koniec wakacji... trochę jesiennie Zupa krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI: 1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć(...)ząbki czosnku. Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić. Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego
MarciochaKucharzyniestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej fasoli to opłukać ją, zalać wodą, odstawić i zostawić(...)samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować
MarciochaKucharzytylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami(...)pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. W dużym rondlu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać podsmażone mięso. Dodać bulion warzywny z lubczykiem. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem,czubrycą i dwoma łyżkami Bomby. Podawać z knedlikiem ugotowanym na parze w towarzystwie cebuli
MarciochaKucharzyTradycyjnie zaczynamy od zupki Zupa krem grzybowa SKŁADNIKI: miseczka grzybów suszonych 0,5 litra bulionu z jarzyn 1 łyżka oliwy cebula, drobno posiekana 100 g serek topiony 100 ml śmietany sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz, bazylia, czerwona czubryca, pietruszka Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody(...)papierowym ręczniku. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. Dosypać posiekane grzyby. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować razem z serkiem,śmietaną, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać
MarciochaKucharzyOszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!! Krem cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić(...)jego odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut. W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :) Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku. Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem. Smacznego
MarciochaKucharzyrazem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik 150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić królika na części. Odstawić(...)kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać jeszcze chwilę. Z białego wina, musztardy,bulionu warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika. Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech pobulgocze :) Królika można podać z kaszą
MarciochaKucharzyPapryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem
MarciochaKucharzyDzisiaj zapraszam na zupę serową. 1 litr bulionu drobiowego 25 dag śmietankowego serka topionego 2 cebule 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki sól biały pieprz olej Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, jak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. W rondelku podgrzać bulion, dodać serek topiony i wymieszać. Gotować do rozpuszczenia się serków, dodać cebulę
Humanistka w kuchnibardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko. 500 g karkówki 300 g pieczarek 100 g włoszczyzny paski 1 szklanka bulionu Sól 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Olej do obsmażenia mięsa Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nacieramy(...)ostrą czerwoną papryką. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa. Dokładamy także włoszczyznę. Wszystko podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso od czasu do czasu trzeba przemieszać
VioletoweKucharzeniesmakuje. Zasmakuje i małym i dużym drobiożercom. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1/2 kg pieczarek puszka groszku konserwowego 1,5 szklanki śmietany 12 % 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na patelnię dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, kiedy się delikatnie zrumienią(...)dolewamy bulion, wrzucamy groszek, doprawiamy do smaku. Wlewamy też śmietanę. Wszystko mieszamy, podduszamy aż sos zacznie gęstnieć
Z Majeczką w kuchniliść laurowy 1 łyżka masła 150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry 2 łyżeczki mąki 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 200 ml białego wytrawnego wina 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego 250 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw(...)podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia. Teraz wlej do patelni wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni. Po tym czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, włóż karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj danie
karmelowyselera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu, 1 łyżeczka cukru, 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy(...)rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę, sos chili i słodką paprykę. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka min. makaron ma być al dente. Pod koniec doprawiamy
Moniki Smakołykiświeżego groszeku łuskanego ,lub paczka mrożonego pół brokula 600ml wody 100ml bitej śmietany pieprz sól pieprz 1 kostka rosołowa warzywna Wykonanie: W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia z kostki bulionu warzywnego. Wymieszać groszek i brokuł i stopniowo dodawać do bulionu. . Dusić do miękkości..tj.około 8-10 minut Doprawić solą i pieprzem i,dodać szczyptę papryki. Przecedzić,pozostawiając wodę
w mojej kuchniwspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. 400 g dorsza 1 jajko Bułka tarta 1 dojrzały pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano 300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Oliwa z oliwek Do dekoracji: Czarne oliwki Natka pietruszki Cytryna Rybę dokładnie myjemy, osuszamy(...)Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy
VioletoweKucharzeniemięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około
Bullio