bulion - 9142 przepisów (strona:320/610)

Kurczak w stylu marokańskim 157

łyżeczka ostrej papryki   1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej)   1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki soli morskiej   szczypta szafranu   1 - 2 szklanki bulionu drobiowego   posiekana natka kolendry do dekoracji   1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji   oliwa do marynaty i do smażenia  pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę(...)głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę.  Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli..  Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.  Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami Źródło zdjęcia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Harira - pożywna zupa marokańska 133

wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu   1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)kurkumę, pieprz , cynamon, pieprz cayenne, kumin i gałkę muszkatołową i stale mieszając smażyć jeszcze około minuty .   Przełożyć podsmażoną cebulę i seler do dużego garnka, dodać podsmażone mięso, pomidory , bulion i ciecierzycę i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień , przykryć i gotować na wolnym ogniu delikatnie przez 1 godzinę . Dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut Dodać ryż i gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 168

jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól i pieprz (najlepiej biały(...)ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji   ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie  Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać, a nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa cebulowa w pół godziny 220

się robić tą zupę, ale  jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu Składniki 4 duże drobno posiekane cebule   1,5 litra bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza)   1 ,5 łyżki mąki   1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar) w cienkich plasterka(...)dekoracji  Przygotowanie Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor. Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut. Kromki bagietki zgrillować na patelni. Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 185

pomysłów :) Dzięki temu  następnego dnia mogliśmy się delektować smakiem bardzo aromatycznego boczku, za którym tak długo tęskniliśmy :) Składniki 1 kg chudego surowego boczku 1,5 szklanki wody lub bulionu  1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę Marynata 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych 3-4 łyżki oleju do marynaty oraz kilka łyżek do smażenia. 1-2 liście laurowe(...)jeśli używaliśmy całych) i dodać nieco oleju. Ustawić program Fry, czas 30 minut i zamknąć pokrywę. W połowie smażenia odwrócić boczek na drugą stronę. Po zakończeniu programu podlać boczek bulionem lub wodą, dodać pokrojoną cebulę i ustawić program Stew, czas 1 godzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości mięsa może zaistnieć  potrzeba wydłużenia czasu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z wątróbką, boczkiem i ogórkami kiszonymi | Danie à la Strogonow 172

które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra bulionu 1-2 ogórki kiszone pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek granulowany sól (opcjonalnie) olej WYKONANIE Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w paski i smażymy(...)patelni po pieczarkach. Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy.  Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy.  Co sądzicie o połączeniu

Zofiana
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 155

cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym(...)pomidory, cebulę i marynowany czosnek. Każdy kotlet zwinąć i spiąć szpikulcem do zrazów lub wykałaczkami. Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach wlać sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu

Trzeci talerz
POTRAWKA Z KURCZAKA Z CUKINIĄ I MAKARONEM 407

zielono z cukinią. Szybko, smacznie i pożywnie   Składniki: 2 szkl makaronu świderki orkiszowe Makarony Polskie 40 dag piersi z kurczaka 1 cukinia pęczek koperku szklanka śmietany 12% szklanka bulionu sól,pieprz słodka papryka ew.ulubione zioła Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola, pieprze, papryką, obsmażamy na oleju. Następnie na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy makaron, pokrojoną w kostkę

Z Majeczką w kuchni
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 175

przesmażone suszone pomidory na zalewie to świetny akcent w tradycyjnej pomidorówce o jednym wymiarze smakowym. Nie zabraknie plasterków camemberta dodanych na koniec i ziaren. Zupę przygotujemy na indyczym bulionie z kawałkami pomidorów i na suszonej włoszczyźnie. Zapraszam! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 40g suszonej włoszczyzny 0,7 kg porcji rosołowej z indyka Puszka krojonych pomidorów(...)Pół małej cebuli Sól himalajska Pieprz czarny świeżo zmielony Liść laurowy Ziele angielskie 3 plasterki sera camembert Mix ziaren Opcjonalnie: świeża rukola Przygotowanie: 1/ W 2 litrach wody przygotowujemy bulion z indyka gotując go na małym gazie ok 1,5 godziny. 2/ Wyjmujemy mięso i dodajemy włoszczyznę. Gotujemy pół godziny na małym ogniu wraz z zielem angielskim i liściem laurowym

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa curry z batatem 146

zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście

W SMAK
Kotlety rybne w sosie pomidorowym 193

kasza manna         Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku  liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso z ryby zmielić, dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę(...)smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił ) Ja do smaku dodałam łyżeczkę cukru

Proste Potrawy
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 275

pokrojonej w cienkie plasterki 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski sól i pieprz do smaku 1 szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw(...)chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut. Wmieszaj do kurczaka z warzywami spaghetti wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze

karmelowy
Wegańska lazania 205

który Ci odpowiada. Jeżeli uda Ci się dostać pełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne.  Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów(...)łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię

Roślinna - blog wegański
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 165

papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka łyżek kukurydzy  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 l bulionu 1. Ryż ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka) 3. Cebulę posiekać drobno(...)koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym

Kto ugości moich gości?
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 168

pokrojonych  w kostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka  natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki(...)dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową,  pomidory z puszki,  pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut

Stare Gary