bulion - 9142 przepisów (strona:285/610)

Chili con carne 165

tylko na obiad ale i na imprezę Składniki: - 250 g mięsa mielonego wołowego - 400 g pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1/2 szklanki bulionu wołowego - 1 łyżka oliwy - 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki - 1 łyżeczka cukru - 1 puszka czerwonej fasoli Porcja dla 2 osób Najpierw w garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy i smażymy drobno posiekaną cebulę(...)się zeszkli dodajemy mięso mielone i cały czas mieszamy aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory – my je zmiksowaliśmy blenderem – oraz paprykę i cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy

Kuchenne Wariacje
Krem z pieczonych buraków 214

miłośników buraków polecamy krem z pieczonych buraków z dodatkiem fety Składniki: - 1 kg buraków - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 l bulionu mięsnego - 1 marchewka - ćwiartka selera - sól, pieprz - feta Najpierw przygotowujemy buraki – myjemy je, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i owijamy w folię. Do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki żeby się szybciej upiekły. Buraki wkładamy(...)kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można

Kuchenne Wariacje
Zupa krem porowo-ziemniaczana 216

zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków (ok. 700 g) - 2 łyżki masła - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego - sól, pieprz - suszona natka pietruszki Porcja dla 4 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy posiekany czosnek i mieszamy. Pory(...)tniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Krem z zielonych szparagów i z czipsem z boczku 187

dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku Składniki: - 1 pęczek zielonych szparag - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pieprz, sól - 500 ml bulionu - 1 żółtko - 2 plasterki wędzonego boczku Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek(...)chwilę pokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem

Kuchenne Wariacje
Krem z białych szparagów 193

szparagową propozycją jaką przygotowaliśmy dla Was jest krem z białych szparagów Składniki: - 1 pęczek białych szparagów - 1 cebula - 1 łyżka masła - pieprz, sól - gałka muszkatołowa (do smaku) - 500 ml bulionu - 50 ml śmietanki 18% - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka cytryny Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie obieramy szparagi i dodajemy(...)cebuli ale bez główek. Szparagi chwilę dusimy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy główki szparagów, śmietankę oraz przyprawy. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Zostawiamy kilka główek do dekoracji. Po nałożeniu kremu do miseczki dekorujemy główkami szparagów oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Paprykowe spaghetti 249

odrobinę witamin, którymi papryka jest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz(...)Miąższ pokroić w kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju na osobnej patelni. Przełożyć do papryki. Podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać i zagotować. Doprawić i polać makaron. Uwaga – sprawdzona rada 1)         do sosu można dodać mięso mielone, smażona na osobnej

Świat Smaku
Perliczka z kaparami 180

piersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając

królestwo garów
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 207

minut, po tym czasie większość z liści nie powinna już parzyć. ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM /własny;/ dla 4 osób 500g liści młodych pokrzyw 1l bulionu warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Dodaję po chwili posiekany i obrany czosnek(...)Wlewam bulion, doprowadzam do wrzenia. Liście pokrzyw płuczę, siekam i wrzucam do wrzątku. Gotuję 5 minut, po czym miksuję blenderem na gładki krem. Jajka roztrzepuję z odrobiną wody. Wlewam do podgrzewanego jeszcze raz płynu. Kiedy jajka się zetną, zdejmuję z ognia i podaję. Na przykład z prażoną cebulką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Uczta Lodu i Ognia - cebulka w gęstym sosie, do mięs z grilla. 267

Składniki: 300 g cebuli pokrojonej w pióra 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka masła – najlepiej klarowanego 1/3 szklanki cydru 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Na patelnie dodajemy masło, miód i zioła. Gdy miód się rozpuści dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Smażymy aż cebula się zrumieni. Następnie wlewamy cydr(...)doprowadzamy do wrzenia. Całość posypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy bulion i podgrzewamy. Dusimy mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Miksturownik
Oszczędny pasztet rosołowy 168

zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość(...)mięsno-warzywnej jest sporo. Piekę go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ziołowy filet z kurczaka z kurkami 353

kurkami (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi 200g kurek 2 ząbki czosnku 100g śmietany kremówki 100ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody sól pieprz Oczyść grzyby i opłucz. Osącz na sicie. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem(...)czasie rozgrzej na patelni masło. Wrzuć kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmaż. Zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlej śmietankę i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wlej mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane oregano. Ułóż gotowe filety na półmisku. Rozłóż

Wiem co jem
Kacze udka z figami 198

łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki oliwy sól pieprz Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz  pieprzem. Zostawić w chłodnym miejscu(...)wysokości. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Polać łyżką miodu i oprószyć igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika na 15 minut w momencie gdy będziemy odkrywać mięso. Kuskus zalać gorącym bulionem i zostawić  na 5 minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest

Wiem co jem
Kartoflanka z domowymi zacierkami 141

tamtej pory kilkakrotnie :) Kartoflanka z domowymi zacierkami Składniki: 3 duże ziemniaki marchew mała pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu lub 2 drobiowe kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według(...)garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera, aż warzywa zmiękły. Dołożyłam pora i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszałam. Dołożyłam ziemniaki, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy i ziela angielskie, wsypałam czubatą łyżeczkę lubczyku. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Wrzuciłam przygotowane wcześniej zacierki (było tego solidne

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety indycze w sosie koperkowym 157

przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku(...)pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam

Kuchenne zapiski Edyty
zupa koperkowa (z ryżem) 260

będzie na obiad! Ale tym razem ugotowałam ją sama i wiecie...chyba była jeszcze lepsza!  ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM zmodyfikowany przepis z książki "Zupy" // 2 porcje ~4 szklanki bulionu (kostka bulionowa rozpuszczona w 4 szklankach wody) ~2 pęczki koperku, ok. 100-120g ~1/3 szklanki jogurtu greckiego ~łyżeczka masła ~1/4 szklanki ryżu (60g), użyłam basmati ~łyżka soku z cytryny(...)sól do smaku ~szczypta białego pieprzu ~szczypta cukru Koperek umyć, osuszyć i pokroić. W garnku stopić masło, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę, następnie zalać ryż gorącym bulionem i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucić koperek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować zupę i gotować jeszcze ok. 5 minut od zagotowania. Zabielić

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania