bulion - 9142 przepisów (strona:211/610)

Irlandzki gulasz - irish stew. 185

ponieważ na pierwszym jest smak. A smak jest rewelacyjny. I tyle! ;) Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 500 g marchewki 500 g ziemniaków 2 średnie cebule 1 por 1 litr bulionu wołowego (lub innego) 1 łyżeczka tymianku 1 listek laurowy 1 kostka pieczeniowa 1 łyżka cukru muscovado (opcjonalnie) sól i pieprz mąka olej natka pietruszki i szczypiorku Wykonanie: Mięso pokroić(...)grubych - 5 - 7 mm). Smażyć około 5 minut i przenieść do garnka z mięsem. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry około 7 - 10 mm. Dodać do garnka. Całość zalać bulionem, dodać tymianek, liść laurowy, szczyptę pieprzu i pokruszoną kostkę pieczeniową. Opcjonalnie - cukier. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości składników. Używając wolnowara - ustawić

zadanie-gotowanie
Brotchan foltchep - irlandzka zupa z porów. 222

zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słodkiej śmietany 18% 100 g masła sól pieprz kiełbaski wieprzowe Wykonanie: Umyć dokładnie por, pokroić na grube plastry(...)Rozpuścić w rondelku masło, dodać por i podsmażać przez ok. 10 minut. W garnku zagotować bulion, dodać mleko, następnie podsmażony por i płatki owsiane. Gotować na małym ogniu przez 25 minut. Dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażoną kiełbasą pokrojoną w plastry

zadanie-gotowanie
Zupa chrzanowo-cytrynowa. 183

zupa śmiało może stanowić konkurencję dla żurku lub białego barszczu na świątecznym stole. Wg mojego gustu konkurencję tę bez trudu wygrywa! I nikt mi nie powie ;);) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu 1 - 2 łyżeczki soku cytrynowego 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 4 łyżki śmietany kremówki(...)dymki sól i pieprz zielona pietruszka opcjonalnie 4 przepiórcze jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Razem z chrzanem umieścić w garnku i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości - około 20 - 30 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować. Można przetrzeć przez sitko jeżeli konsystencja nie jest wystarczająco gładka. Dodać śmietankę

zadanie-gotowanie
Piersi z kurczaka w kremowym sosie z limonką. 285

dużo gadać - to jest naprawdę dobre! Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki posiekanej trybulki (lub kolendry/pietruszki) 1 limonka 250 ml bulionu 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyzki masła oliwa sól i pieprz Wykonanie: Piersi lekko rozbić by miały równą grubość na całej powierzchni. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić lekko sokiem z limonki(...)Piersi zrumienić na patelni (najlepiej na takiej, którą można potem wsadzić do piekarnika) po 3 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz i przykryć folią. Na patelnię wlać bulion i dodać posiekane bardzo drobno cebulę, paprykę i trybulkę. Dolać sok wyciśnięty z jednej limonki (około 1 łyżki) i skórkę startą z połowy owocu.  Gotować mieszając od czasu

zadanie-gotowanie
Kaszotto z białej kaszy gryczanej z kurczakiem, porem i szpinakiem 183

czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 125 g liści świeżego szpinaku 1 pierś z kurczaka (około 250 g) sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony 300 ml bulionu warzywnego 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około 1 – 2 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę(...)każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie, następnie dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Pikantny krem z rzeżuchy z migdałami 205

papryczka chilli a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją zupy.    Składniki: 2 ubite szklanki rzeżuchy 6 małych ziemniaków 2 średnie cebule 2 łodygi selera naciowego 1l bulionu warzywnego/drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, biały pieprz, papryczka chilli jajko posiekane migdały lub płatki migdałów Sposób przygotowania: Ziemniaki, cebule oraz seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle(...)klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy papryczkę chilli w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę (zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilli i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo z dodatkiem łyżki soli. Studzimy i dzielimy na cztery części

Pyry na Gaz
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 197

Polski już w XVI wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz(...)odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem

My Chcemy Jeść
Ryba po grecku 229

filetów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy z obu stron(...)Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podczas duszenia, warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa nie mogą być

Smak mojego domu
Galaretka drobiowa w wersji wielkanocnej 265

zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne są dodatki wg uznania, bulion i żelatyna w proporcji podanej na opakowaniu. A najważniejsze- wydmuszki! Ja swoje uzyskałam przy robieniu ciast- wbijałam je przez dość mały otwór na czubku. Miał on około centymetra- trzeba zrobić(...)taki, aby żółtko mogło się jakoś z tego nieszczęsnego jaja wydostać. Skorupkę dokładnie myjemy, wrzucamy do niej mięso i dodatki, zalewamy bulionem z żelatyną. Sztuką jest ładne obranie takiego wytworu- galaretka  musi dobrze stężeć! Zaczynając od okolic dziury obieramy kawałeczek i następnie wciskając delikatnie łyżeczkę między skorupkę a galaretkę obracamy ją. Jajko wówczas samo wyskakuje. Zabawa z robieniem takich

Wrzosowa Polana
Combry jagnięce w winnej marynacie 189

Cook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę(...)podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego

Spektrum Smaku
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 146

bardzo prosta aromatyczna zupa. Z dodatkiem białej kiełbaski jest bardzo sycąca. Do zupki można też podać gotowane jajko. Polecam wszystkim miłośnikom chrzanu i nie tylko. składniki: 1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 600 g obranych ziemniaków 3 białe sparzone kiełbaski 1-2 łyżki majeranku 3 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki śmietany 12 % Obrane(...)ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać majeranek i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać

Monia miesza i gotuje
Żurek 161

zakwasie, z wędzonką i jajkami. Pyszny! Uwielbiam, gdy jest gęsty i pełen aromatów. Moim specjalnym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Składniki: 650g zakwasu na żurek 2l bulionu warzywnego 100g boczku wędzonego 100g szynki wędzonej 1 surowe jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku  2 łyżki chrzanu majeranek liść laurowy sól, pieprz jajka ugotowane na twardo Cebulę obieramy(...)opalamy nad palnikiem na czarno. Do bulionu wkładamy pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek, liść laurowy. Na wolnym ogniu gotujemy zupę przez około 30minut.  Dodajemy chrzan, zakwas na żurek, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wbijamy surowe jajko, intensywnie mieszamy by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie i blogowanie
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 239

cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * małe jajko – 1 szt * posiekana natka pietruszki – 2 łyżki * papryka ostra – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny – ok. 150 ml * oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone(...)rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek. Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Ostra na Słodko
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 132

przelewam do butelki i umieszczam w lodówce. Przepis na żurek Całą włoszczyznę wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna

Mango Papaja
Królik duszony w śmietanie 211

obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany 30% 3 łyżki masła 1 łyżka mąki opcjonalnie(...)niego zdjąć cytrynę i zioła). Obsmażyć mięso na złoto z obu stron. Przełożyć do brytfanny. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki i całość przełożyć do brytfanny. Zalać całość bulionem, dodać jeszcze majeranek w gałązkach. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 40-50 minut). Mięso wyłożyć. Kilka łyżek powstałego sosu wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać powoli do brytfanny

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania