pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty(...)Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować. Następnie wlać bulion, zagotować doprawić solą i cukrem. Doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę. Na dnie talerza ułożyć dodatki, wlać botwinkę. *gdy rzodkiewki mają ładne
królestwo garówKapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki(...)kolei na ćwiartki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Kapustę drobno poszatkować. Do dużego garnka z grubym dnem wlać bulion, dodać łyżkę oleju i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać marchewkę i pieczarki. Po 10 minutach dodać kapustę i groszek. Całość dusić około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kapusta zmięknie, dodać tymianek oraz sól i pieprz. Gotować
Trzeci talerzMniam...pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól, pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat
Moje domowe kucharzenieryżu basmati, 25 g grzybów suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, 2 cebule, 100 ml mocnego bulionu, cukier, masło, Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru z gotowania nie wylewać) pokroić. Wymieszać z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Podstawę kotletów już(...)panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować. Sos: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty. Doprawić do smaku solą. Pieprzem i cukrem. Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści. Zdjąć sos z ognia
królestwo garówSkładniki: 1/2 kg młodego szpinaku 3-4 średnie ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju 3 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Bulion wlać do … Czytaj dalej Zupa krem szpinakowa
czarrna od kuchniustach pyszny krem z pomidorów jedną nogą jestem w Toskanii :) Uwielbiam ten smak o każdej porze roku. Mam nadzieję, że też to poczujecie. Zatem zapraszam po przepis :) Składniki: bulion 5 pomidorów cebula ząbek czosnku bazylia przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryczka chilli, cukier grzanki Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni lub w garnku(...)wrzucamy cebulę, czosnek. lekko przysmażamy, parzymy pomidory, kroimy i łączymy z cebulą i czosnkiem. Gdy wszystko zmięknie blendujemy, dodajemy bulion przyprawiamy 1 łyżeczka cukru, sól ,pieprz ,oregano, papryczka chili wszystkie przyprawy według uznania. Ja dodałam dużo oregano. Gotować bez przykrycia. Można również dodać śmietanę kremówkę. Zupę rozlać na talerze udekorować świeżą bazylią posypać oregano. Podawać z grzankami
KukuleczkiSkładniki: 400 g groszku 600 ml bulionu warzywnego 1 cebula śmietana 30% przyprawy: sól, pieprz, papryka chili ser pleśniowy listki mięty grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić i lekko podsmażyć w garnku, dolać bulionu, dodać groszek. Wszystko zagotować. Na koniec doprawić do smaku, dodać śmietanę wrzucić listki mięty. Całość zmiksować
KukuleczkiDużą rolę odgrywa tu rodzaj dyni ja wybrałam Hokkaido o intensywnym kolorze i pysznym smaku. Składniki: 1 mała dynia ( 700 g grubo startej dyni) 1 l bulionu (ja użyłam wołowego, bo taki miałam z wczoraj ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła straty surowy ziemniak przyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka Sposób(...)jest obierać. W większym garnku rozpuszczamy masło wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, po 5 minutach dodajemy startą na dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion gotujemy do czasu, aż dynia zmięknie około 20 min. Całość blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz przyprawy
KukuleczkiPyszny i szybki w przyrządzeniu krem pieczarkowy. Składniki: 50 dag pieczarek 150 ml śmietanki 30% 1/2 litra bulionu sól, pieprz grzanki 1 cebula Przygotowanie Pieczarki umyłam obrałam pokroiłam na kawałki. Cebulę posiekałam. Wszystko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i przysmażyłam. Następnie dusiłam. Dodałam całość do bulionu, zblendowałam. Później dodałam śmietankę, przyprawy.Całość podgrzałam.Podałam z grzankami
KukuleczkiRozgrzewający krem marchewkowy z nutą pikanterii.Idealny na chłodne zimowe dni. Smakiem przypomina krem z dyni. Składniki: 1 l bulionu 6 marchewek 2 cebule 2 łyżki masła lub oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki kawałek startego imbiru szczypta chilli sól, świeży pieprz Przygotowanie: Marchewkę pokroiłam w plastry. Obrałam cebulę i posiekałam. Wrzuciłam do garnka w którym roztopiłam masło(...)Całość dusiłam około 10 minut. Dodałam wszystkie przyprawy. Całość zalałam bulionem. Gotowałam jeszcze około 20 minut. Po czasie zblendowałam. Podałam z grzankami
KukuleczkiSkładniki: duża bulwa selera biała część pora 2 ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka mleka sól morska świeży pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła Sposób przygotowania: W duży garnku roztopiłam masło, dodałam pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz białą część pora pokrojonego w talarki. Całość dusiłam około 15 minut(...)Wlałam bulion, mleko oraz 2 łyżki oliwy. Gotowałam do czasu, aż warzywa zmiękły. Całość zblendowałam,dodałam przyprawy. Ponownie zagotowałam. Podałam z grzankami, posypałam słonecznikiem. Przepis na grzanki znajdziesz TUTAJ
KukuleczkiDelikatny, lekki krem z grochu. Składniki: 400 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 pietruszka 1,5 l bulionu 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki pół szklanki mleka kawałek boczku liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczyłam groch. Dodałam do bulionu razem boczkiem, pokrojoną marchewką,pietruszką, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Całość gotowałam na małym
KukuleczkiZupa botwinka rewelacyjnie smakuje. Jest słodka, a zarazem lekko kwaskowata.Udało mi się znaleźć ostatni zamrożony woreczek botwinki :) Składniki: 1,5 Bulionu warzywnego lub mięsnego 1 nieduży burak pęczek botwinki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny śmietanka 18% sól i pieprz Przygotowanie: Do bulionu dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz
KukuleczkiPotrzebujesz 4 szklanki bulionu 1 duży batat 1 ząbek czosnku 1 cebula Przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru garść pestek słonecznika oliwa Wykonanie Obraną cebulę zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę batata(...)duś przez 10 minut. Zalej bulionem, dodaj przyprawy i zagotuj. Całość zblenduj. Pestki słonecznika upraż na patelni. Krem świetnie komponuje się z jogurtem greckim lub ricottą. Posyp uprażonym słonecznikiem. Smacznego
Kukuleczkicebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 świeże pomidory 400 ml pulpy pomidorowej 1 l bulionu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy pół łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną i białą cebulę oraz chilli drobno pokrój. Na rozgrzaną patelnie wyciśnij czosnek. Dodaj(...)pokrojoną cebulę. Całość zeszklij, dodaj mięso. Mięso niech się przysmaży. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem i gotuj ok 10 minut. Następnie dodaj pulpę pomidorową, kukurydzę oraz fasolkę. Dopraw do smaku. Zupę meksykańską podaj z nachosami lub grzankami
Kukuleczki