marchewki 1 por ( biała część ) kawałek selera 1 pietruszka 2-3 ogórki kiszone 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy(...)talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 40 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchensuszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce 0,75l bulionu warzywnego świeża bazylia sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami w lekko osolonej wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla(...)rozgrzany olej z suszonych pomidorów (3-4 łyżki) smażymy aż delikatnie się zarumieni przez 2-3 minuty i zalewamy gorącym bulionem zagotowujemy i dodajemy rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut, aż makaron będzie niemal gotowy suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym serem żółtym całość
zobacz ich smakdanie, przepyszne swojskie smaki. Składniki 4 kotlety z karkówki ( po 200 g ) 1 duża cebula olej do smażenia 6 łyżek mąki 500 g borowików 1 łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego 250 g śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Oliwę rozgrzewamy(...)patelni, mięso podsmażamy z obu stron na złoty kolor. W rondelku na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 min. Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze 10-15 min. Śmietanę mieszamy z wywarem i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Danie doprawiamy
R'n'G Kitchenmięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 łyżki kaszy manny ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, suszona natka pietruszki mąka Sos: ok 3 łyżki masła marchew 2/3 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę mannę i przyprawy. Formułujemy kulki, które obtaczamy(...)minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy startą na tarce marchew i podsmażamy. Następnie marchew posypujemy mąką i smażymy jeszcze chwilkę, mieszając. Dodajemy zimny bulion i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z koperkiem i chrzanem. Dodajemy do sosu. Sos gotujemy jeszcze przez chwilę, przyprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy do niego ugotowane pulpety
e-PrzepisyKulinarnebyła pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 marchewki 500ml bulionu warzywnego 500ml wody 50dkg ogórków kiszonych kilka ziaren pieprzu listek laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia koperek (opcjonalnie) Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę(...)czosnek. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Zalać bulionem i wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy
Codzienne Gotowaniepewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować. Gotować aż warzywa będa miękkie. Następnie garnek zestawić
Monia miesza i gotujediecie! Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni - składniki: 1,5 kg dyni (ze skórą i pestkami) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Szczypta cynamonu Grzanki Kwaśna śmietana Zupa krem z dyni - przepis: Z dyni nie obierając ze skóry, wydrążamy włókna(...)usuwamy skórę i rozgniatamy. W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy w piórka pokrojoną cebulę i czosnek, do lekkiego zbrązowienia. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy dynię, zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 min. Po ugotowaniu całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Serwujemy z kleksem
Kuchnia Łukaszakostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków(...)średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj
karmelowyniskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki: 1 mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju z chili 1 papryczka chili 1 litr bulionu warzywnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru sól morska do smaku prażone pestki dyni Przygotowanie : Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki. W garnku(...)rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej). Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz imbirem. Całość zmiksować blenderem n a krem. Podawać posypanymi pestkami dyni. Idealnie komponuje
Wanilia i Kardamonskładniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz wykonanie: Dynie oraz obraną marchewkę kroimy w kostkę. Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy dynię, marchewkę, starty imbir oraz wszystkie przyprawy
Domowy Smak Jedzeniarazem pleśniowy lazur, równie pyszny i "śmierdzący" ;) Składniki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 500 g brukselka 1 łyżeczka masła klarowanego 200 g drobnego makaronu 1.2 l bulionu warzywnego 125 g sera pleśniowego lazur koperek pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa(...)podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy do momentu, kiedy będą półtwarde. Następnie dodajemy makaron i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dotujemy do miękkości makaronu. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenPotrzebne nam: - dynia hokkaido (800g) - 4 cm kawałek korzenia imbiru - duża cebula - 2 łyżki oliwy - szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy(...)półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy i przecieramy przez sito i ponownie stawiamy na palniku. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy ozdobiony kleksami mleczka kokosowego lub kremem balsamicznym
W poszukiwaniu inspiracjijest bardzo smaczna i bardzo pożywna Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami Składniki: 4 – 5 porcji 2 puszki kokosowego mleka 400 g krewetek 200 ml warzywnego bulionu 1 łyżka jasnej tajskiej soi 1 łyżka rybnego sosu 1 doniczka świeżej kolendry 2 suszone liście limonki 2 dymki 1 czerwona chili 400 g odfiletowanej ryby, u mnie dorsz(...)cukinii czarny pieprz do smaku sok z połowy limonki Wlej do garnka kokosowe mleko, bulion, soję i rybny sos. Dodaj krewetki i gotuj zupę przez 10 minut, po czym zmiksuj. Pokrój dymkę, chili i kolendrę. dodaj do zupy wraz z kawałkami ryby. Gotuj zupę przez 3 – 4 minuty w zależności od grubości ryby. W międzyczasie ugotuj tradycyjne nudle
codojedzeniaregionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 szklanka ryżu ½ szklanki rodzynek 2 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki cydru chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 2 pomidory 1 laska cynamonu ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo(...)Smaż przez 5 minut , ciągle mieszając. Następnie wlej cydr. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut , dolewając stopniowo wywaru. Na koniec dodaj kurkumę i przypraw opcjonalnie solą. Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj
Food Squarekostkę, seler, marchew i korzeń pietruszki. Warzywa smażymy przez minutę ( doda to zupie dodatkowego smaku) i dodajemy do nich jęczmienną kaszę. Całość jeszcze przez chwilę smażymy, a później zalewamy bulionem ( bulion przecedzamy na sicie, wygotowane warzywa odrzucamy a mięso z kurczaka, możemy ewentualnie dodać do zupy), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15-20 minut. Teraz do zupy dodajemy
Miód i pieprz