Polski już w XVI wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz(...)odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem
My Chcemy Jeśćfiletów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy z obu stron(...)Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podczas duszenia, warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa nie mogą być
Smak mojego domuzdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne są dodatki wg uznania, bulion i żelatyna w proporcji podanej na opakowaniu. A najważniejsze- wydmuszki! Ja swoje uzyskałam przy robieniu ciast- wbijałam je przez dość mały otwór na czubku. Miał on około centymetra- trzeba zrobić(...)taki, aby żółtko mogło się jakoś z tego nieszczęsnego jaja wydostać. Skorupkę dokładnie myjemy, wrzucamy do niej mięso i dodatki, zalewamy bulionem z żelatyną. Sztuką jest ładne obranie takiego wytworu- galaretka musi dobrze stężeć! Zaczynając od okolic dziury obieramy kawałeczek i następnie wciskając delikatnie łyżeczkę między skorupkę a galaretkę obracamy ją. Jajko wówczas samo wyskakuje. Zabawa z robieniem takich
Wrzosowa PolanaCook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę(...)podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego
Spektrum Smakubardzo prosta aromatyczna zupa. Z dodatkiem białej kiełbaski jest bardzo sycąca. Do zupki można też podać gotowane jajko. Polecam wszystkim miłośnikom chrzanu i nie tylko. składniki: 1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 600 g obranych ziemniaków 3 białe sparzone kiełbaski 1-2 łyżki majeranku 3 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki śmietany 12 % Obrane(...)ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać majeranek i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać
Monia miesza i gotujezakwasie, z wędzonką i jajkami. Pyszny! Uwielbiam, gdy jest gęsty i pełen aromatów. Moim specjalnym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Składniki: 650g zakwasu na żurek 2l bulionu warzywnego 100g boczku wędzonego 100g szynki wędzonej 1 surowe jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu majeranek liść laurowy sól, pieprz jajka ugotowane na twardo Cebulę obieramy(...)opalamy nad palnikiem na czarno. Do bulionu wkładamy pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek, liść laurowy. Na wolnym ogniu gotujemy zupę przez około 30minut. Dodajemy chrzan, zakwas na żurek, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wbijamy surowe jajko, intensywnie mieszamy by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie i blogowaniecebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * małe jajko – 1 szt * posiekana natka pietruszki – 2 łyżki * papryka ostra – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny – ok. 150 ml * oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone(...)rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek. Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Ostra na Słodkoprzelewam do butelki i umieszczam w lodówce. Przepis na żurek Całą włoszczyznę wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna
Mango Papajaobiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany 30% 3 łyżki masła 1 łyżka mąki opcjonalnie(...)niego zdjąć cytrynę i zioła). Obsmażyć mięso na złoto z obu stron. Przełożyć do brytfanny. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki i całość przełożyć do brytfanny. Zalać całość bulionem, dodać jeszcze majeranek w gałązkach. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 40-50 minut). Mięso wyłożyć. Kilka łyżek powstałego sosu wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać powoli do brytfanny
Pociąg Do Kuchnipieprz 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 6 gałązek świeżego tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe szczypta chili 500 ml bulionu 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 g ananasa pęczek kolendry PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy(...)rozgrzanej patelni na złoto. Zdejmujemy mięso z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno cebulę i dodajemy wszystkie przyprawy. Wlewamy bulion i pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy z powrotem kurczaka, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy na 1-2 minuty ananasa pokrojonego w kostkę i ewentualnie dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy
Moje Kuchenne RewelacjeSól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka vegety); Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu; Marchewka i groszek konserwowy(...)Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pasta ma być zwięzła. Tak przygotowaną pastą nadziać kieszonki schabu, posypać po wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu. Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole). Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy
Gospodyni Miejskaśmietaną. Składniki: 2 duże pory ( białe i jasno zielone części) 1 cebula 1 marchewka 2-3 ziemniaki 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1-1,5 litra bulionu 1-2 łyżki oliwy extra vergine 40 g masła opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego sól biały pieprz słodka wędzona papryka Do podania: grzanki czosnkowe śmietanka 12% słodka wędzona papryka Pora(...)masło. Wrzuciłam pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam i szkliłam przez około 3 minuty. Dodałam do niej pozostałe warzywa. Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe. Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły. Wlałam bulion. Zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut. Doprawiłam zupę i zmiksowałam na gładki i puszysty krem. Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony
potrawyregionalnezimno. Składniki: 1 kg filetów z morszczuka olej Panierka: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz Sos: 1 szkl. bulionu z jednej kostki puszka ananasów 1 słoik papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry 2 łyżki octu łyżka mąki pszennej(...)Rybę pokroić na części, obtoczyć w panierce i smażyć na oleju na złoty kolor. Tartą marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką pszenną. Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Rybę podawać z sosem na gorąco
Cukiernia Pychotkijabłek i cebulki. Palce lizać! Składniki: 1 kg białej kiełbasy u mnie wieprzowo- cielęca 2 jabłka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela ang 1,5 litra bulionu warzywnego gałązki świeżego rozmarynu majeranek Wykonanie: Białą kiełbasę wrzucamy do wrzącego bulionu, dokładamy też ziele ang, liśc laurowy i 2 łyżki majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W czasie
Z Majeczką w kuchnipierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego sól natka pietruszki maggi domowe sposób przygotowania Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, drobno siekamy(...)sporym ogniu. Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez trzy minuty, a następnie zalewamy bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. W połowie gotowania dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, wsypujemy szczyptę czarnuszki i dodajemy magii. Na koniec przyprawiamy solą
Miód i pieprz