bulion - 9142 przepisów (strona:236/610)

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) 327

masło -1 łyżeczka * sól -1 szczypta * gorąca woda – 0,5 szkl FARSZ: * mięso z rosołu – ok. 250 g * marchew i pietruszka z rosołu – 1 szt * bulion – 0,5 szkl * cebula -1 szt * masło – 1 łyżka * sól, pieprz , ostra papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą(...)dzień wcześniej od ugotowania rosołu. Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia. Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku. Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem. Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym

Ostra na Słodko
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak 147

szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem.       Potrzebujemy: 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ( np z TEGO przepisu) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 pęczek koperku 0,5 szklanki kaszy pęczak sól i pieprz do smaku Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w większą. Dusimy je na maśle przez kilkanaście minut. Wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy surową kaszę i gotujemy przez około 30 minut aż kasza będzie miękka. Solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany koperek. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Klopsiki w sosie koperkowym 144

mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 cebula 1 mały seler 3/4 otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek mąki olej do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietany 18% 1 pęczek koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem(...)wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką

R'n'G Kitchen
Krem serowo-porowy z grzankami czosnkowymi 196

chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI   1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego  2 łyżki masła sól pieprz  mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki  oliwy z oliwek  czosnek granulowany oregano 1/2 pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Pora(...)czyścimy, odkrawamy górne ciemne liście - resztę kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pora i ziemniaki. Przesmażamy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut.  W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Paprykarz z kurczaka 213

kurczaka (ok. 500 g) - 1 cebula - 2 łyżki oliwy - 1 duża czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku - 1/2 łyżeczka soli morskiej - 1/2 szklanki bulionu z kurczaka - 120 g kwaśnej śmietany 18% Składniki dla 2 osób. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Podsmażamy(...)zrumienią. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i smażymy kolejne 5 minut. Teraz dodajemy posiekany i rozgnieciony czosnek, paprykę w proszku oraz sól i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż mięso będzie gotowe. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mamy danie gotowe. Paprykarz możemy zjeść ze swoim ulubionym dodatkiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kurczak w stylu marokańskim z kuskusem i sosem tzatziki 161

łyżki mąki pszennej ok. 5 łyżek oleju (arganowego, sezamowego) lub oliwy 2 duże cebule 3 łyżki rodzynek 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sumaku 1 szklanka bulionu z kurczaka (np. z kostki) 1 cytryna 50 g prażonych orzeszków (piniowych lub ziemnych) 3 łyżki świeżej natki kolendry Sos tzatziki: pół długiego ogórka szklarniowego 200 g jogurtu (naturalnego(...)będą rumiane. Zdejmujemy kurczaka z patelni i wrzucamy cebulę pokrojoną w pół-plasterki i smażymy na złoto. Ponownie dodajemy na patelnie kurczaka dokładając rodzynki, oraz przyprawy i zalewamy całość bulionem. Dusimy kilka minut dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, orzeszki i posiekaną kolendrę. Jako dodatek do kurczaka proponuję kaszkę kuskus (przyrządzoną według wskazówek

MyCookBook.pl
Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 185

pół-plasterki cebulę i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Do mięsa i cebuli dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy całość. Wołowinę wraz z dodatkami przekładamy do garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą(...)bulionem. Gdy mięso jest już miękkie (po ok. 1,5-2 godzinach) doprawiamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gulasz wołowy na dziko podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami, ziemniakami czy ryżem. Każdą porcję można ozdobić gałązkami tymianku. Smacznego

MyCookBook.pl
Krem z zielonego groszku z grzankami serowymi 151

grzaneczkami czosnkowymi. Składniki (na 4 porcje): 500 g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju) 1 cebula (użyłam czerwonej) 1 duży ząbek czosnku 750 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 mała papryczka chilli 250 g śmietany kremówki (lub innej śmietanki UHT o mniejszej zawartości tłuszczu) sól pieprz Grzanki: 1 bagietka francuska masło (do posmarowania(...)parmezanu Dodatkowo: posiekana natka pietruszki kwaśna śmietana (do ozdobienia) Wykonanie: W garnku podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Następnie dosypujemy zielony groszek, chwilkę mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy tak do czasu zmięknięcia groszku (ok. 40 minut; czas ten będzie krótszy jeśli użyjemy groszku świeżego). Pod koniec dodajemy połowę drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek) i gotujemy jeszcze

MyCookBook.pl
Zupa koperkowa z klopsikami 230

masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka 4-5 szt. młodych marchewek 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego ok. 2,5-3 l bulionu (może być z kostki lub na bazie Vegety) 1/2 szklanki śmietany UHT (z kartonika) o dowolnej zawartości tłuszczu (ja dałam 10%, ale może być też i kremówka) 2-3 garście(...)masło. Wrzucamy seler, pietruszkę oraz marchewkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozgniecione nożem ząbki czosnku, listek laurowy oraz ziele i smażymy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie możemy przygotować klopsiki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem

MyCookBook.pl
Szczupak zapiekany z prawdziwkami 166

Składniki: 1 kg szczupaka 1 duża śmietana 18 % 2 szklanki bulionu 300 gram świeżych prawdziwków sól, pieprz, olej, mąka, cytryna, masło Sposób wykonania: Oczyszczonego szczupaka umyłam, pokroiłam w dzwonka, posypałam solą, pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Olej podgrzałam, dzwonka ryby panierowałam w mące, usmażyłam, przełożyłam do naczynia. Grzybki oczyściłam,umyłam, pokroiłam w plasterki, smażyłam na wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej(...)ilości masła. Zalałam dwiema szklankami bulionu, zagotowałam, dodałam śmietanę, ponownie zagotowałam. Tak przygotowanym sosem polałam rybę. Zapiekałam w temp. 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 258

większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki soli  i gotujemy około 45 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru. Będzie potrzebny do duszenia gołąbków(...)farszu (w zależności od wielkości liścia), zakładamy boki liścia do środka i zwijamy. Gołąbki układamy ciasto w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów ze szklanką bulionu (opcjonalnie można go zastąpić szklanką gorącej wody i kostką grzybową) i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż do połowy gołąbków). Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, nakrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy

Trzeci talerz
Danie jednogarnkowe: potrawka / ragout z kurczaka, cukinii, pieczonej papryki z warzywami i ziemniakami. 192

kurczaka 1 papryka żółtka 1 papryka czerwona 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 młoda cukinia Pomidory krojone w puszce Czubryca 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej bulion Parmezan Wykonanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy 1 łyżkę oleju i przyprawiamy czubrycą ( oczywiście  można użyć innej przyprawy ). Pozostawiamy do zamarynowania. Paprykę kroimy na kawałki ( 4 ) i pieczemy około(...)obieramy i kroimy, marchewkę w plasterki a ziemniaki w dużą kostkę.  Do wysokiej patelni dodajemy 1 łyżkę oleju. Przesmażamy pierś z kurczaka. Dodajemy ziemniaki i marchewki wraz z bulionem ( około ½ l ). Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie kroimy cukinię, wykładamy na sito i lekko solimy ( pozbywamy się nadmiaru wody ). Ogórki kroimy w słupki, paprykę obieramy ( kroimy

Smaki Ewy
Zupa z dyni i soczewicy 155

idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy, usuwamy pestki(...)kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy. Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec dodajemy soczewicę

My Chcemy Jeść
Wiejski garnek . 199

Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła   1 duża cebula 1 łyżka płaska  ziół prowansalskich  sól, pieprz , szczypta chili do smaku 1 papryka czerwona  1,5 szklanki bulionu 3,4 łyżki oliwy  1 łyżka płaska słodkiej papryki Wykonanie : Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą(...)lekko podsmażamy warzywa z pokrojonym  mięsem i kiełbaskami  Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich podsmażone warzywa  , przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , ziołami , słodką papryką i chili . Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu aż ziemniaki i marchew będą miękkie ale ni mogą się rozpadać.   Wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z suszonych grzybów 165

zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już bulionu wyciągamy kulki ziela angielskiego. Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody, mąką

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania