cebule z szczypiorkiem pęczek botwinki 2 marchewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki 3 ziemniaki 1 szklanki śmietany sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru bulion warzywny sól pieprz Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić w paski tak samo pokroić cebule koperek pietruszkę(...)marchewki a ziemniaki w kostkę Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną. 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem - Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać nie gotować już bo straci kolor
W królestwie smaków Beatymięsa kaczki ze skórą, sól, pieprz, 4 goździki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 50 ml dobrego bulionu (najlepiej z kaczki, drobiu), 500 g czarnej porzeczki, miód lub cukier Mięso pokroić na kawałki wielkości około 1,5 x 3-4 cm, tak aby w miarę możliwości każdy był ze skórą. Na letniej patelni ułożyć kawałki mięsa skórą do dołu. Smażyć(...)się skóra zrumieni a tłuszcz wytopi. Kawałki kaczki odwrócić na druga stronę i smażyć aż się zrumieni. Zlać tłuszcz, do mięsa dodać wino, goździki, zagotować. Wlać bulion, dusić 15 minut, dodać porzeczki i dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i miodem lub cukrem, tylko nie przesłodźmy :) Podawać z ryżem. zastawa
królestwo garówmięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek kopru świeżego 2 łyżki sosu ajwar 1 małą śmietanę 18% sól, pieprz świeżo mielony 3/4 l bulionu warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej(...)praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobiony farsz nakładamy na liście kapusty zwijamy w kształcie koperty. Układamy gołąbki w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym ogniu. Odlewamy 1 szklankę wywaru wlewamy sos paprykowo-pomidorowy , śmietanę roztrzepujemy dokładnie, zalewamy powstałym sosem gołąbki gotując jeszcze przez chwilkę. Smacznego
kgwjanczewopyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy(...)chwilowo odstawiamy. Marchewkę, pietruszkę, buraki i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa dodajemy do bulionu i całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób
e-PrzepisyKulinarneselera naciowego / jabłko granny smith (Pedro) i Esporão Reserva white 2013 - świetna makrela, lekko "zgrillowana", w sumie półsurowa i do niej zgrany d uet: zielone jabłko i seler... bulion z lawendy / dzikie krewetki, kawior z passiflory (Martin) i do niego Esporão Sparkling white 2012 I tu bulion z lawendy wywołał spore zamieszanie i podzielił gości. Dla niektórych niemal genialne
królestwo garówSkładniki: (4 porcje) - zielony groszek łuskany (400 g) - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - jogurt naturalny - 2 łyżki - masło - 1 łyżeczka - bulion warzywny - 2 szklanki - szczypiorek - gałka muszkatołowa, pieprz gruboziarnisty, szczypta soli Grzanki: - chleb pełnoziarnisty - 2 kromki - czosnek - 1 ząbek - oliwa - 2 łyżeczki - suszone zioła - 1/2 łyżeczki(...)Sposób przygotowania: Cebulę siekamy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz groszek, smażmy około 2 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez
Fit-aminatrudności. U mnie eskalopki zostały podane z pęczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1/2 litra bulionu pieprz ulubione przyprawy: curry, tymianek, czosnek Sposób przygotowania Udziec z indyka myjemy, osuszamy. Ściągamy z niego skórę, trybujemy (wycinamy) kość z chrząstką. Kroimy na mniejsze kawałki. Obsypujemy mięso przyprawami(...)głęboką patelnię wlewamy olej do smażenia wrzucamy pocięty na plastry czosnek, chwilkę go obsmażamy, a następnie przesmażamy krótko mięso z obu stron. Kiedy mięso będzie lekko rumiane, zalewamy je bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy około godziny na małym ogniu. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Jeśli jest za mało wody można w międzyczasie lekko podlać. Na koniec doprawiamy jeśli
na moim stole...podudzi z kurczaka kilka szalotek sok z jednej cytryny 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła do smażenia 1 żółtko sól biały pieprz 1/2 l bulionu warzywnego natka pietruszki Sposób przygotowania Podudzia umyć, osuszyć, natrzeć solą i sokiem z cytryny. Odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce. W rondlu rozpuścić masło, kurczaka zarumienić z obu stron(...)wrzucić obrane, całe szalotki i od razu wlać bulion. Dusić po przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać śmietankę z mąką i żółtkiem, wlać do kurczaka i chwilkę poddusić. Przed podaniem doprawić sos solą i białym pieprzem, a talerz posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
na moim stole...Robi się ją niezwykle szybko, z prostych składników i zawsze niezwykle szybko znika z garnka:) Składniki: 20-30 dag słoniny 2 cebule średni korzeń selera 4 serki topione kremowe bulion lub 2 kostki bulionowe kilka ziemniaków sól zielenina (koperek lub natka pietruszki) Sposób przygotowania: Słoninkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Cebulę siekamy i pod koniec smażenia słoniny(...)wrzucamy ją na patelnię, aby się zeszkliła. Zestawiamy patelnię z ognia. Zagotowujemy ok. 2.5 l wody z kostkami bulionowymi, bądź do gotowego bulionu przekładamy zawartość patelni. Seler obieramy i tarkujemy na najdrobniejszej tarce, wrzucamy do gotującej się zupy. Obieramy kilka ziemniaków,myjemy, drobno kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy serki topione, minimalizujemy ogień
na moim stole...Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad na 2 dni. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 4 marchewki 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku 0,5 l bulionu pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka pieprzu łyżeczka tymianku sól 4 ziela angielskie 2 listki laurowe tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć(...)rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić do smaku. Rozgotowana cukinia zagęszcza
na moim stole...wieprzowego 6 łyżek bułki tartej szklanka mleka 1 jajo 1 cebula sól pieprz pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego pół łyżeczki zmielonych goździków olej do smażenia sos: 0,5 litra bulionu 300 ml śmietany kremówki 30% pól łyżeczki gałki muszkatałowej pieprz sól ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia Sposób przygotowania: Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Cebulę posiekać, przesmażyć(...)około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, popodważać delikatnie kulki i przesmażyć na patelni z każdej strony na rumiano. Zagotować bulion, wlać śmietanę, dodać przyprawy. Gotować chwilę, by śmietana ładnie zgęstniała. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zagęszczamy łyżką mąki rozrobioną w wodzie. Do gotującego się sosu wkładamy przesmażone pulpeciki i jeszcze kilka
na moim stole...pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku słoik marynowanej papryki (700 ml) łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki papryki wędzonej łyżeczka białego pieprzu 0,5 l bulionu sól 150 ml śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, ściągnąć skórę i wyciąć kość. Pociąć na małe kawałki. Obsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla(...)zalać bulionem i postawić na małym ogniu. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na tej samej patelni co mięso i dodać do rondla. Pieczarki obrać, pokroić dowolnie, podsmażyć i dodać do rondla. Paprykę odsączyć z zalewy, pokroić i dodać do rondla. Dodać wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem około 45 min. Pod koniec zaprawić śmietaną i zagęścić mąką rozprowadzoną
na moim stole...małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 średnie marchewki kawałek świeżego imbiru (około 2 łyżeczek) łyżeczka curry łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry puszka mleczka kokosowego (400 ml) 300 ml bulionu sól 2 łyżki oliwy ewentualnie łyżka mąki (dałam kukurydzianą) do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć, pokroić w większe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Marchewkę obrać, dowolnie(...)obrać łyżeczką, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w większym rondlu, obsmażyć krótko mięso, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę, czosnek i imbir, podsmażyć, następnie wrzucić marchewkę i wlać bulion. Dodać resztę przypraw i dusić około 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Wlać mleczko kokosowe, doprawić solą i chwilkę jeszcze pogotować. Można zagęścić sos dodając łyżkę mąki wymieszaną
na moim stole...testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki wieprzowej bez kości, 1 duża cebula, 30 dag komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję(...)soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem. Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku. Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania farszu wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa
Tradycyjna kuchnia Kasimałe). Podsmażamy chwilę na małej ilości oleju/oliwy. Odstawiamy. Kaszę płuczemy , rozpuszczamy w garnku łyżkę masła, na to wrzucamy kaszę, mieszamy i dosłownie chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko podlewamy bulionem delikatnie. Dorzucamy
Snejkusiowe Przepisy