bulion - 9142 przepisów (strona:289/610)

Letnia zupa warzywna 237

ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior 1/4 główki młodej kapusty 2 litry bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku koperek do ozdoby Sposób przygotowania: Bób umyć, wrzucić na mocno osolony wrzątek i gotować do miękkości (wystarczy kilka minut). Odlać i gdy lekko przestygnie(...)obrać z łupin. Fasolkę umyć, odkroić końcówki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Kalafior pokroić na różyczki, kapustę niezbyt drobno posiekać. Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, fasolkę, kalafior i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać bób. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym koperkiem

W SMAK
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 204

mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam(...)podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (około 2-3 litry). Do garnka dodajemy liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym gazie około 20 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy marchew i seler starte

e-PrzepisyKulinarne
Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym 169

łyżki sezamu 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 100 g ciecierzycy Skworcu  (tu kupisz) 5 różyczek brokuła 100 g szpinaku baby 50 g groszku cukrowego 0,5 szklanki bulionu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut

VioletoweKucharzenie
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 120

warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy(...)kroimy bardzo drobno. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażmy szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy posiekane bardzo drobno ogórki. Dusimy 2 minuty, wlewamy wino i gotujemy minutę. Następnie dodajemy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy sos aż odparuje i zostanie jedynie 1/3. Sos musi być odpowiednio gęsty. Marchewkę i fasolkę szparagową myjemy i gotujemy na parze 12 minut. Doprawiamy

Mango Papaja
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 236

lubię go jeść ugotowanego w lekko solonej wodzie. Wpadłem na pomysł, że może by tak zrobić risotto z nim. Wyszło idealnie. Czego nam potrzeba? -ryż arborio 150-250 gram -bulion wołowy około 1l -ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan(...)szklimy na rozgrzanej oliwie z masłem (łyżka), solimy i pieprzymy. Dorzucamy ryż i podsmażamy. Gdy ryż stanie się transparenty dodajemy tymianek, mieszamy i podlewamy winem, gdy odparuje podlewamy częścią bulionu, tak by przykrył ryż. Mieszamy co chwilę. Gdy odparuje znów podlewamy i mieszamy. Gdy ryż dojdzie "na ząb" dorzucamy bób mieszamy delikatnie, do całkowitego zredukowania płynów. Ściągamy z ognia, dodajemy

BaRepas
Zupa krem z pieczonej papryki 166

chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną i delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka ziaren kolendry harrisa lub inna pasta z chili (może być świeża posiekana papryczka(...)się czarne. Gorące papryki zamykamy w plastikowej torbie lub szklanym/plastikowym pojemniku na 15 minut. Zaparują i łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Bulion zagotowujemy. Ścieramy do niego imbir i wyciskamy czosnek. Dodajemy sok z limonki. Wrzucamy papryki i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy harrisą lub chili (świeżą, suszoną, w płatkach – ilość

Poezja smaku
Chłodnik z botwinki 216

upalne dni z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i jajkiem sadzonym lub bardziej w wersji "fit" gotowanym!  SKŁADNIKI:  1 pęczek młodej botwinki lub 1 duży burak  500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny  1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe  6 rzodkiewek  Pęczek koperku(...)Pieprz  PRZYGOTOWANIE:  Buraki i botwinkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Liście botwinki wg uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.  Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek

Zainspiruj się kuchnią
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z BRĄZOWYM RYŻEM 192

pomidorów ...   Naturalna słodycz zupy przełamana dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ...  Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!  Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki oliwy sól pieprz szczypta cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany(...)złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i  gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby ryż

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z kaszy kuskus 174

czasu. Jest to pełnowartościowy, smaczny oraz szybki w przygotowaniu posiłek, który doskonale nadaje się na letnie gorące dni.  Składniki: (2 porcje)  - kasza kuskus "Kupiec" - 1 szklanka  - bulion warzywny - 1 szklanka  - pomidor - 1 sztuka  - bakłażan - 1 sztuka  - ser Mozzarella - 1 opakowanie - suszone zioła  Sposób przygotowania:   Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)zamiast wody użyć bulion warzywny). Bakłażana oraz pomidora pokroić w plastry, grillować na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kaszę, grillowane warzywa, całość przyprawić suszonymi ziołami i pieprzem. Posypać tartym serem Mozzarella. Piec około 15 minut w 200 stopniach.  Smacznego

Fit-amina
Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff 180

strogonow wołowy (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki sól i pieprz 2 łyżki koniaku 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm a następnie(...)ogniu, aż cebula się zeszkli a pieczarki lekko zarumienią, przez około 5 minut. Wlej koniak i gotuj na dużym ogniu aż prawie odparuje, przez około 10 sekund. Następnie wlej bulion i gotuj przez 5 minut i wmieszaj śmietanę wraz z musztardą. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, przez około 5 minut po czym odstaw. W międzyczasie rozgrzej na dużym ogniu drugą

karmelowy
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 207

posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki kawałek imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki z 3 gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana i chleb Marchewki myjemy i kroimy na duże kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy sola, pieprzem i koprem włoskim, mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w piecu nagrzanym(...)szklimy cebule i czosnek (ok 3 minuty). MI czosnek ciut się zrumienił co dodało zupie dodatkowego aromatu. Dorzucamy seler i smażymy dalsze 4 minuty. Dodajemy imbir, tymianek, marchewki i bulion. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 30 minut by zupa odparowała. Wyłączamy płomień i zupę blendujemy. Podajemy krem udekorowany kleksem czegoś białego, listkami tymianku i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta 154

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji) Szklanka bulionu (lub wody) 7 zielonych szparagów 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą 2 łyżki oliwy z pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Garść pestek słonecznika Przyprawy(...)świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około 5 minut często mieszając. Dolewamy wodę lub bulion, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 12-13 minut. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na 3 cm kawałki. Dorzucamy do kaszy, całość mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty

Kolizje Smaków
Zielony ryz z bobem i groszkiem cukrowym 140

młodziutkiego bobu i groszku cukrowego. Zielony ryż  z bobem i groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 25 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 szklanka ryżu basmati ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki dowolnego zielonego pesto 1 szklanka bobu porządna garść groszku cukrowego sól morska(...)Odcedzamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy,  a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente. W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem 157

grillowanym kurczakiem, mogą to być też grzanki, inne mięso, czy jakieś inne dodatki. Składniki: 1 duża kalarepa 2 młode marchewki 3 młode ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego, sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka oliwy śmietanka 30% Kalarepę, ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obrany(...)czosnek kroimy, wszystko szklimy na oliwie. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i miksujemy blenderem ale nie na gładko, dodajemy też śmietankę, pieprz i sól do smaku, rozlewamy do miseczek. Dodałam do zupy grillowanego kurczaka, plasterki marchewki, dla dekoracji świeży rozmaryn, smaczne to było! Grillowany kurczak: Pierś

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini 231

podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam! Scroll down for recipe in English Botwinka z cukinią (4-6 porcji) Składniki: 5-6 szklanek bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie) 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę(...)kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 3/4-1 szklanka śmietanki 18 % sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera. Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj

karmelowy