bulion - 9142 przepisów (strona:247/610)

Zupa grzybowa z gorgonzolą 140

kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco!  Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ziemniaki(...)pokrojone w kostkę. Podsmażamy przez chwilę, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do zupy pokruszoną gorgonzolę i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 158

coraz lepiej - szukajcie nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach. Składniki (3 porcje): Zupa: 200 g soczewicy zielonej (1 szklanka) 0,7-1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy łyżka oliwy/oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Do podania: 100 g komosy ryżowej (białej(...)pomidorów (użyłam żółtych koktajlowych) sok z 1/2 cytryny łyżka oleju  natka pietruszki 1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości. 2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj. 3. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny. 4. Komosę zalej wrzątkiem, trzymaj

Powiedz dietom nie
Kremowa cebulowa! 131

pewnością jej nie zabraknie. Mimo łez, które towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz  Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy(...)garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy trzy kromki razowego chleba i całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, imbirem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do zupy dodajemy grzanki i starty żółty ser. Zupa jest lekko słodkawa, a charakteru dodaje jej świeżo mielony pieprz. Jest również bardzo pożywna

Kuchnia Pani Wiosny
Krem z cukinii i czosnku! 113

wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki

Kuchnia Pani Wiosny
Domowa biała kiełbasa! 113

szynki 1,6kg tłustego, surowego boczku 5 ząbków czosnku 8 ziaren zmiażdżonego w moździerzu jałowca 2 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 250ml bulionu jelita wieprzowe Sposób wykonania: Łopatkę lub szynkę mielimy w maszynce do mięsa o małych otworach, natomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek(...)sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion i dokładnie mieszamy. Przed przystąpieniem do pracy należy namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole.  Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 144

klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy(...)kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i podgrzewamy by zmiękły. Dodajemy koncentrat, mieszamy, wlewamy bulion i zagotowujemy. Ostrożnie wkładamy klopsiki (lub nie). Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 30 minut. Wlewamy zakwas, chwile podgrzewamy ale nie gotujemy. Wyłączamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemu w miseczkach udekorowane kleksem śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chilli con carne 237

Składniki: 70 dag mielonej wołowiny  duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chilli 1 łyżeczka suszonego oregano  1 puszka pokrojonych pomidorów 1 kostka bulionu wołowego 1 duża czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli  Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim delikatnie przesmażamy cebulę, dodając czosnek, chilli i oregano. Cały czas mieszamy. Stopniowo(...)dodajemy mieloną wołowinę, aby zrumienić ją z każdej strony. Dodajemy pomidory z zalewy i pół puszki soku pomidorowego. Dodajemy bulion wołowy, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy i gotujemy 20-25 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze trochę gotujemy. Smacznego

Salonik smaków
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 143

pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki wędzonej papryk i kilka obrotów młynka ziół włoskich sól i pieprz do smaku 200-250 g makaronu Przygotowanie: Włóż jagnięcinę do średniej miski(...)pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około

karmelowy
Grasica cielęca w sosie z madery 171

mleko, 400 g grasicy cielęcej, 35 g masła, 200 g żółtego mirepioix*, 75 g madery, 400 ml bulionu, 1 szt. bouqet garnis**, 20 g masła, sól, pieprz, 100 g Rukoli Fit&Easy, 50 g płatków migdałów, chili, produkty dodane*** 50 g żurawiny suszonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina , miód Grasicę namocz w zimnym mleku przez 24 godziny.  Odsącz(...)wysoki i za pomocą szpatułki oczyść dno naczynia. Płyn zredukuj do minimalnej ilości, dodaj odcedzone wcześniej mirepoix.  Na nim ułóż grasicę, dodaj bouqet garnis i zalej całość bulionem. My dodałyśmy posiekane chili – do smaku. Po zagotowaniu zakryj patelnię cartouche (przykrycie z papieru do pieczenia) i pokrywką. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu dodaj do sosu rukolę oraz

królestwo garów
Zupa cebulowa 131

piórkach stąd miksowanie było konieczne :) Rozgrzewająca, o bardzo fajnym smaku karmelizowanej cebuli. Zapraszam! 1 kg cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła (u nas margaryna bezmleczna) 1,5 litra bulionu (u nas wywar z wędzonego żeberka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tymianek 3 ziemniaki ser żółty do posypania (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)piórka. W dużym i szerokim garnku roztopić 2 łyżki masła. Dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie skarmelizowana (lekko brązowa). Pod koniec smażenia dodać pokrojone ząbki czosnku. Gorący bulion wlać do garnka z cebulą i gotować jeszcze ok. pół godziny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Ziemniaki ugotować w oddzielnym garnku, pokroić w kostkę. Zupę podawać gorącą , posypaną żółtym serem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 142

puszki) 100 gram fasolki szparagowej 50 gram orzeszków ziemnych 2 łyżki sosu ostrygowego lub sosu sojowego 1 łyżeczka sambal oelek (lub posiekana mała papryczka chili) 100 ml bulionu lub wody 2 cm imbiru natka pietruszki 3 łyżki oleju ryżowego np. tego   Imbirowy ryż 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody 1 cm imbiru szczypta soli Ryż gotujemy(...)mniejsza kawałki, ananasa w kostkę. Wszystkie warzywa i ananasa wrzucamy do Woka i smażymy całość 2-3 minuty. Następnie wlewamy sos ostrygowy (lub sojowy), sok z ananasa oraz bulion i całość dusimy na dużym ogniu przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Kiedy większość płynu odparuje a na patelni zostanie jedynie gęsty sos dodajemy orzechy i posiekaną natkę pietruszki

Mango Papaja
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 142

puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych) ·          1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody ·          400 ml (puszka) mleczka kokosowego ·          1-2 (120 g) marchewki(...)kroimy na 3, a marchewkę w słupki. Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty, a następnie dodajemy batat i dynię , a po wymieszaniu dodajemy pomidory. Całość zalewamy szklanką bulionu, dodajemy ciecierzycę i gotujemy na małym ogniu. Po około 15 minutach dodajemy fasolkę i paprykę (chcemy, żeby były nieco chrupkie, a nie rozgotowane). Po kolejnych 15 minutach dodajemy pędy bambusa

Bazując na smaku
Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 126

mięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna

królestwo garów
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni 156

niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pestki dyni jogurt gęsty naturalny chilli kawałek imbiru oliwa z oliwek Przygotowanie: Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną(...)kostkę i czosnek. Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 - 3 minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem.  Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora

Gotowanie, czyli hobby dla każdego