Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić(...)godziny w chłodne miejsce. Cebule pokroić w półplasterki. Jabłko pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości. zastawa
królestwo garówmłoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150 bulionu drobiowego, oliwa do smażenia, Czosnek rozetrzeć, rozmaryn posiekać. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem z rozmarynem. Odstawić na 30 minut. Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście. Przekroić wzdłuż na ósemki, wyciąć głąb(...)patelni po mięsie i dymce. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć na dnie połowę kapusty, następnie cebulki, mięso, przykryć resztą kapusty. Oprószyć zmielonym zielem angielskim i pieprzem. Wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut. Ja przygotowałam w małych jednoosobowych naczyniach do zapiekania. zastawa
królestwo garówduży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego wytrawnego wina, bulion – około 600-700 ml beszamel: 40 g masła, 40 g mąki, 0,5 l mleka, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne(...)pokroić w cienkie plasterki, razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekanym chilli poddusić chwilę na oliwie lub maśle. Wsypać pęczak, przesmażyć go. Dodać wino gotować mieszając aż odparuje. Partiami wlewać bulion , co jakiś czas mieszając. Gotować aż pęczak będzie gotowy. Dodać mięso, wymieszać. Doprawić sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem. Wypełnić rurki z pora farszem. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni
królestwo garówpęczaku, 2 – 3 cebule, 60 g grzybów suszonych – opieniek, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka posiekanego rozmarynu, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml mocnego bulionu, oliwa do smażenia, sól, cukier Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie dodając szczyptę soli i cukru. Następnie dodać grzyby, czosnek, rozmaryn i przesmażyć 5 minut, następnie dodać pęczak. Przesmażyć. Wlać wino i smażyć(...)cały płyn odparuje. Dodać bulion, smażyć mieszając aż płyn odparuje. Następnie dolewając wodę smażyć na małym ogniu aż pęczak będzie miękki. zastawa
królestwo garówmięsa z rosołu, 3 cebule, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, bulion, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Mięso zemleć. Cebule pokroić(...)kostkę, podsmażyć na tłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi
królestwo garówpomidorów różnych odmian, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, cukier, sól Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Zdjąć z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito. Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie
królestwo garówmiąższu z cukinii, 2 cebule, oliwa, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta świeżo zmielonej kolendry, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, 15 g prawdziwków lub podgrzybków suszonych, 2 łyżki ziaren słonecznika Cebule pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości na oliwie, z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać grzyby suszone ( pokruszone), przesmażyć, następnie dodać cukinię, poddusić, zalać(...)bulionem. Gotować aż cukinia będzie miękka. Zmiksować. Doprawić kolendrą, pieprzem. W razie potrzeby dolać wodę lub odparować nadmiar płynu, zagotować. Przetrzeć przez sito. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Zupę można podać w wydrążonych cukiniach. Podawać posypaną prażonymi pestkami słonecznika. zastawa
królestwo garówperliczka, sól, 250 g szalotki, 3 ząbki czosnku, kilka gałązek rozmarynu, 6 ziemniaków, 3 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, 250 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą. Szalotki, czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a następnie wzdłuż na 3. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn(...)nich ułożyć kawałki perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach wlać wino i bulion. Po 40 minutach odwrócić ziemniaki i mięso. Piec jeszcze 20 minut. zastawa
królestwo garówkaszy gryczanej, 1 cebula, 2 łyżki masła, 60 g orzechów włoskich łuskanych, 60 g boczku wędzonego, 5 łyżek siekanej pietruszki zielonej, sól, 200 ml białego wina lub bulionu, 1 jajko, masło, Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek. Wyluzować, ale nie jest to niezbędne. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso(...)następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Perliczkę posmarować masłem. Formę do pieczenia posmarować masłem, ułożyć perliczkę Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino lub bulion i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut. zastawa
królestwo garówjagód jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi), tymianek, główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Perliczkę można(...)włożyć cebulę pokrojoną w większą kostkę, dodać szczyptę cukru, podsmażyć, dodać czosnek, chwilę smażyć. Wlać brandy, smażyć aż płyn odparuje. Wsypać pęczak, dodać jałowiec i tymianek, przesmażyć mieszając. Wlewać bulion po około 150 ml i gotować mieszając aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodać podsmażone mięso, smażyć około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Do kaszy
królestwo garówmięsa drobiowego* 2 łyżki bułki tartej, 50 ml bulionu drobiowego, sól, ostra mieszanka przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno(...)podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć mąką. Mięso podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozklepać na dłoni, położyć
królestwo garówśmietanie. Polecam na rodzinny obiad. 500 g schabu 3 cebule 1 marchew Pieprz młotkowany z kolendrą Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka 3 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz Olej Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy(...)piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby mięso się zarumieniło
VioletoweKucharzenieopakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody. Umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić(...)razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką masę i doprawić. Z koperku usunąć grubsze kawałki łodyg i posiekać go dosyć drobno. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę podawać skropioną
W poszukiwaniu inspiracjiskórą 2 główki cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół 4 gałązki tymianku 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zgnieciony 1/4 szklanki wina Marsala 3/4 szklanki bulionu z kurczaka 1 łyżka masła sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem(...)minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona. Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając od czasu do czasu kurczaka sosem, lub do momentu aż przestanie być surowy w środku. Podawaj kurczaka
karmelowyosób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku 500 ml przecieru pomidorowego 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie(...)przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatity