bulion - 9142 przepisów (strona:210/610)

Zupa czosnkowa na chlebie 95

temu, że większość czosnku została wcześniej upieczona. Składniki: Oliwa z oliwek – 5 łyżek Cebula – 3 duże Czosnek – 2 główki + 6-10 ząbków Pietruszka – 1 pęczek Bulion – 700ml Mleko sojowe – 300ml (można zastąpić innym roślinnym) Chleb żytni – 2-3 kromki (może być inny, byle czerstwy) Wegański parmezan – do podania Cytryna – ćwiartki(...)garnku rozgrzej oliwę (średni ogień) i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę do zeszklenia. Do cebuli dodaj upieczony czosnek (bez łupinek) oraz ten bez obróbki. Smaż 2-3 minuty. Wlej bulion, dodaj chleb pokrojony w kostkę i gotuj 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną pietruszkę oraz mleko sojowe i zblenduj na gładko. Dopraw do smaku. I voilà. Twoja zupa czosnkowa

Blendman
Drobiowe roladki z ryżem 106

Zawiń w roladki Ryż ugotuj  (możesz dodać sól ziołową). Roladki ułóż na rozgrzanej patelni ( wlej do pieczarek 2 g oliwy z oliwek) obsmaż z każdej strony. Przygotuj bulion ( 250ml wody gotuj na małym ogniu z1/2 kostki rosołowej). Gdy kostka się rozpuści wlej na patelnie ( w moim przypadku to jest WOK) Dodaj liście kolendry i magi. Przykryj i duś(...)przykryciem przez około 15 minut.  Wyciągnij roladki na drugą nagrzaną patelnie ( bez tłuszczu) obsmaż z każdej strony na złoto. Wyciągnij liście kolendry i magi Do bulionu ( nie wyłączaj gazu) wsyp ugotowany ryż i mieszaj do puki nie zniknie cała woda.  Smacznego

Misz-masz by Domi
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 152

taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość oleju Bulion / woda 100 ml śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki(...)papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości ( w tym momencie warto posmakować i ewentualnie doprawić ). Warto użyć szybkowara, skróci nam to znacznie czas przygotowania. Na koniec odlewamy niewielką ilość

Smaki Ewy
Zupa szczawiowa 117

bywa na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny.  Składniki kości wieprzowe 400 g świeżego szczawiu 1.5 l bulionu warzywno-mięsnego 2 młode marchewki 1 mały korzeń pietruszki pół małego selera 3 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków 4 łyżki masła 150 ml śmietany łyżka mąki sól pieprz cukier(...)przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Gotowałem

R'n'G Kitchen
Krem z botwinki 78

lubią pływających farfocli w zupie, chętnie by zjedli ale bez liści. Dlatego proponuję krem z botwinki. Smak ten sam a farfocli brak :) 2 pęczki botwinki, 1 ziemniak, 300 ml bulionu, sok z cytryny, sól, cukier, śmietana Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, wlać(...)cytryny, dodać obranego, pokrojonego ziemniaka i gotować, aż ziemniak będzie miękki. Całość zmiksować, wlać bulion i gotować do pożądanej gęstości. Doprawić do smaku cukrem i solą. Dodać śmietanę. Podałam z jakiem w koszulce (poszetowym), ale może być jajko ugotowane na twardo.   zastawa

królestwo garów
Skrzydelka kurczaka w marchewce 127

zarówno na niedzielny obiad jak i na wielkie przyjęcia. Składniki: 12 skrzydełek kurczaka 1/2 kostki margaryny lub masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1 kg marchewki 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub z kostki 2 duże pory  Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć, obsmażyć na połowie margaryny na złoty kolor, opruszyć przyprawami, wyjąć na półmisek. Marchewki obrać, opłukać, pokroić(...)białe części pokroić na talarki, dodać do marchewki pod koniec duszenia. Skrzydełka ułożyć na jarzynach, dusić jeszcze 30 min. aż marchewki i mięso będą miękkie. W miarę potrzeby podlewać bulionem

Cukiernia Pychotki
Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów 155

średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki) 1-2 nieduże marchewki 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała) 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2-3 ząbki czosnku, posiekane 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1-2 łyżeczki soku z cytryny  sól i pieprz i szczypta cynamonu do smaku Przygotowanie Buraki, pomidory(...)pokrojone buraki i marchewkę i ciągle mieszając smażyć smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron orzo z pieczarkami i marchewką 242

Składniki na 2 porcje: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 marchewka 250 g pieczarek 1 ząbek czosnku 2/3 szklanki makaronu orzo (użyłam pełnoziarnistego) 1 szklanka bulionu warzywnego świeży rozmaryn i natka pietruszki sól, pieprz do smaku W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pieczarki. Smażyć kolejne 5-7 minut. Dodać(...)czosnek, smażyć kolejne 30 sekund. Dodać makaron orzo oraz bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić 10 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut. Dodać natkę pietruszki, wymieszać. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Tajska pomidorowa z ananasem 130

garam masala trawa cytrynowa przecier pomidorowy Łowicz mała puszka ananasa w kawałkach (200 g) zielona fasolka szparagowa pojedynczy filet z piersi kurczaka kilka świeżych pomidorków cherry wywar warzywny lub bulion drobiowy (opcjonalnie) łyżeczka cukru Przygotowanie: Na dno garna wsypuję przyprawy, które mam sproszkowane i dorzucam liście limonki. Daję im chwilę na podgrzanie się na suchym dnie. Pozwala to w pełni(...)ściany są na tyle mięsiste, że wystarczą w zupełności. Całość gotuje się jeszcze parę minut, na naprawdę wolnym ogniu. Jeśli potrzebujemy więcej zupy, bilans płynów możemy poszerzyć poprzez dolanie bulionu lub wywaru warzywnego

Karczma Honorietty
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini 128

Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Składniki 800 g pomidorków krojonych z puszki 150 ml bulionu warzywnego 100 ml słodkiej śmietanki * 30 g startego parmezanu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej bazylii 1 płaska łyżeczka harrisy w proszku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)ricotta kilka listków świeżej bazylii Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy

Wędrówki po kuchni
Paprykasz z kurcząt - paprykarz z kurczaka 120

Bardzo prosty przepis z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku.  4 nogi kurczaka, papryka w proszku (ja użyłam ostrą), 1 cebula, 1 łyżka masła, 400 ml bulionu drobiowego, 250 ml kwaśnej śmietany* Nogi kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć papryką. Cebulę posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cebulę i kurczaka. Smażąc zrumienić mięso. Wlać bulion

królestwo garów
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 122

porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty(...)rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz

Mango Papaja
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup 164

recipe in English Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami (4-5 porcji) Składniki: 200 g podudzi z kurczaka bez kości, pokrojonych w cienkie paski olej do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki włoszczyzny suszonej lub: 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę 1 seler naciowy pokrojony w drobną kostkę 2 łyżki suszonych(...)papryki 1 szczypta kurkumy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż

karmelowy
Gołąbki z dodatkiem jabłka i brązowego ryżu. 169

brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku sól i pieprz olej kapusta (włoska, biała, pekińska) puszka krojonych pomidorów 1/2 litra bulionu Wykonanie: Kapustę podzielić na liście i odciąć twarde części. Zanurzyć we wrzątku na 5 minut. Odsączyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. 1 jabłko obrać i zetrzeć na tarce(...)zawijać ściśle i dokładnie. Naczynie żaroodporne wyłożyć luźnymi liśćmi kapusty i ułożyć na nich ciasno gołąbki. Poukładać w przerwach ćwierćplasterki drugiego jabłka i zalać pomidorami z puszki i bulionem. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę luźnych liści kapusty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 3 godziny. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką 135

aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni Składniki: 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz” 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5 litra bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta cukru sól pieprz Mleczna pianka: 1 szklanka(...)oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, cynamon i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę wszystko podsmażać. Do garnka wlać bulion, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać soczewicę, szczyptę cukru i zawartość patelni. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości soczewicy, od czasu do czasu mieszając. Zupę zmiksować

Oryginalny smak