przez cały rok. Warto, więc z tego skorzystać i przygotować coś pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera (ok. 100g) 1 duży brokuł (ok. 400 g różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych(...)sól, pieprz 50 g kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut (aż brokuły będą miękkie). Zupę partiami zmiksować z płatkami migdałów (trochę odłożyć do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kiełkami
Pełny talerzśredni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu posiekana kolendra lub natka pietruszki kilka malutkich marchewek do dekoracji (mrożone ugotować) Marchew i ziemniaka obrać, umyć, pokroić(...)czosnek, lekko osolić, podsmażyć. Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając. W drugim garnku mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić
Pełny talerzzastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Ananasa pokroić na mniejsze(...)kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut (aż kaczka będzie miękka). Gdy mięso zmięknie
Pełny talerzJeśli nie macie ochoty na tradycyjny żurek z jajkiem, ja proponuję coś zupełnie innego na świąteczny obiad. Krem ze świeżego ogórka Składniki: 1 duży ogórek ... 1 litr bulionu 1 serek topiony naturalny 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej ser żółty gouda (malutki kawałek) sól,pieprz Do gotującego się(...)bulionu dodajemy serek topiony raz zmiksowany ogórek. Gotujemy chwilę i następnie dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, mąkę ryżową, sól, pieprz. Miksujemy całość.Na koniec dodajemy 1/3 startego na tarce ogórka i gotujemy jeszcze przez moment. Gotowy krem wlewamy do miseczek i wrzucamy do zupy kilka kostek sera żółtego,a całość dekorujemy świeżym ogórkiem
noteskulinarnyfigałyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego, obrany i pokrojony w plastry 2 czerwone ziemniaki, pokrojone w spore kawałki 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 3/4 puszki pomidorów 1 łyżka mieszanki przypraw (zawinięte w gazę)* natka pietruszki do podania *mieszanka przypraw ( Pickling Spice - mieszanka do marynowania(...)mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę obsmażać jeszcze chwilę. Włożyć pozostałe składniki - liść laurowy, czosnek, marchewki, seler naciowy, ziemniaki, pomidory. Włożyć mieszankę przypraw zawiniętą w gazę, zalać wszystko bulionem , dodać łyżeczkę octu i gotować na małym ogniu przez 1 i 1/2 godziny, tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie. Przed podaniem usunąć gazę z przyprawami. W razie potrzeby dosolić
Stare Garybiałym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupkę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% Ziemniaki(...)obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić z ognia. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru aby ją zahartować i wlać do zupy. Wszystko zmiksować
Monia miesza i gotujezamierzam do niej wracać. Składniki: 2 ½ szklanki wody 1 szklanka polenty (nie błyskawicznej) ¼ łyżeczki soli morskiej 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżka chili 1 szklanka brązowego ryżu 1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (dla ułatwienia możesz sięgnąć po tą z puszki) 1 szklanka sosu salsa 2 awokado do podania(...)dużej (27 cm średnicy) beztłuszczowej formy do tarty (jeżeli takiej nie masz, posmaruj ją delikatną warstwą oliwy) i rozprowadź równomiernie po spodzie. Pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, pomidory, bulion, ryż i chili przełóż do garnka, zamieszaj i wstaw na ogień. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje (około 45 minut). Pod koniec gotowania dodaj fasolę. Gotową aromatyczną mieszankę
Roślinna - blog wegańskidzieci. Potrawka z kurczaka Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 marchewka 150 g pieczarek 3 szklanki bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki zimnej wody sól morska pieprz olej do smażenia posiekana natka pietruszki(...)również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały
Kulinarne przygody Gatityfiletu z łososia 1 średnie mango 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 biała cebula 1 łyżeczka startego korzenia imbiru posiekany pęczek pietruszki 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12% sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju ryżowego przyprawy: 2 liście laurowe 5 ziaren zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i cebulę, szklę, po czym dodaję przyprawy: liście laurowe, pieprz i pozostałe, prócz soli. Wrzucam paprykę, chwilę podsmażam i podduszam, po czym wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wlewam śmietankę, mieszam. Doprawiam solą. Gdy znów zawrze, wrzucam mango, na końcu rybę - na dosłownie 2 minutki
W kuchni Karmel-itkiposiekana cebula 2 pokrojone ząbki czosnku 3 pokrojone łodygi selera naciowego 350 g marchwi pokrojonej w plastry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 250 ml bulionu cielęcego 400 g pomidorów z puszki 4 gałązki tymianku sól pieprz Gremolata: 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 garść pokrojonej natki pietruszki 2 pokrojone ząbki czosnku Opis wykonania: Mąkę mieszamy(...)obtaczamy w niej mięso. W brytfance podgrzewamy olej z przyprawami i obsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso i w tej samej brytfance podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek. Do brytfanki wkładamy mięso, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotowujemy gremolatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjmujemy mięso
Smakowity Blog Kulinarnypropozycja podania białej kiełbasy na świąteczny stół. Choć na pewno i bez okazji świetnie zasmakuje Składniki: 5 surowych białych kiełbas 1 cebula 3 łyżki majeranku szklanka piwa szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz świeży tymianek 4 łyżki musztardy jaką lubimy Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion, piwo, dodajemy majeranek, pokrojoną cebulę, dodajemy sól i pieprz. Wkładamy kiełbaski, gotujemy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 500 gram batatów 2 szklanki bulionu bądź rosołu 1 marchew 1 ziemniak sól, pieprz kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku Bataty, ziemniaka i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką ricotty, listkiem szałwii i szczyptą papryki groszku. Można podać z grzankami
Mango Papajajedno ugotowane jajko. Następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Zrazy krótko obsmażyć na oleju ze wszystkich stron aby mięso zmieniło kolor. Potem zrazy przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Dodać listki laurowe oraz resztę pokrojonej w półplastry cebuli. Doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Jeśli płyn odparuje w trakcie duszenia to podlać(...)jeszcze odrobiną wody lub bulionu. Gotowe zrazy podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza gryczana i kiszone ogóreczki
Monia miesza i gotujePolecam bardzo :) Przepis inspirowany tym z "Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku 200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju 4 łyżki migdałów w płatkach 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki rodzynek(...)pierz, sól szczypta cynamonu Mleczko razem z bulionem zagotowujemy w rondelku. Dodajemy ryż i cynamon, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie gaz wyłączamy. Garnek okrywamy ściereczka i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryz powinien wchłonąć wodę i być miękki i dość sypki. W tym czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewióryśliwek, pokrojonych na kawałki 1 szklanka otrębów lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, wybieraj te, które nie są nim zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (lub do pasztetów) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka(...)złoto , mieszając od czasu do czasu, a następnie wyjmij wszystkie przyprawy z patelni. Wrzuć teraz startego selera i smaż go prze około 5 minut . Później zalej go gorącym bulionem i duś przez około pół godziny , aż cała woda odparuje, a seler stanie się bardzo miękki. Uduszonego selera wystudź, a następnie zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj do niego pieczarki , zmielone płatki
Food Square