bulion - 9142 przepisów (strona:300/610)

Wiosenna kalafiorowa z pokrzywą 194

tamtejsze prababki. Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1-1,5 l domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego, 2 garście listków pokrzywy, 1 chili (opcjonalnie), 125 g serka Arla Apetina Pesto i rukola lub 200 ml śmietany(...)sól i biały pieprz do smaku 5 filecików anchois (opcjonalnie). Przygotowanie: Warzywa umyć, pokroić na małe kawałki, ziemniaki w drobna kostkę. Zalać bulionem, dodać fileciki anchois, ugotować do miękkości (ok. 10 minut). Dodać serek z ziołami lub śmietanę, zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Listki pokrzywy przelać wrzątkiem na sicie, przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie lub odcisnąć

SzczyptaSmaQ
Klopsiki z kozim serem 78

Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g sera typu feta (z  koziego mleka) sól pieprz pomidory krojone z oliwą i czosnkiem(Pudliszki) bulion   mąka  2 łyżki mleka jajko czerstwa bułka Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mięso,bułkę,mleko i jajko. Doprawiamy do smaku.Ser kroimy w kosteczkę i  wciskamy w środek uformowanych klopsików.Mięso obtoczone w mące(...)obsmażamy z każdej strony.Do gotującego bulionu wrzucamy klopsiki i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Wyjmujemy je z garnka i dodajemy do niego pomidory-miksujemy całość na gładką masę.Wkładamy mięso do środka i gotujemy w sosie ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pikantna zupa cebulowa 110

oknem zimno,więc w kuchni musiało powstać coś rozgrzewającego. Troszkę poeksperymentowałam i okazało się,że lubię zupy. Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 250ml śmietany 30% 100 g boczku parzonego 6 dużych cebul papryczka chilli ser z niebieską pleśnią oliwa chleb pszenny Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórką i wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy(...)bulionu dodajemy smietankę i cebulkę z boczkiem.Przegotowujemy.Dodajemy pokrojona w plasterki papryczkę z wraz z pestkami). Na patelni,na której smażylismy cebulkę podsmażamy chleb pokrojony w kosteczkę.Powinien być złoy i chrupiący. Gorącą zupę podajmey z kawałkami sera pleśniowego i chrupiącymi grzankami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zupa z cukinią 135

Uwielbiam takie delikatne i smaczne zupki a do tego ten kuszący "oko dziecka" zielony kolor. Łatwy przepis na pyszne danie z cukinii- zapraszam.  Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 3 cukinie 1 cebulka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 ml śmietany 30 % 50 g sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną(...)pióra cebulę smażymy z wyciśniętym czosnkiem i  pokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną

Wielki apetyt
Zupa jarzynowa 128

duże lub małe kawałki) warzywa z włoszczyzny i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny. Następnie dodaj ziarenka smaku. Zimniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę wrzuć do garnka z bulionem. Dodaj warzywa (pamiętaj, że te które gotują się krótko jak np. zielony groszek mrożony lub konserwowy wrzuć na samym końcu- z 5 minut przed końcem gotowania. Twarde warzywa od razu(...)śmietany w  temperaturze pokojowej dodaj chochelkę bulionu i przelej z powrotem do garnka z  zupą. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę jarzynową podawaj gorącą z ulubionym pieczywem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Makaron-otto ze szparagami, brokułem, groszkiem i żurawiną. 182

smak poszczególnych warzyw. Cudeńko. Właśnie wcinaj- wypróbuj przepis a tak jak my będziesz zajadał się tym cudeńkiem w ciągu kilku chwil. Składniki: Garść makaron ( w kształcie ryżu) 150 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego musującego brokuł 20 g mrożonego zielonego groszku 3-4 zielone szparagi mała cebulka oliwa z oliwek 2 łyżki suszonej żurawiny 50 g masła sól Sposób(...)cebulkę. Przesmaż chwilkę i dodaj posiekany drobno czosnek, groszek i żurawinę. Następnie wsyp garść makarony wymieszaj tak, aby każde ziarenko pokryte było masłem z oliwą. Podlewaj naprzemiennie winem i bulionem, aż do momentu wchłonięcia płynu (ok. 8-9 minut). Dopraw do smaku szczyptą soli. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Krem z pieczarek na winie 169

Smak wina wyczuwalny, delikatny. Pyszny krem! Składniki: 500 gram umytych, obranych i posiekanych niedbale pieczarek 1/2 dużej cebuli, posiekanej ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu sól, pieprz do podania: kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, natka pietruszki, świeże pieczywo Na maśle smażymy cebulę i czosnek, dodajemy posiekane pieczarki i dusimy całość aż woda(...)odparuje a pieczarki zrobią się delikatnie brązowe. W tym momencie wlewam do garnka wino i staram się je w większym stopniu odparować- alkohol wyparuje, pozostanie jedynie smak wina. Wlewam bulion i całość gotuje jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Całość miksuję dokładnie blenderem, doprawiam solą i pieprzem. Ponownie doprowadzam do wrzenia. Podaję z kleksem śmietany, natką pietruszki i kromką świeżego

Mango Papaja
Zupa szczawiowa 151

należy ona do moich ulubionych. Zawsze podaję ją ze śmietaną i jajkiem. Wiosenna smaczna zupa. Składniki: 2 pęczki szczawiu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 l bulionu mięsnego jajka 3 łyżki posiekanego koperku 250 ml śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Do gotującego się bulionu dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler i drobno

O kuchni z uczuciem
SEZAMOWE KIESZONKI DROBIOWE Z SEREM KORYCIŃSKIM 268

Zapraszam na stronę pani Czesławy SER KORYCIŃSKI.  A ja dziś zapraszam na sezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców. Składniki: 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny sól 3 szklanki sezamu KRESTO 1 jajko 5 plastrów sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami olej RAPSO do smażenia  Wykonanie: Każdą pierś(...)rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany olej, smażę do zrumienienia. Podaję

Z Majeczką w kuchni
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 187

dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych(...)ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
WIOSENNA ZUPA SZPARAGOWA 221

prawie jak ze świeżych. Składniki: - 0,5kg szparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka(...)śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion (można go dać więcej, ale 0,5l w zupełności wystarczy , dodać włoszczyznę w słupki i całość podgotować. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi, dolewamy wrzącą wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy solą i gotujemy ok.10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy makaron (u mnie muszelki z mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane

Smaczne Zdrowe
Gulasz z wędzoną papryką i suszoną marchewką 228

Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 szklanka bulionu Łopatkę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy(...)chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około 60 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Zupa krem z kukurydzy podana z solonym popcornem 190

poświęcić :D Jednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka, smaczna - i o to chodzi :) Składniki: puszka kukurydzy pół cebuli ząbek czosnku 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym bulionem i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy

Mój Smak na Życie
Zupa ogórkowa 214

Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową i kwaśną ;) zupę ogórkową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. Polecam! Zupa ogórkowa Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego, 10-12 ogórków kiszonych, sok pozostały z kiszonych ogórków, łyżka masła, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Wykonanie: Ogórki kiszone tarkujemy na dużych(...)oczkach tarki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego ogórki. Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu. Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą. Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy. Śmietanową zalewę wlewamy

paapilotkaa
Zupa pieczarkowa zabielana 222

natki pietruszki. Zabielona słodką śmietanką. Podana z makaronem. Smacznego! Składniki: 700 g pieczarek; 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy); 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym); 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku(...)koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez bardzo krótką chwilę (około 30 sekund) razem podsmażać. Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem przełożyć z patelni do granka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie. Śmietankę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy. Zupę zagotować.  Dodać

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania