bulion - 9142 przepisów (strona:311/610)

Zupa z zielonych szparagów i cukinii 145

porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte  1 średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć(...)rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, cukinię, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę,  przy pomocy blendera,  na gładkie  pure. Doprawić, solą i pieprzem. Umieścić

Stare Gary
Botwinka 120

się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem. 1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)  3 młode marchewki 2 młode ziemniaki  1 nieduży burak 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 50ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka octu sól, pieprz 1. Małe buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry(...)ziemniaka w kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Warzywa przekładamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet, słodką śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, ale nie dopuszczamy do zagotowania

Szefowa kuchni
Żurek na domowym zakwasie 161

kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 2 litry bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (ok. 200 g) 700 ml  zakwasu na żur na mące razowej pszennej 200 g wędzonego(...)dużych ziemniaków 1 łyżka majeranku sól pieprz ew. 3 łyżki śmietany 18%  Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Zmieszamy ogień, zupę doprawiamy przyprawami. Na koniec

Kulinarne przygody Gatity
Klops z jagnięciny z czosnkiem niedźwiedzim, pieczeń rzymska jagnięca 182

jagnięciny*, 1 cebula, 1 łyżeczka tymianku, 30 g czosnku niedźwiedziego, 1 bułka kajzerka, 100 ml bulionu baraniego lub innego, 1 jajko, sól, pieprz, otrzewna**, Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Bułkę namoczyć w bulionie. Czosnek posiekać. Zemleć mięso z cebulą i bułką. Wymieszać dodając czosnek niedźwiedzi oraz doprawiając solą i pieprzem. Następnie

królestwo garów
Chili con carne drobiowe 126

mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około

Bullio
Zupa pomidorowa z czerwonym winem 175

łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1000 ml wywaru z kurczaka  lub bulionu 400 g  pomidorów krojonych - puszka 150 - 200 g świeżego szpinaku 1  szklanka   makaronu typu drobne muszelki 1 łyżka octu balsamicznego  świeżo starty parmezan do podania przygotowanie(...)oliwę.  Dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu mieszając aż zmiękną około 5 minut. Wymieszać z przyprawami  - oregano bazylią tymiankiem, pieprzem a następnie dolać wino. Dodać bulion i pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na średnim ogniu,  około 10 minut. Dodaj szpinak i gotować, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając, około

Stare Gary
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 159

czosnek – 2 ząbki * imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry- do smaku * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * brokuły ( różyczki ) – 150 g * papryka czerwona – 0,5 szt * bulion wołowy – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry(...)samym woku rozgrzewamy jeszcze niewielką ilość oleju i wrzucamy mięso wraz z marynatą. Smażymy ok. 5 minut , dodajemy brokuły i pokrojoną w kosteczkę paprykę, a następnie zalewamy bulionem. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 4 łyżkami wody i dodajemy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
PIECZONA GOLONKA NA SZPARAGÓWCE 223

Składniki: 1 golonka ok 1 kg sól,pieprz do natarcia rozmaryn, tymianek, majeranek po łyżce 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej Iglotex zioła prowansalskie do fasolki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Golonkę nacieramy dokładnie solą i pieprzem min na kilka godzin.Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy. Wkładamy golonkę, gotujemy ok godziny. po tym czasie wyjmujemy, kroimy kratkę n a skórce. Wkładamy

Z Majeczką w kuchni
Zrazy wołowe z ogórkiem 160

mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka  1-2 cebule musztarda chrzanowa  ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy  wykałaczki  1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą i układamy plastry ogórka(...)oraz cebuli, mięso zwiń w rolady i zepnij wykałaczkami. 2. Każdą sakiewkę z mięsem otocz w mące, rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, następnie podlej bulionem i duś na małym ogniu przez 60-70 minut

Apetyczna babeczka
Krem ze szparagów 184

Delikatna, pyszna zupa krem z białych szparagów.  Spróbujcie póki szparagi są z nami :) SKŁADNIKI 2 pęczki białych szparagów 2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła 4 żółtka 2 małe cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE   Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy(...)pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 230

letnie, z mamą w tle... Szybka zupa jarzynowa 2 łyżeczki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku łyżka listków tymianku 5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach 1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach sól, pierz do posypania starty parmezan Rondel stawiamy na średnim(...)ogniu. Wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Smażymy 3 minuty. Dodajemy starte warzywa. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy bulionem i przecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska) 162

Idealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska! Składniki (4-6 porcji): puszka mleka kokosowego (400 ml) bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry(...)łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym): - Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody - Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy 2-3 minuty na oliwie z oliwek

Pora na pora i pomidora
Gołąbki z kaszą jaglaną 156

zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni. 1 główka młodej kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego  sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku(...)każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu. 4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu. 5. Podajemy z ulubionym sosem

Szefowa kuchni
Chińska zupa ostro-kwaśna 256

Lekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu(...)szczypior Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć i również pokroić. W garnku rozgrzać olej sezamowy i zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion. Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce. Wlać mieszankę

wyzwania kuchenne
Klopsiki w sosie pomidorowo - ziołowym 197

wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowo - ziołowy 3/4 szklanki dobrego sosu pomidorowego (nie kwaśnego) 1 szklanka bulionu wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, cząber, oregano olej do smażenia Bułkę namoczyć w mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać do mięsa z jajkiem i przyprawami(...)wyrobić klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.   Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać bulion, sos pomidorowy oraz przyprawy, zgotować, dodać klopsiki i dusić przez około 15 minut. Podawać z ryżem

Jadło i czytadło