bulion - 9142 przepisów (strona:312/610)

Zupa krem z jarmużem 117

będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy(...)bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min.  Po tym czasie  całą zupę miksujemy, dodajemy sok z cytryny, podajemy z kleksem śmietany

W kuchennej krainie
Kociołek mięsno warzywny w sosie słodko kwaśnym 169

pieczarek 2 średniej wielkości cukinie 2 cebulki  Pieprz, sól do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do mięsa   Piątnica 5 łyżek oliwy około 2 szklanki bulionu mięsnego  szczypta chilli Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem , pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w pół talarki Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć(...)pokroić w grubą kostkę . Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso , dodać przyprawy , chwilę podsmażyć. Gdy mięso nam się podsmaży dolać bulion , gotować około 25 minut, następnie wrzucić , marchewkę, cebulę i pieczarki dusić dalej pod przykryciem , pod koniec wrzucić cukinię . Cukinia ma być lekko twardawa musimy uważać żeby nam się nie rozgotowała

Sama słodycz i szczypta chili
Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 170

przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki na 2 porcje: 2 udka kacze 2 skrzydełka kacze 100 g suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 liść laurowy 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość dopasujcie do smaku, w zależności jak ostro lubicie) Przygotowanie: Najpierw należy(...)obsmaż części kaczki (zaczynając skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj śliwki z wina. Całość zalej czerwonym winem i bulionem, po czym wymieszaj. Następnie dodaj liścia laurowego, tymianek, ostrą paprykę i zmielony pieprz. Wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w rondlu. Gdy mięso

Fabryka pomysłów
Bitki schabowe z sosem grzybowym 491

schabowe z sosem grzybowym Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy(...)stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby oraz pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty. Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.  Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką.   Smacznego

paapilotkaa
Schab z dzika z grzybami. 214

ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,   2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce(...)Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem. Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić

królestwo garów
Krem z groszku 93

zielonego groszku mrożonego, 60 g masła, 500 ml. bulion warzywny, 6 szalotek, 2 łyżki masła, sok z limonki, cukier, 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru, skórka otarta z 1/2 limonki,   100 g łososia wędzonego, Groszek wsypać do garnka, dodać masło, wlać bulion. Gotować do miękkości. Szalotki posiekać, poddusić na maśle, dodać do groszku, zagotować. Zmiksować. Przetrzeć przez sito

królestwo garów
Czerwone curry z kurczakiem 171

łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach, 2 łyżki masła klarowanego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 500 ml bulionu drobiowego, 500 ml pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę(...)kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam

królestwo garów
Policzki wołowe II 102

policzków wołowych, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około(...)odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć i dusić na najmniejszym gazie około 2 godzin. Polecam również policzki wołowe

królestwo garów
Żeberka z dzika duszone 105

żeberek z dzika, 80 g słoniny wędzonej (najlepiej z dzika), 2 cebule, gałązka rozmarynu, 10 owoców pieprzu czarnego, 4 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 400 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 12 śliwek wędzonych, Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po 4-5 kostek. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki(...)zacznie się topić włożyć mięso. Podsmażyć z obu stron na rumiano, przełożyć do garnka. Następnie na wytopionym tłuszczu poddusić cebulę. Przełożyć do mięsa. Dodać zioła i przyprawy, wlać bulion, przykryć i dusić około godziny. Wlać wino, dodać śliwki, przykryć, dusić do miękkości. zastawa

królestwo garów
Królik w czerwonym winie 124

królik, oliwa do smażenia, 500 g szalotki, gałązka rozmarynu, 3- 4 ząbki czosnku, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 300 ml bulionu drobiowego, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Smażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Ułożyć w żeliwnym garnku, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, czosnek, wlać bulion

królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym 102

bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szalotki obrać, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając

królestwo garów
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 88

wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć ostrą mieszanką(...)przypraw, pieprzem i mąką. Smażyć na oliwie na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Wlać bulion, dodać posiekany czosnek, pomidory z zalewy, papryczki, pieprz i ziele angielskie, dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać wino i dusić do miękkości. Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i trzymać w cieple. Wyjąć pomidory, zmiksować i przetrzeć przez sito

królestwo garów
Gulasz z jelenia z czekoladą 175

mięsa na gulasz z jelenia, 3 cebule, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 4 jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g wytrawnej czekolady Mięso oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalec z gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem(...)Cebule pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu. Dodać cebulę do mięsa, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę i ewentualnie doprawić solą. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Mięsa z czekoladą nie gotujemy.   zastawa z   mięso na gulasz ze sklepu dziki trop

królestwo garów
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 145

małży, 200 g wędzonego pikantnego chorizo, 2 nogi z kurczaka, 1 duża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić(...)choriza. Podsmażyć cebulę, dodać paprykę, smażyć około 4 minut. Dodać ryż, przesmażyć. Wlać wino i smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wsypać groszek, piec 5 minut.    Następnie wyłożyć na wierzch małże i piec 10 minut, oczywiście

królestwo garów
bitki z karkówki z jelenia 444

karkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli(...)listki laurowe, wlać bulion i dusić pod przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z  kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi , kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.... zastawa

królestwo garów