bulion - 9142 przepisów (strona:297/610)

"Leczo" z kapusty 128

Składniki: główka kapusty (u mnie młoda) kiełbasa (najlepiej podwędzana wiejska i aromatyczna) 2 cebule duże 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (im więcej tym bardziej wyrazisty pomidorowy smak) 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek i bazylia Przygotowanie: Kapustę siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie kroimy

ChilliJemy
Leczo z cukinii w towarzystwie kurczaka :) 164

sobie nazwać leczem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów krojonych duża cebula pierś z kurczaka 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 szklanki bulionu bazylia, majeranek, papryka ostra lubczyk świeży  Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy razem z cebulą  solimy i podsmażamy lekko. Paprykę i cukinię kroimy w kosteczki. Wkładamy warzywa do garnka, zalewamy(...)bulionem i dodajemy gałązkę lubczyyku. Gotujemy ok 5 minut pod przykryciem. Dodajemy pomidora z puszki i kurczaka z cebulą. Dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy aby wszystkie smaki się ze sobą zgrały. Podajemy na gorąco, ale na zimno też jest pyszne :) Smacznego

ChilliJemy
Świeża Botwinka 147

Składniki: świeża botwinka 2 marchewki natka pietruszki świeży koperek 2 łyżki śmietany ziele angielskie liśc laurowy świeży seler pęczek świeżych liści lubczyku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 4 szklanki bulionu Przygotowanie: Buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Łodyżki drobno pokroić i zagotować razem z buraczkami do miękkości w bulionie, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucić lubczyk i seler

ChilliJemy
Placek po węgiersku 149

mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam(...)obracając mięso. W międzyczasie kroję cebulkę i czosnek w plastry i dodaję do mięsa. Dusze jeszcze ok 5 minut. Mięso wraz z cebulką przekładam do garnuszka i zalewam wołowym bulionem i dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję po przykryciem. Paprykę drobno siekam i dodaję do wywaru. Gotuję wszystkie składniki do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Na samym końcu

ChilliJemy
Zupa - krem z pieczonej papryki i pomidorów 140

bardzo ciekawy, wyrazisty zapach pieczonej papryki. A co najważniejszy szybko zniknęła nie tylko z talerzy, ale również z garnka :) Składniki: 1,5kg czerwonej papryki 3 duże pomidory 2 szklanki bulionu kulka mozzarelli natka pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki bazylia sól, pieprz 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku   Przygotowanie: Papryki umyć, przekroić na pół i wyczyścić(...)większą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i wyłożyć do garnka. Do tego samego garnka po upieczeniu włożyć paprykę oraz pokrojone pomidory. Zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu. Odstawić na ok 5 minut i zblendować. Przyprawić solą, pieprzem, oraz papryką i bazylią. Podawać na gorąco np z pokrojona mozzarellą i natką pietruszki. Pycha

ChilliJemy
Pomidorowy krem z makaronem 139

którą zrobimy w 20 minut, a jej walory smakowe zdecydowanie nie odstają od wszystkich zup, które lubimy. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych z puszki 3 całe pomidory 2 szklanki bulionu duża cebula ząbek czosnku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól, papryka ostra+słodka cukier łyżeczka koncentratu pomidorowego makaron wg upodobania jogurt naturalny kiełki lub np pietruszka Przygotowanie: Pomidory(...)puszki wlewamy do garnuszka i dolewamy ok 2 szklanek bulionu. Gotujemy na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym. W osobnym garnuszku gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Całe pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok 30 sekund. Wylewamy wodę i zalewamy pomidory zimną wodą. Obieramy skórkę i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garnka z pomidorami. Gotujemy

ChilliJemy
Krem z kukurydzy 148

się używać kukurydzy jedynie do sałatek czy zapiekanek. I ten piękny złotawy kolor... Polecam :) Składniki: 3 puszki kukurydzy pół puszki mleczka kokosowego duża łyżka masła 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 2 łyzki kurkumy szczypta imbiru zmielonego łyżeczka papryki słodkiej duża łyżka zmielonego chilli ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu grzanki garść kiełków Przygotowanie:   Do garnka z grubym dnem wykładamy(...)małym ogniu je rozpuszczamy. Kukurydzę odcedzamy i wsypujemy do garnka. Delikatnie szklimy przez ok 5 minut, mieszając drewnianą łyżką. Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do kukurydzy i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie odstawiamy warzywa do przestygnięcia, po czym  blendujemy. Do powstałego kremu dodajemy mleczko kokosowe, kurkumę, imbir, paprykę oraz wyciśnięty czosnek. Dokładnie

ChilliJemy
Gęsta Zupa Gołąbkowa 159

zaledwie pół godziny. Spróbujcie :)   Składniki: pół główki kapusty 50dag mięsa mielonego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku torebka ryżu mały słoiczek koncetratu pomidorowego (ok200g) 2-3 litry bulionu liśc laurowy ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego papryka ostra i słodka do smaku łyżka mąki pszennej + odrobina wody Przygotowanie:  Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy(...)lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy. Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz ryż wysypany z saszetki (lub 100g ryżu sypkiego). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. Przekładamy do garnka mięso. Doprawiamy koncentratem

ChilliJemy
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 155

mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy(...)duszonej cebuli i pieczarek. Całość solimy do smaku i zostawiamy jeszcze na minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym zalewamy gorącym bulionem. Ja następnie przekładam wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze

Kuchenna Kontrrewolucya
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 138

skrzydełka wyszły mi wręcz wyborne, mimo, iż eksperymentowałam i improwizowałam na bieżąco. Wersja ostateczna wykonania prezentuje się tak, jak poniżej. 5 skrzydełek kurczaka 5 ząbków czosnku 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1,5 marchewki pół pietruszki, natka pietruszki chilli w proszku papryka słodka sok z połowy cytryny sól, pieprz, dwie szczypty estragonu trzy łyżki ostrego keczupu mąka ziemniaczana olej(...)cytryny i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku podsmażamy lekko na patelni. Kiedy zyskają lekko złotawy kolor zalewamy je bulionem i całość zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki marchew i pietruszkę oraz 3 czubate łyżki keczupu  (można dać więcej, jeśli mamy ochotę na nieco bardziej pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Rassolnik 137

Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle, po czym dorzucamy do nich poszatkowaną cebulę. Ziemniaki kroimy w krótkie, grube(...)paski, jak na małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego masła oraz posiekaną zieleniną, ale można też oczywiście użyć kwaśnej śmietany

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z brukselek 160

brukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz brukselki, po czym całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie miksujemy je na gładką masę i doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu oraz sokiem z cytryny

Kuchenna Kontrrewolucya
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 185

trzeba dobrze przemyśleć. Jest z nimi sporo roboty, jednak raz na dłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło(...)maśle. Dorzucamy do niej osączone nerki. Wszystko przekładamy do wysokiego rondelka, po czym zalewamy mięso i cebulę czerwonym winem. Przesmażamy wszystko przez około 2 minuty, następnie zalewamy esencjonalnym bulionem. Wrzucamy również liść laurowy, ziele oraz pieprz ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 189

nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić. Jak na zdjęciu(...)tłuszczu, w którym się smażyło. Cebulę kroimy w niezbyt grube piórka i obkładamy nią schab. Jeśli zostało nam kilka śliwek, można również wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa (około godziny). W czasie pieczenia należy mięso w naczyniu kilka razy przewrócić. Podajemy pokrojone

Kuchenna Kontrrewolucya
Lekka włoska zupa z selerem naciowym 199

zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu  1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera naciowego 2 nieduże ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego z kartonika oregano, bazylia, sól, pieprz Marchew oraz pietruszkę obieramy(...)słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą

Kuchenna Kontrrewolucya