bulion - 9142 przepisów (strona:255/610)

Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą 190

szczypty mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki cieciorki 70g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego sok z cytryny posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona) olej do smażenia Przygotowanie:  W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać suche przyprawy(...)harrisę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, soczewicę, bulion i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem 15 minut aż groch się ugotuje. Pod koniec gotowania dodać cieciorkę. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast przybrane kolendrą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Gesta zupa z soczewicy 125

rowniez zasmakuje!  Skladniki: 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę  1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną soczewicę, marchewkę(...)koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszać, wlać bulion, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu aż soczewica będzie miękka. Przestudzić i zmiksować na gładką masę. Następnie doprawić do smaku, w razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem 140

sycacy, dzieki czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie glodni  15 minut po jej zjedzieniu . Polacem! Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g czerwonej  soczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku (moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu(...)pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić

Codzienne Gotowanie
Włoska zupa pomidorowa 124

przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka! Składniki : 1 średnia czerwona cebula 700g świeżych dojrzałych pomidorów 400ml bulionu warzywnego 50g mielonych migdałów 100ml śmietany 1 łyżeczka cukru bazylia sól, pieprz łyżka masła do smażenia Przygotowanie : Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!) W garnku roztopić(...)drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz

Codzienne Gotowanie
Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach 170

jest bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Składniki : podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 700ml bulionu z kurczaka 300g ryżudo ristotto (np. arborio) Przygotowanie : Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę kukurydzianą wymieszać z przyprawą 5 smaków i obtoczyć w niej kurczaka. Przesmażyć na oleju przez kilka(...)mięso się "zamknie", przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż arborio i stopniowo podlewać bulionem do czasu aż ryż będzie miękki (al dente), a tu znajdziecie przepis na prawdziwe risotto . Po około 10 minutach smażenia ryżu, dodać do niego kurczaka i smażyć razem do czasu

Codzienne Gotowanie
Zupa z zielonego groszku i rukwii wodnej 137

rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 50g rukwi wodnej 500ml bulionu warzywnego łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty i kilka listków do dekoracji łyżka sokcytryny plater łososia wędzonego do dekoracji Przygotowanie : W garnku roztpić masło i przesmażyć(...)niem pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać zielony groszek i bulion, chwilę gotować po czym dodać rukwię wodną. Gotować przez kilka minut, do czasu aż groszek będzie miękki. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną miętę i sok z cytryny. Podawać natychmiast przybrane łososiem i miętą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kuskus z chorizo 154

średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona) puszka ciecierzycy (400g) 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego (pasaty) kubek kuskusu 300ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć(...)dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie.  W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą

Codzienne Gotowanie
Zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym 109

kukurydzę w każdej postaci, jednak sądzę że wykorzystanie jej do przygotowania zupy to jedno z lepszych rozwiązań.  Składniki : 3 kolby świeżej kukurydzy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (ewentualnie cytryna) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz(...)drobno pokrojony. Gdy cebula sie zeszkli, dodać kukurydzę - jedną kolbę pokroiłam na kawałki, a z pozostałych obkroiłam ziarna. Wszytko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie wlać bulion i mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu aż kukurydza będzie miękka. Zupę chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować, następnie ponownie podgrzać, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą

Codzienne Gotowanie
Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 100

marchewka z dodatkiem czerwonej  soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną(...)curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować

Codzienne Gotowanie
Risotto z gruszką i gorgonzolą 177

chcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne) 500-700ml bulionu warzywnego 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki 250g ryżu arborio 150g sera gorgonzola szczypta tymianku 3 ziarna kardamonu 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sok z połowy cytryny sól(...)ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę wina i smażyć na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie całe wino. Następnie ryż stopniowo podlewać gorącym bulionem warzywnym, gdy ryż "wypije" jedną porcję, dolać kolejną i tak do czasu aż ryż będzie miękki - al dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór

Codzienne Gotowanie
Baranina po rzymsku 155

tego mięsa -  baraninę po rzymsku. Składniki : 400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tymianku 2-3 fileciki anchois 150ml czerwonego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka cukru duża garść czarnych oliwek bez pestek posiekana natka pietruszki łyżka oliwy łyżka masła Przygotowanie : Oliwę i masło rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa(...)przesmażyć chwilę aż zbrązowieje i się zamknie. Dodać wino, bulion i cukier. Czosnek, tymianek i anchois rozgnieść w moździerzu lub zmiksować na gładką masę. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso podawać natychmiast

Codzienne Gotowanie
Krem z selera z kokosem i chili 108

niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam! Składniki : 1kg korzenia selera 1,5l bulionu warzywnego sok z połowy limonki 2,5cm świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 zielone chili świeża kolendra 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzej(...)pokrojonego w kostkę i smaż go przez około 10 minut, następnie dodaj imbir starty na tarce o małych oczkach, tymianek, chili, posiekane łodyżki kolendry, sok z limonki, całość zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż seler będzie miękki. Wlej mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą

Codzienne Gotowanie
Zupa z pieczonego kalafiora 129

jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku litr bulionu warzywnego sol, pieprz słodka i ostra papryka kurkuma oliwa do smażenia i/lub masło parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie : Kalafiora obrać, podzielić na różyczki, umyć, odsączyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, kalafiora ułożyć(...)oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczonego kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami i szczyptą kurkumy. Opcjonalnie dodać parmezan, krem podgrzać

Codzienne Gotowanie
Krem ze słodkich ziemniaków 132

świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki przyprawy curry 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz oliwa do smazenia Przygotowanie : Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i dusić przez kilka minut aż zmięknie. Następnie dodać przyprawy: imbir, kolendre, pieprz kajeński, cynamon, curry, wszystko(...)chwilę smażyć, w razie potrzeby, gdyby cebula i przyprawy przysychały do dna, podlać wodą. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki (im drobniejsza kostka, tym zupa szybciej się ugotuje), zalać bulionem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa pieczarkowa 140

takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu warzywnego 50-70ml śmietany tymianek sól, pieprz masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć cebule pokrojona w drobna kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli(...)dodać pieczarki obrane i z grubsza pokrojone. Smażyć je przez kilka minut, aż zmiękną i zacznie wydobywać się z nich zapach. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku tymiankiem, sola i pieprzem oraz zaprawić śmietaną. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie