bulion - 9142 przepisów (strona:291/610)

Kurczak po toskańsku 259

pieprz Sos: 2 cebule   1,5kg pomidorów (lub gdy jesteśmy nie w sezonie- 800g pomidorów z puszki, bez skórki)   2 łyżki koncentratu pomidorowego   250 ml bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody)   2 łyżeczki oregano   2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)   sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella Mięso oczyszczamy, myjemy(...)wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię do cebuli. Jeśli używacie pomidorów z puszki postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;)  Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy

Czerwona Porzeczka
Botwinka 123

Wiosenna błyskawiczna zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Smak doskonały, a do tego jeszcze ten kolor… mniam! Składniki: 3 szkl. bulionu pęczek botwinki z buraczkami marchewka pietruszka 5 ziemniaków kilka łyżek śmietany 18 % sok z cytryny koperek Liście botwinki umyć i poszatkować. Buraczki i pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Po 10 minutach

wyzwania kuchenne
Jarski Bigos - Vege prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm z toksyn. Veget 204

ciekawych wpisów, Kliknij Lubię To na Facebooku. Tutaj.     Składniki na vege jarski bigos 6 porcji:   0,5 kg kapusty kiszonej,   2 cebule,   1 szklanka bulionu z warzyw,   2 kwaśne jabłka,   1/2 szklanki przecieru pomidorowego,   kminek,   2 ząbki czosnku,   liść laurowy,   sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, nasiona czarnuszki ( tutaj(...)zrobić vege bigos jarski?   Kapustę pokrój, cebulę posiekaj.   Zalej bulionem i duś z liściem laurowym i kminkiem.   Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłka, przecier pomidorowy i resztę przypraw.   Gotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj i w razie potrzeby dopraw.   Gotowe!   1 porcja vege jarskiego bigosu zawiera:   38 kcal, 1,6g białka

IzaGotuje
Tortellini z kurczakiem i pieczarkami 183

Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 250 g tortellini z nadzieniem serowym 250 ml śmietany 18% 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 3 szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 łyżki startego  parmezanu sól pieprz Wykonanie: Tortellini ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić na sicie(...)Włożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka(nie przyrumieniać) Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Oprószyć go solą i pieprzem, wymieszać i dodać do cebuli. Smażyć aż mięso zrobi się białe i nie będzie surowe, ale nie przyrumieniać. na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć pieczarki pokrojone

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 154

pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami(...)przygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry.  W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut.  Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą

Roślinna - blog wegański
Musaka 217

średnich cukinii,  2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu wołowego, 100 gram bułki tartej, suszonego oregano, mielonego białego pieprzu, mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, 100 gram masła, 6 łyżek mąki pszennej, 150 ml mleka, soli, oliwy. Przygotowanie dzisiejszego dania(...)dodałem łyżeczkę mielonego cynamonu, łyżkę miodu, sok z całej cytryny i cztery łyżeczki suszonego oregano. Kiedy mięso się przesmażyło dodałem również dwie puszki pomidorów, przecier pomidorowy i 200 ml bulionu wołowego. Całość podgrzewałem na średnim ogniu przez pół godziny. W garnku zagotowałem osoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym pokroiłem ziemniaki na centymetrowe

Wyprawy kulinarne
Papryka faszerowana kaszą kuskus 162

duże, kolorowe papryki 1 duża biała cebula 1 duża fioletowa cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki rodzynek 7 średnich pieczarek 200 g kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego  pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól  pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą(...)połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka minut i dodać pomidory z puszki. Wsypać rodzynki. Całość doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko

Jemy Pijemy
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 186

Shma-xian-ka  czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje  OK 3-4 l  bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru  1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie  1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku(...)łyżek sosu sojowego szczypta kurkumy szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Bulion gotować na wolnym ogniu i dodać do niego obrany i pokrojony w słupki imbir, skórkę z całej cytryny, kardamon, anyż i kurkumę. Gotować ok 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w słupki, czosnek w plasterki. Po ok 20 minutach odcedzić wywar i przelać ponownie

Jemy Pijemy
Słoneczna zupa krem z dyni 141

dynie dopiero się zaczyna, dlatego przy takiej aurze jaką mamy w tej chwili za oknem, polecam mój słoneczny krem. 3/4 średniej dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) 1 litr bulionu  ( może być z kurczaka a może być vege) kilka łyżek masła jogurt naturalny  3-4 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/2 świeżo(...)łyżeczka curry 1 łyżeczka startego korzenia imbiru sól  pieprz Dynię, marchew i pietruszkę pokroić w większe kawałki, podsmażyć na maśle aż lekko zmięknie, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę z czosnkiem zrumienić na pozostałym maśle. Dodać do dyni. Wsypać przyprawy. Zmiksować . Udekorować kroplą jogurtu. Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa

Jemy Pijemy
Wegetariański gulasz bakłażanów z jarmużem i kaszą jaglaną 150

fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 5 łyżeczek suszonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 łyżeczki brązowego cukru 5 łyżeczek  aromatycznej przyprawy Adobo Canario  ( skład: oregano, tymianek, czerwony pieprz, czosnek i kmin(...)posiekanej kolendry 1 jogurt naturalny Wszystkie warzywa pokroić w grube kawałki.  Takie jakie lubisz. Marchewki w plastry. Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić marchew. chwilę podsmażać i lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie i odparowywanie. Następnie dodać oddzielony o twardych części i poszarpany na mniejsze kawałki jarmuż.  Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu

Jemy Pijemy
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 167

przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego  1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych(...)spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli

Jemy Pijemy
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 217

samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) tym razem dodałam zamrożony(...)obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Trawę cytrynową, galangal, połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu lub wody i od momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza.  Gotować ok 5-6 min i wlać

Jemy Pijemy
Zupa krem z białych szparagów 138

zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 100 g śmietany kremówki 30 % odrobina białego pieprzu malutka szczypta estragonu sól(...)Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końce i obieramy do końca główki. Kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy szparagi, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę

Oryginalny smak
Zupa pomidorowa we włoskim stylu z grzanką z pesto 189

dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej natki pietruszki, 1,5 litra bulionu wołowego, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 40 gram masła, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, białego mielonego pieprzu, oliwy(...)gram koncentratu pomidorowego. Całość posoliłem i dodałem szczyptę białego mielonego pieprzu. Po 10 minutach podgrzewania na dużym ogniu przełożyłem zawartość patelni do garnka i zalałem 1,5 litra bulionu wołowego. Dodałem łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę suszonej bazylii, łyżeczkę suszonego rozmarynu i łyżeczkę suszonego cząbru. Po 10 minutach odlałem trochę zupy i wymieszałem ze śmietaną, a następnie całość dodałem do garnka

Wyprawy kulinarne
Kalarepki nadziewane 89

spore kalarepki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g mięsa wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą(...)Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Mięso zemleć. Dodać do niego ostudzoną cebulę, zmiksowaną kalarepkę, wlać bulion, doprawić solą. Mięso włożyć do wydrążonych kalarepek, przykryć wierzchami, posmarować oliwą. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć kalarepki, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Podałam z czereśniami

królestwo garów