bulion - 9142 przepisów (strona:276/610)

Ryż cytrynowy 140

Składniki: 250g ryżu na risotto łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka kurkumy lub szafran  1 cytryna niepryskana ½ l bulionu Ryż cytrynowy Przygotowanie : 1 Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. 2 W rondlu rozgrzej olej (dla rozpustnych łyżkę masła)  wrzuć  ryż. 3  Dodaj łyżeczkę  kurkumy ,wymieszaj. Zamiast kurkumy  można  dodać nitki szafranu(...)Dodaj sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj. 5. Wolno gotuj ciągle  mieszając . Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij z czajnika  wrzącą  wodą. Po 20 minutach ryż powinien  być  gotowy.  Wyłóż na miseczkę i udekoruj skórką z cytryny i  dostępnymi  ziołami. Ja uwielbiam kolendrę

AZgotuj!
Kasza pęczak a'la risotto 106

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion

AZgotuj!
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 136

Składniki: 259 gram kurek 100 gram podgrzybków 2 łyżki oliwy 1 pomidor cebula czosnek marchewka 2 łodygi selera naciowego 1,5 litra bulionu śmietana gałązka rozmarynu świeżego gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść ( ja myję(...)szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. 2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się

AZgotuj!
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 139

Składniki: liście kapusty filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 250 gram kurek cebula, jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko 3. Obierz i oczyść(...)Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie

AZgotuj!
Zupa z białych warzyw 100

Gorąco jeść się nie chce, ale warzywa zawsze:) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 mały kalafior 1 fenkuł korzeń białej pietruszki biała fasola mamut kilka strąków kilka ziemniaków biały por sól koperek z fenkułu Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrojone wrzucamy do bulionu.  ponieważ  warzywka są młode,  gotują

AZgotuj!
Faszerowana papryka bez mięsa 161

moja była naprawdę ogromna) 1 woreczek ryżu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia cukinia 1 pomidor bez skórki 2 szklanki bulionu (może być kostka) sól pieprz  bazylia ząbek czosnku   Przygotowanie : 1. Zagotuj bulion, blanszuj w nim papryki pozbawione gniazda i przekrojone na pół

AZgotuj!
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 175

gołąbki są tak pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku.  Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół(...)wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze

AZgotuj!
Krupnik z kaszy jaglanej sekret zdrowia 112

wspomaga nasze włosy i paznokcie  Jest świetna w procesie detoksykacji organizmu. A jedząc ja podczas przeziębień czy grypy szybciej pozbędziemy się kataru.  Składniki: 2 litry bulionu warzywnego marchewka 2 suszone spore prawdziwki  natka pietruszki sól 2 żółtka natka pietruszki Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem

AZgotuj!
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 105

łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek lub panczetta 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku  plaster sera korycińskiego  Cebulę(...)pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Zalej całość bulionem. Wsyp tymianek. Po 20 minutach zmiksuj składniki. Na patelni zrób grzanki z jedną łyżką oliwy. Boczek lub pacettę wysmaż na patelni. Kiedy zupa będzie zmiksowana wlej śmietankę i wsyp parmezan. Wymieszaj. Wylej zupę na talerze i dekoruj grzankami, boczkiem i kosteczkami sera korycińskiego

AZgotuj!
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 141

barszcz robię tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Dlaczego? Wybieram instynktownie. 1,5 litra bulionu z warzyw 2 starte ba dużych oczkach buraki średniej wielkości 3-5 łyzek zakwasu z buraków. cebula biała 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy mleko zagęszczone(...)Zagotuj bulion, zetrzyj buraki. Dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć

AZgotuj!
"Mój lekki dzień z Sunny Corn" śniadanie, obiad, kolacja 123

maliny. Trzeba jednak uważać , aby odsączyć serek z nadmiaru śmietanki. Mrożone maliny odparowałam i dodałam łyżkę miodu.  Na obiad Zupa marchewkowa na ostro: 5 marchewek 1,5 l bulionu  biała cebula mała papryczka chilli ząbek czosnku oliwa Warzywa pokroiłam na małe kawałeczki, podsmażyłam i załam bulionem  Po kilku minutach, kiedy warzywa były miękkie

AZgotuj!
Lekki bulion cytrynowy z szafranem 159

Lekki bulion cytrynowy z szafranem będzie hitem w drugi dzień Świąt.  Został przetestowany. Zawiera w sobie żółtko jaja ... znowu ale proponuję te od zielononóżki , które zawierają mniej cholesterolu.    2 litry wody (3 skrzydełka kurczaka)    plaster selera  cebula szalotka por biała część 1 cytryna i skórka z niej 2 żółtka od zielononóżki(...)pora, oraz szalotkę. Po około 40 minutach wyciśnij sok z cytryny tak ok 3 łyżek, dodaj do niego otartą skórkę i wymieszaj z bulionem. Podawaj z ryżem jaśminowym i posypanym szczypiorkiem

AZgotuj!
Galareta z łososia 149

małe foremki do babki. Porcja okazała się w sam raz. Chudziutka, lekkostrawna i sycąca.  300 gram świeżego łososia 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego bulion rybny pieprz 3 łyżki żelatyny ocet jabłkowy  Przygotuj 1,5 litra przefiltrowanej wody. Dodaj bulion rybny ( nie koniecznie, może być warzywny). Marchew pokrój

AZgotuj!
Papryka faszerowana kaszą bulgur 144

Tego obiadu dzisiaj miało nie być. Miał być makaron z sosem z pieczarkami. Ale wcale nie żałuję.  2 papryki zielone  1 żółta szklanka bulionu 3/4 szklanki kaszy bulgur marchewka pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 cebula pół łyżeczki kminku  2 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół puszki pomidorów ( pulpa) sól pieprz cayenne ( według upodobania(...)angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwile gotując.  Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 1- 1,5 aż będzie miękka. Dekoruj kolendrą

AZgotuj!
Faszerowany bakłażan 110

olej do podsmażenia  oregano do smaku   boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka pietruszki  bulion ok szklanki  Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały  jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać(...)Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany.  Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu,  połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach.  Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia.  Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp

AZgotuj!