bulion - 9142 przepisów (strona:226/610)

Zupa serowa z mięsnymi kuleczkami 170

mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.   Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku gotujemy bulion ( ok. 4 litrów) z startą na grubych oczkach marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

Passion of Cooking
Kluski śląskie z mięsem 230

lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego  4-5 łyżek  bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy ale-raj Do okraszenia: 2 cebule smalec lub olej Przygotowanie: Farsz:  Mięso zmiksować w blenderze(...)wlać bulion i doprawić do smaku. Doprawiamy dosyć pikantnie by z kluskami nie było za mdłe w smaku. Kluski śląskie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie

Ala piecze i gotuje
Zupa cebulowa 146

Potrzebne składniki:   6 dużych cebul   2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego  oliwa z oliwek sól, pieprz 1/2 gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek aż zmięknie. Następnie d odajemy pokrojony w kostkę czosnek, i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie  dolewamy bulion warzywny, dodajemy przyprawy

Łycha smaków
Chłodnik z jajkiem 202

chłodnik nie smakuje jak właśnie na łonie natury w Mikołajowie, gdzie koty na polanie łapią myszy....              Potrzebne składniki: pęczek świeżej botwinki   bulion warzywny  1/2 pęczku koperku 1/2  pęczku szczypiorku 2 ogórki zielone 1  pęczek rzodkiewki 1/2 maślanki 1/2 kefiru 1/2 jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 cytryna pieprz(...)sól jajo od szczęśliwej kurki Przygotowanie:   Obraną i pokrojoną w kostkę botwinkę zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min).  Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy  sprasowany  czosnek oraz pokrojone warzywa:  rzodkiewki, ogórki zielone,  koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli

Łycha smaków
Zupa dyniowa na ostro 176

zupy dyniowej :). Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.  Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 papryczki chili 1 łyżka płatków pomidorów parmezan(...)piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku.  Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy  wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą  i gotujemy przez

Łycha smaków
Paella 180

moja wersja, która odbiega od oryginalnego przepisu, ograniczyłam się do krewetek, dlatego że nie potrafię się odważyć na inne mrożone owoce morza. Potrzebne składniki:  1 litr bulionu warzywnego 150 g Chorizo 300 g ryżu najlepiej Arborio 200 g krewetek 1 papryka czerwona 0,5 papryki żółtej  0,5 papryki zielonej 3 ząbki czosnku(...)dodajemy papryki pokrojone w kostkę, jak będą na wpół miękkie dodajemy  ryż i całość smażymy przez ok. 8 min. Jak ryż zrobi się przeźroczysty paellę zalewamy bulionem warzywnym oraz przyprawiamy solą, pieprzem, i papryczką chilli (pokrojoną w drobną kosteczkę). Paellę dusimy przez ok.20 minut.  Na drugiej patelni przygotowujemy krewetki: o brane i rozmrożone krewetki myjemy

Łycha smaków
Zupa cebulowa z grzankami 154

pewno swoich gości. Przepis na 2 osoby. Drukuj Zupa cebulowa z grzankami Składniki 4 duże cebule 2 listki laurowe 1 kajzerka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml bulionu 4 ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera oliwa 2 łyżki tymianek, estragon Sól, pieprz do smaku Wykonanie Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy i kroimy na talarki. Cebulę posypujemy(...)mąką. Pokrojone krążki cebuli wrzucamy na masło. Szklimy lub rumienimy (patrz wpis ->kolor zupy) Posypujemy tymiankiem i estragonem. Po osiągnięciu odpowiedniego koloru cebuli, dodajemy bulion. Dusimy ok 20 min (do miękkości cebuli). Doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki Kajzerkę kroimy na kromeczki. Każdą kromkę nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą. Na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach

Mieszam w Garnku
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 211

soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego jarmużu 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego i drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany 1 łyżeczka mielonego kminu(...)średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez

karmelowy
Zupa szpinakowa 159

zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150 ml śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 l bulionu drobiowego sól wykonanie: Myjemy szpinak i pozostawiamy by obsechł. Gotujemy 2 litry bulionu (tym razem użyliśmy 4 drobiowych kostek rosołowych Winniary), a następnie wrzucamy do niego zielone liście. Na patelni

Ania i Marcin gotują
Zupa pomidorowa z dynią 325

robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo sycąca! ;)   Składniki: 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól(...)żeby nie brudzić innych garów ;) Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę przesmażamy. Gdy wszystko jest już ładnie podsmażone dodajemy przecier pomidorowy i dyniowy. Chwilę podgrzewamy i dolewamy bulion. Tutaj można też dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne. Smakować i tak będzie pysznie i bez tego. Dodajemy jogurt do zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się

Jak gotować i nie zwariować
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 359

500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;)   Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej(...)tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być

Jak gotować i nie zwariować
Krem z buraczków z ricottą 194

około 800 g) oliwa z oliwek 1 spora cebula duży ząbek czosnku sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku 1 litr bulionu warzywnego serek ricotta orzechy włoskie natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności(...)zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami włoskim

Pyry na Gaz
Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 185

selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany garść natki pietruszki posiekany 1 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego 200 ml śmietanki 36% 150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania masło klarowane do smażenia, 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść(...)tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wlej śmietankę i wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z kleksem ze śmietany

karmelowy
LASAGNE BOLOGNESE 174

boloński: 700 g mięsa mielonego 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 szklanka  bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól  dodatki: 15 płatów lasagne(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion.  Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić sos beszamelowy. W średnim garnku dobrze rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy

KuchcikoweLove
Zupa krem z selera naciowego 128

Bossko, lekko ,smacznie   Składniki 1 kg selera naciowego 1 łyżka masła 1 l bulionu cielęcego 20 g pasków grzybów mun 100 g drobnego makaronu sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Seler kroimy w kostkę (natkę zostawiamy), podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy. Następnie

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania