kurczaka sprawia, że zupa może zastąpić nam cały, dwudaniowy obiad! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża cebula – 1 szt * serek topiony śmietankowy – 150 g * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – ok.300 ml * filet z kurczaka – 100 g * sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem(...)smażymy do miękkości, na rumiano. Na dno zupowaru ( do kielicha ) wlewamy odrobinkę oleju, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy przez 2 minuty przyciskając odpowiedni program. Zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone w kosteczkę serki topione. Ustawiamy tryb „Zupa gładka” i gotujemy! Po ok. 25 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące z przygotowanym kurczakiem
Ostra na SłodkoWielkim Tygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :) 3 puszki pomidorów całych lub krojonych pół pęczka bazylii masło klarowane 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy Przygotowanie : Pomidory wraz ze sosem przelać do garnka, dodać pokrojoną bazylię - zmiksować razem i gotować około(...)przykrycia, do zgęstnienia Cebulę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle klarowanym Mąkę rozmieszać w bulionie (do letniej, przegotowanej wody włożyć kostkę rosołową i pozwolić jej rozpuścić się przez mieszanie) i wlać do masy pomidorowej, energicznie mieszać - zagotować, dołożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz liść laurowy Całość zredukować przez powolne gotowanie, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem czarnym
Proste PotrawyKlasyk wśród zdrowych i pożywnych zup kremów. Zupa z zielonego groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek
wyzwania kuchennepyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż(...)wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy 4-5 minut. Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem z mleczka, chili
Moje Kuchenne Rewelacjemineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 20 plasterków szynki, 20 dag salami, 10 – 15 dag startego żółtego sera, 200 – 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 – 2 ząbki czosnku, 1/4 l bulionu z kostki, wegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować(...)plasterki. Cebulę w kostkę.Czosnek rozgnieść. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor. Następnie podsmażyć pieczarki. Dodać salami. Chwilę wszystko podsmażyć. Wymieszać wszystko ze startym serem.Dodawać stopniowo bulion, tak by wszystko razem się połączyło. Doprawić do smaku wegetą, pieprzem i papryką. Na każdy usmażony naleśnik położyć po plasterku szynki a na każdy plasterek szynki kłaść farsz. Zwinięte naleśniki zanurzyć
kulinarnajamka.blogspot.comłyżki bułki tartej, 1 – 2 ząbki czosnku, 1 – 2 cebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę (można podsmażyć na złoty kolor), dodać bułkę tartą(...)małe pulpeciki, obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron. Rozpuścić kostkę rosołową wg przepisu. Śmietanę wymieszać z dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i wlać powoli do gotującego się bulionu. Zagotować. Doprawić do smaku.Dodać chrzan, parę kropli cytryny i odrobinę miodu. Pulpety przełożyć do sosu. Chwilę pogotować
kulinarnajamka.blogspot.comlubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku(...)liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu dodać wędzony boczek (w jednym kawałku - po ugotowaniu żuru należy go usunąć), liście laurowe i ziele angielskie; gotować razem ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać posiekany czosnek, majeranek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać
W SMAKinaczej przygotowanym. Czego użyłem? -kurczak; mój ważył 2,16kg -dwie cebule -6 ząbków czosnku -do marynaty: oliwa, papryka wędzona słodka, sól, pieprz, tymianek -jarmuż -marchew ugotowana na ząb -szklanka bulionu -liście pora -masło -cytryna -rozmaryn -cukier Kurczaka nadziewamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą i zgniecionymi w łupinie ząbkami czosnku. Oklepujemy marynatą, obkładamy zgniecionymi w garści liśćmi pora. Przykrywamy(...)folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni funkcja góra - dół. Zdejmujemy folię z kurczaka, podlewamy szklanką bulionu. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 2 godziny i 16 minut. W woli przypomnienia pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Po 1,5 godzinie ściągamy por z naszego drobiu i pieczemy do końca już bez przykrycia
BaRepasmąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 4 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 szczypty pieprzu Mąkę wymieszać z solą, dodać masło(...)rondlu stopić masło, wrzucić grzyby i smażyć aż się lekko zrumienią i odparuje część wody (przez około 5 minut). Dodać cebule, lekko posolić, i dusić 10 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy. Dusić jeszcze kilka minut aż płyn nieco odparuje. Jajka roztrzepać z odrobiną soli, gałki i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i śmietanę, wymieszać. Grzyby przełożyć na podpieczone ciasto, zalać masą
Pełny talerzdyni (bez skórki) 1 duża obrana marchewka 1 średni obrany ziemniak 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 3 szklanki (750ml) bulionu 150 ml mleka kokosowego (można zastąpić śmietanką) szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki uprażonych pestek dyni do posypania Cebulę posiekać. Dynię, marchewkę i ziemniaka pokroić w kostkę. Na rozgrzanej(...)patelni oliwie zeszklić cebulę. Dodać imbir i kurkumę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać dynię, marchewkę i ziemniaka - smażyć razem przez 5 minut. Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości). Zupę zdjąć z płyty,zmiksować. Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Garnek z zupą ponownie postawić na płycie, doprowadzić do wrzenia i gotować
Pełny talerzśrodku - nie dietetyczne,ale też nie są przesadnie tłuste. Składniki dla 4 osób: 800g ziemniaków 600g cebuli (3 duże) 1/2 dużego pęczka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa 3/4 szklanki bulionu 20g masła + 1 łyżka do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Pietruszkę posiekać. Na 1 łyżce masła zeszklić cebulę. Naczynie żaroodporne wysmarować(...)pozostałego masła. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków. Na ziemniakach warstwę cebuli. Oprószyć solą, pieprzem, gałką, posypać natką pietruszki. Ułożyć kolejne warstwy w ten sam sposób. Zakończyć ziemniakami. Zalać bulionem posypać strużnynami masła. Piec w 190°C (termoobieg 170°C) około 50 minut. Przed podaniem posypać resztą natki pietruszki. Smacznego
Pełny talerzNatrafiłam jednak na przepis Karola Okrasy (tutaj) i postanowiłam spróbować trochę innej wersji. Karpia z migdałami znam i uważam, że to świetne, sprawdzone połączenie. Nowością był sos na bazie bulionu rybnego, czerwonego wina i rodzynek. Musiałam przekonać się, czy to połączenie się sprawdzi. Nastawiłam się na dyskusje, że rodzynki... że karmel... że to nie do karpia... itp. itd. Jednak(...)Skrawki i ości podzielić na mniejsze części, przełożyć do niedużego garnka z zimną wodą w takiej ilości, żeby przykryła resztki ryby. Doprowadzić do wrzenia i gotować na mniejszym ogniu bulion. Każdy z przygotowanych filetów karpia pokroić na 4 części. Od strony mięsa doprawić solą i pieprzem. Na jednym talerzu przygotować mąkę, na drugi wbić i roztrzepać jajo, na trzecim przygotować
Pełny talerzbarszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje się także dla dzieci. Za to uszka są z mrożonymi grzybami leśnymi. Podobno(...)zalać ok. 2½ litra zimnej wody, zagotować i gotować na małym ogniu. Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Z bulionu wyjąć warzywa, do gorącego dodać pokrojone buraki, gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać sok z cytryny lub ocet, kwas buraczany, zamieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej
Pełny talerzwszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa olej do smażenia Marynata 4 ziarna jałowca(...)dobę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć partiami na patelni, przełożyć do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa
Pełny talerzindyka i pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało, więc przepis polecam :) Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka (ok. 600 g) 2 pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu Pomarańcze dobrze umyć(...)lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Patelnię rozgrzać i obsmażyć sznycle z obu stron. Dodać sok pomarańczowy (2 łyżki zostawić), połowę skórki pomarańczowej i bulion, dusić razem z mięsem ok. 10 minut. Następnie dodać filety z pomarańczy i dusić jeszcze 5-7 minut. Soczewicę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając skórkę pomarańczową i kumin
Pełny talerz