bulion - 9142 przepisów (strona:263/610)

Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 165

gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)cykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 182

kostki bulionowej. Na jednym ogniu  upieczemy 2 pieczenie, mianowicie mamy wywar do wykorzystania oraz ugotowane warzywa i mięso.     Jesień to najlepszy czas, by przygotować zapas domowego bulionu   w paście. Stragany wypełnione są po brzegi sezonowymi warzywami i owocami. Warzywa mam swoim ogrodzie, jednak jeśli któregoś mi braknie zaopatruję się na lokalnym targu u zaufanego gospodarza. Teraz(...)zmniejszamy moc palnika na min. Liście laurowe i ziarna mielimy dokładnie (ja zmieliłam w młynku do kawy). Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do gotującego się mięsa. Bulion zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Dużą cebulę kroimy w krążki i przypiekamy na suchej patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw. Świeże zioła siekamy. Zmielone liście laurowe z ziarnami

Naturalna Kuchnia
Zupa z dyni - prosty i szybki przepis 184

dyni z dodatkiem szafranu. Zupa z dyni Składniki 1 kg dyni (ok. 850 g po obraniu) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 ziemniak 3 szklanki bulionu ½ łyżeczki kurkumy  ½ łyżeczki szafranu Zupa z dyni Wykonanie Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Do lekkiego zarumienienia. Następnie wyciskamy(...)pokrojonego w kostkę ziemniaka, a zaraz po nim obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy ok. 5 min. Po tym czasie na patelnię lub do rondla wlewamy bulion. Dodajemy do niego kurkumę i szafran. Gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można też dodać ostrej papryki jeżeli lubicie pikantne zupy

Pyza i Surówka
pikantna zupa z soczewicy i pomidorów 100

pikantny sposób w połączeniu z innymi warzywami, smakuje wybornie. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 3-4 pomidory 1 cebula 1 marchew 1 por 1,5 l bulionu 2 ząbki czosnku 8 plastrów surowego boczku pół pęczka natki pietruszki szczypta kminu rzymskiego szczypta czarnuszki 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz maggi  domowe sposób(...)posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy  przez minutę, a następnie dokładamy obraną i pokrojoną w plastry marchew a następnie zalewamy całość bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. W połowie gotowania dodajemy pokrojone w grube plastry, obrane ze skóry, pomidory, wsypujemy kmin, pieprz, czarnuszkę

Miód i pieprz
Risotto z kurczakiem 145

startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz  połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy soląc(...)pieprząc. Teraz do dużej patelni wsypujemy nasz ryż i mieszamy, aż będzie szklisty, na końcu dokładamy naszą cebulkę z marchewka. Kiedy ryz będzie juz szklisty dolewamy bulion, ale nie cały tak żeby nam chociaz w czesci przykrył ryż i mieszamy. Przykrywamy przykrywka, pamiętając o tym by często mieszać go! Pilnujemy też żeby kiedy ryz wchłonie wywar, żeby dolewać go systematycznie

Gotowanie...to proste !
krem z cukinii z prażonymi migdałami 183

krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę(...)pozwalając cebuli się zeszklić. Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą.  Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej

Miód i pieprz
Papryka faszerowana soczewicą i jajkiem - 359 kcal 163

dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. Musicie zrobić to na tzw. wyczucie. Smacznego! Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz   Przygotowanie(...)Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości ją zakryć. Odstaw do wystygnięcia. 2. Na rozgrzanym oleju podsmaż kminek, a kiedy zacznie strzelać dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze kilka minut. 3. Następnie dodaj soczewicę i pozostałe przyprawy. Duś kilka minut, następnie wbij 1 jajko i energicznie wymieszaj. Zdejmij z ognia

Powiedz dietom nie
Krem pomidorowy z cukinią 167

wyciśnięty z połowy cytryny ·          3 ząbki czosnku ·          2 szklanki bulionu ·          sól, pieprz ·          łyżka masła Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem  i obieramy ze skórki. Bierzemy 2 cytryny(...)Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę i czosnek podsmażamy na maśle aż zaczną uwalniać aromat. Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.  Ilość porcji: 4-6 Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Pieczeń wołowa z kminkiem 187

łyżka kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1   - 1 1/2 łyżki stołowej  papryki oliwa z oliwek sól do pieczenia 2 cebule główka  czosnku 2 liście szałwii 1 szklanka bulionu wołowego tłuszcz do smażenia  Przygotowanie    Mięso umyć, osuszyć,o ile to konieczne obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem, kminek zgnieść w  moździerzu(...)Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka cebulę, na niej obsmażone mięso, 1 - 2 listki szałwii, główkę czosnku przekrojoną na pół, podlać bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje  się  do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu,  sos przetrzeć przez sito

Stare Gary
Zupa/leczo pomidorowe z makaronem z cukinii (porcja - ok. 195 kcal) 249

jest typowym mięsożercą - a polecenie moich rodziców, jeśli chodzi o rzeczy warzywne, fit, itp., jest potwierdzeniem dobrego smaku ;)  Składniki (1 duża porcja - 1,5 miseczki):  500 ml bulionu 60 g cebuli (1 sztuka) 400 g pomidorów bez skórki (3 średnie sztuki) 35 g papryki czerwonej (kawałek szerokości ok. 5-6 cm) 20 g koncentratu pomidorowego(...)małe kawałki (połowy piórek) ale bez przesady, nie siekamy. 2. Pomidory pozbawione skóry kroimy w małe kawałeczki (mniej więcej 1x1cm)   3. Tak samo kroimy paprykę. 4. Do buliony dodajemy pomidory i koncentrat, następnie cebulę i paprykę. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas (pod uchyloną pokrywką), powiedzmy ok. godziny ale moim zdaniem im dłużej tym robi się

Malowane smakiem
Zupa krem z cukinii 136

Atrakcyjna zupa, prosta i smaczna, żniwa cukiniowe trwają, nie bez przyczyny właśnie proponujemy ją teraz, można pokusić się o grzanki i będzie jeszcze pożywniejsz a Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 3 średnie cukinie 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 serek topiony śmietankowy 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)Cukinie myjemy, kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki, cebulę obieramy, również kroimy. Przygotowane warzywa przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym

kgwjanczewo
Chowder kukurydziany na mleku kokosowym 119

słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta płatków chili odrobina gałki muszkatołowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kukurydzę umyj i obierz. Za pomocą noża wybierz ziarenka. (Najłatwiej jest postawić kukurydzę w pionie i ostrym nożem ciąć z góry na dół). Por pokrój(...)wlej olej, a następnie wrzuć wszystkie warzywa wraz z przyprawami - zielem angielskim, listkiem laurowym, płatkami chili i papryką. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Wlej bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez kolejny kwadrans. Przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj świeżo posiekany szczypiorek i podawaj z ulubionym pieczywem

Food Square
Żeberka z jabłkami 170

jabłka ·          2 szklanki śmietany kremówki ·          2 szklanki bulionu ·          2 garście rodzynek ·          2 łyżki majeranku   mąka do obtoczenia mięsa(...)tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania:   Żeberka nacieramy solą, pieprzem i  przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. ·          Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Zupa grzybowa z łazankami 141

grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny 1 l bulionu warzywnego 250 g makaronu łazanki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy. Marchewki, pietruszkę(...)seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
zupa z pieczonych pomidorów 112

targu skrzynkami. Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej. składniki dla czterech osób 15 pomidorów 1 cebula 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz  maggi  domowe 2 łyżki oliwy  1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Pomidory układamy na blachę, wyłożona aluminiową folią i wkładamy(...)ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy  przez minutę, a następnie wrzucamy obrane i grubo pokrojone pomidory, dusimy razem  przez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut i dodajemy  sól, pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę. Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym  dodajemy posiekaną

Miód i pieprz