianku 1 łyżka mąki sok z połowy cytryny szczypta ostrej papryki sól(...)przypalić (  cebula  ma być koloru złota a nie brązu). Następnie  do garnka dodajemy łyżkę mąki, mieszamy a kiedy mąką połączy się z cebulą całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście minut. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny , gałkę muszkatołową, tymianek, sól i ostrą paprykę. W tym czasie  ścieramy  żółty

Miód i pieprz
Pulpety wieprzowo - drobiowe 209

mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek, wlewamy roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę(...)pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa grochowa z imbirem 201

duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około  2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego garnka(...)plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący bulion. Dodajemy drobno pokrojony imbir (zwykle ścieram go na drobnych oczkach tarki) i przepłukany groch. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Zwykle trwa

Simple Dish
Zapiekanka z kaszy perłowej 155

łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut, tak aby była półtwarda, wyciągamy z wody odcedzamy przekładamy do miski(...)kosteczkę, seler w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, odsączmy kukurydzę wszystkie składniki dokładamy do kaszy, następnie przyprawiamy, w misce wszystko ze sobą mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy bulionem na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 -30 minut.  Smacznego

kgwjanczewo
KARKÓWKA W SOSIE CYGAŃSKIM 223

Składniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Udka kurczaka w sosie własnym 158

ćwiartki kurczaka 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej 3/4 łyżeczki curry 1-2 łyżka masła 1-2  łyżki mąki 1 duża cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody 1 marchewka (opcjonalnie) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Mięso oczyścić, umyć i można przekroić na pół (oddzielić pałkę od górnej części nogi). Sól, paprykę i curry wymieszać(...)maśle pozostałym po obsmażaniu mięsa podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę (można również dodać startą na grubych oczkach marchewkę). Przełożyć wszystko do mięsa, dodać ziele i listki laurowe i zalać bulionem lub wodą tak, aby przykrył mięso. Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzię, zagotować. Można

talerz przyjemności
Curry z łososiem, krewetkami, batatem na oleju rzepakowym z cytrynowym ryżem 170

zachować zdrowie. Składniki (na 2 porcje): 200 gram łososia 10 krewetek królewskich lub tygrysich 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól(...)oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam bulion i mleko kokosowe. Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram krewetki i kroję łososia w kostkę (wcześniej pozbawiam

Mango Papaja
Pieczeń siekana 149

mięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)książka pamiętająca początek ubiegłego stulecia. Kiedy otrzymała nową okładkę? Nie wiem. Widać na niej oznaki częstego używania. A skoro często używana, to musiała komuś dobrze służyć. Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić. Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną

królestwo garów
Zupa z brukselki 125

tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Pietruszkę(...)większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną

R'n'G Kitchen
Zupa-krem z selera naciowego z orzeszkami ziemnymi 359

samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;)   Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza) Sól, pieprz, szczypta kurkumy Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego   Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby(...)brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest lekko zeszklona wrzucamy do niej pokrojony na plasterki seler naciowy. Podsmażamy por przez około 5 minut, pod przykryciem. Po tym czasie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, dopóki seler nie zmięknie. Gdy już będzie gotowe, blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli chcemy dodać ser żółty to trzemy go i wrzucamy

Jak gotować i nie zwariować

Proponowane wyszukiwania