bulion - 9142 przepisów (strona:293/610)

Zupa pomidorowa z ziemniakami 158

bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki: (na 4 osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1/2 l soku pomidorowego 2-3 duże łyżki koncentratu(...)delikatnie wydrążyć środek, pozostawiając 5 mm wokół skórki. Odłożyć miąższ, a z odciętych plastrów zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę, odłożyć. 2 . Bulion zagotować, wrzucić całe przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 129

się skleiły dobrze, następnie wywinąć brzeg pierożka na zewnątrz. Wrzucać do wrzątku, gotować od wypłynięcia 2 minuty, wyciągnąć, odparować i skropić oliwą, żeby się nie posklejały. Zupa: 300 ml bulionu 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego kawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz trochę paseczków skórki cytrynowej(...)dekoracji pieprz cytrynowy starty ser żółty 1. Bulion zagotować, dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę, ugotować do miękkości, wlać wino i koncentrat, zagotować, zdjąć z ognia i bardzo krótko zmiksować, pozostawiając kawałki warzyw. Postawić ponownie na ogień. 2. Piekarnik nagrzać do 200°C, ustawić na funkcję grill lub górną grzałkę. 3. Mąką rozrobić z odrobiną wody, wlać do gotującej się

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z zupek chińskich 310

trzymać, ja podaję swoją wersję - udoskonaloną): 2 zupki chińskie o dowolnym smaku (najlepsze moim zdaniem są ostre firmy Vifon "Kurczak curry" - czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora(...)pokroić w krótkie, cienkie paski, poddusić na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli, aż zmięknie i puści sok, jeszcze ciepłą wrzucić do miski z makaronem. 3. Pierś kurczaka gotować w bulionie ok. 25 minut, wyjąć i jeszcze ciepłą pokroić w grubą kostkę, dodać do pokruszonego makaronu i warzyw, posypać przyprawami z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać korniszonki pokrojone w cienkie półplasterki

Kuchnia Prezydentowej
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 171

świeżego imbiru 50 g  mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona papryczka chili (pokruszona) 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku 1 łyżka plasterków świeżej chili(...)podpiecze się z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając.  3. Następnie dolać bulion i przykryć naczynie. Dusić  na małym ogniu ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia

Kuchnia Prezydentowej
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 421

gruboziarnistej soli 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy   Sos czosnkowy: 6 dużych ząbków czosnku 100 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki odrobina startego parmezanu do wykończenia dania   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wszystkie(...)ogniu. Dodać czosnek. Podsmażyć, aż zmięknie i zacznie lekko pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony czosnek nabiera goryczy i jest gorzki). Dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę . Wlać bulion z kurczaka, gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Usmażonego kurczaka włożyć do sosu, dodać odcedzony makaron spaghetti. Wymieszać. Podgrzać wszystko w sosie

Moja Delicja
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 173

mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz(...)rozgrzej w rondlu na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę. Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj

karmelowy
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 156

jasnego, jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku odrobina oleju do podsmażenia pieczarek 1,5 szklanki bulionu drobiowego Kapustę oberwać z zewnętrznych liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Główkę kapusty umyć pod bieżącą wodą i usunąć głąb. W głębokim garnku zagotować wodę. Włożyć(...)koniec liścia od swojej strony, potem boki liścia, a na końcu dość ściśle zawijam całość). Gołąbki ułożyć na liściach w naczyniu żaroodpornym, przykryć liśćmi jeśli jeszcze jakieś zostaną, zalać bulionem i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Kurczak duszony z młodą marchewką 372

piersi kurczaka 5 młodych marchewek 1 cebula 1 łyżeczka natki pietruszki 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 g ryżu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy natką pietruszki, solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Marchewkę kroimy w kółeczka, cebulę(...)kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i lekko podsmażamy. Podlewamy bulionem i dodajemy marchewkę. Doprawiamy chili i słodką papryką. Dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem

VioletoweKucharzenie
Zupa z pora z kurczakiem 151

Składniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Por umyć, osuszyć i podsmażyć z pokrojoną marchewką. czosnkiem i cebulą na oleju i maśle. Zdjąć z patelni(...)samym tłuszczu podsmażyć kurczaka z kilkoma kroplami sosu sojowego i pieprzem    Przełożyć warzywa do garnka, zalać bulionem i gotować ok 10-15 min. Dodać serek i zmiksować - doprawić do smaku solą, pieprzem  Smacznego

Gaździnka warzy
Chłodnik z awokado i ogórka 155

Pyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 sztuki awokado 4 małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę(...)bulion oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą 190

wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia cebula 100g  sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną(...)natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Na blachę, między pieczarki, wylać bulion. Pieczarki zapiekać w 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem z cukini z grzankami 127

Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy

Kuchenne Wariacje
Krem z zielonego groszku 169

smaku Składniki: - 450 g mrożonego zielonego groszku (jeżeli nie macie mrożonego groszku można użyć również ten z puszki) - 1 cebula - 2 łyżki masła - pieprz, sól, kminek mielony - 500 ml bulionu warzywnego - 100 g śmietanki 18% - 1 żółtko Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy zielony groszek i gotujemy do miękkości(...)Kiedy groszek nam się ugotuje to 2 łyżki odstawiamy sobie na bok do dekoracji a resztę blendujemy na gładką masę. Do kremu dodajemy bulion warzywny i mieszamy. Na koniec śmietankę łączymy z żółtkiem i dodajemy do niej niewielką ilość zupy a potem wlewamy do kremu. Gotowy krem dekorujemy śmietanką i groszkami które wcześniej odłożyliśmy. Jeżeli ktoś ma ochotę

Kuchenne Wariacje
Chili con carne 123

tylko na obiad ale i na imprezę Składniki: - 250 g mięsa mielonego wołowego - 400 g pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1/2 szklanki bulionu wołowego - 1 łyżka oliwy - 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki - 1 łyżeczka cukru - 1 puszka czerwonej fasoli Porcja dla 2 osób Najpierw w garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy i smażymy drobno posiekaną cebulę(...)się zeszkli dodajemy mięso mielone i cały czas mieszamy aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory – my je zmiksowaliśmy blenderem – oraz paprykę i cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy

Kuchenne Wariacje
Krem z pieczonych buraków 176

miłośników buraków polecamy krem z pieczonych buraków z dodatkiem fety Składniki: - 1 kg buraków - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 l bulionu mięsnego - 1 marchewka - ćwiartka selera - sól, pieprz - feta Najpierw przygotowujemy buraki – myjemy je, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i owijamy w folię. Do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki żeby się szybciej upiekły. Buraki wkładamy(...)kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można

Kuchenne Wariacje