bulion - 9142 przepisów (strona:232/610)

Potrawka z kurczaka z marchewką 208

posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % lub 12% 3 łyżki maki pszennej Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla. Zalać bulionem, przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie ok 15-20 minut. Ugotowane mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać obrane mięso(...)posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zagotować. Sos zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru z sosu. Gdy sos wychodzi nam za gęsty należy dolać nieco bulionu a jeśli za rzadki trzeba go odparować lub dodać jeszcze trochę mąki

Monia miesza i gotuje
Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami 142

szara reneta, ligol 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina 400-500 ml bulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów(...)minut. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, zagotować. Łopatką zeskrobać wszystko, co przywarło podczas smażenia. Całość przelać do garnka. Dodać bulion, jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i miód. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 75 minut. Dodać morele, posiekane i rozgniecione łodyżki mięty (listki zachować) oraz zmielone orzechy włoskie. Gotować jeszcze

Pełny talerz
Najprostsze gołąbki 169

poradzi, zapewniamy, są  doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty białej, może być pekińska 1/2  kg mięsa mielonego 3 jajka 6 łyżek ryżu basmati 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego pęczek świeżego kopru 1 opakowanie przetartych pomidorów olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kapustę szatkujemy bardzo drobniutko. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju(...)koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory.  Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym

kgwjanczewo
Flaki tradycyjne 238

laurowymi, pieprzem i solą.  Gdy składniki będą miękkie odławiamy je. Wołowinę kroimy w małe paski a warzywa w kostkę. 3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut. 4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej(...)zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. 5.Flaki podajemy gorące z bułką

Qchnia po prostu
ZUPA ZIMOWA 141

mieszanki chińskiej - ok.450 g ( u mnie z biedronki)  5-6 ziemniaków  2 puszki czerwonej fasoli  4-5 pomidorów lub poza sezonem puszka pomidorów  2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku  przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła  Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić(...)gotującego się bulionu. Gotować do miękkości warzyw - ok. 25 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do zupy, dołożyć czerwoną fasolę. Gotować jeszcze przez 5 min. doprawić do smaku. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać wody,natomiast kiedy jest za rzadka - odlać 2 szklanki, zblenderować i zaprawić

pieprzny smaczek
Kartoflanka z kabanosami 138

kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki. W rondlu rozgrzać(...)masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny. Zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu. W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa jogurtowa 174

turecką kuchnię.  Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę ją ugotować i że będzie smaczna. Jeżeli po ugotowaniu wyda nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją wodą lub bulionem.  Polecam! składniki ok 200 g  szpinaku szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) oliwa z oliwek 6 szklanek wody(...)wywaru z kości ( dałam lekki bulion) przygotowanie Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać jogurt, dodać jajko, wymieszać a następnie stopniowo dodawać pozostałe dwie szklanki wody, mieszając dokładnie.Tak wymieszaną masę dodać do ostudzonego ryżu. Cały czas mieszając podgrzewać aż zupa

Stare Gary
GOŁĄBKI INACZEJ 154

500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski i wystudzić. Cebulę(...)czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety.  Pieczemy jeszcze 40 minut. Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Pikantny krem z cukinii 155

ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy  - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku   Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania(...)dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku, a  następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Smażymy razem około 5 minut.  Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym

Simple Dish
Pachnąca rozmarynem zupa z ciecierzycą 153

jaglaną, która przy okazji świetnie zagęszcza zupę.   4-6 porcji   - około 1, 5 -2 szklanki ugotowanej wcześniej cieciorki - puszka siekanych pomidorów - około 1,5 litra bulionu warzywnego - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - łyżeczka słodkiej papryki - pół łyżeczki mielonego kminku - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta cynamonu - łyżka octu balsamicznego(...)chwile przesmażam na oliwe, aż zmiekną. Dodaję kminek, paprykę wędzona i słodką, cynamon i igiełki romarynu. Smażę wszystko około 2 minut. Następnie dodaję cieciorkę, pomidory, bulion oraz sól i pierz. Gotuję zupę na małym ogniu 10- 15, aby smaki się połączyły. Następnie połowe zupy miksuję na gładki krem z kaszą jaglana

Simple Dish
Pachnący tymiankiem krem z pieczonej papryki 135

czosnku - suszony lub świeży tymianek - puszka pomidorów (w sezonie letnim używam świeżych pomidorów, które piekę razem z papryką) -  2 szalotki - oliwa z oliwek - 1, 5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżka ocetu balsamicznego - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta chilli - łyżeczka brązowego cukru lub syropu z agawy - sól i pieprz do smaku   Papryki kroję na pół, oczyszczam(...)chwilę przesmażam, a następnie dodaję wędzoną paprykę, łyżeczkę tymianku, paprykę upieczoną, pomidory oraz wyciśnęty z łupinek czosnek, który piekł się razem z papryką. Chwilę przesmażam, a potem dodaje bulion i gotuję  zupę około 10 minut. Następnie ją miksuję i doprawiam octem balsamicznym, cukrem/syropem, solą i pieprzem.  Smacznego!   Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło

Simple Dish
Zupa Jamiego. Moja ulubiona! 123

średnie cebule -2 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę(...)wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 10 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy gorący bulion, drobno pokrojony imbir (ja ścieram go na drobnych oczkach), pokrojoną chilli, wypłukaną soczewicę  oraz przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje

Simple Dish
Krokiety z fasoli czerwonej, fasoli szparagowej z kremem bobowym 212

zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia krem z bobu 80 dag bobu 2 litry warzywnego bulionu 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% pęczek kolendry sól i pieprz biały Wykonanie: Namoczony łubin miksujemy z 3 szklankami wody. Miksując dodajemy 2 jajka(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przecieramy przez sito. Posiekany czosnek przesmażamy na oliwie, dodajemy bób, smażymy przez chwilkę. Dodajemy bulion, posiekaną kolendrę wszystko razem miksujemy. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, zagotowujemy.  Smacznego

kgwjanczewo
Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią 101

niesamowite w smaku.   Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mąka 2 łyżki oleju 250 ml bulionu warzywnego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka czosnku staropolskiego 1 szczypta mielonego cynamonu 1 mała cukinia cukier sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy(...)mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji). Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej

R'n'G Kitchen
Polędwiczka w sosie cydrowym 278

Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne 1/2 szklanki dobrej jakości cydru niepełne 1/2 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego) 1/2 łyżeczki ostrej musztardy garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)powstanie zasmażka i powoli dodajemy cydr, jednocześnie bardzo energicznie mieszając łopatką lub trzepaczką. Dodajemy strumieniem sok jabłkowy, mieszamy, a gdy całość nabierze jednolitej konsystencji i się zagotuje, wlewamy bulion i kremówkę. Przyprawiamy sos musztardą oraz solą i pieprzem. Gdy się ponownie zagotuje, zanurzamy w sosie kawałki mięsa (jeśli z mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym

Poezja smaku