ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta (przepis tutaj ) czarny pieprz ok. 1,5 litra bulionu przepis Opłukaną kapustę obgotowujemy w dużym garnku we wrzącej wodzie kilka minut, tak aby zmiękła, po czym wyjmujemy z garnka i studzimy. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż w przepisie(...)się połączyły. Porcje farszu nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Duży garnek wykładamy uszkodzonymi, pozostałymi liśćmi kapusty i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone w płynie w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut
Smakowite Daniasmak i sycący obiad gwarantowany. składniki na 5 porcji 1 mała główka młodej kapusty 50 dag ziemniaków 1 duża cebula lub 2 małe 50 dag cienkich kiełbasek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego oregano 5 - 6 ziaren ziela angielskiego przepis Młodą kapustę szatkujemy, cienką kiełbaskę kroimy w grubsze plastry(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim kiełbaski od czasu do czasu mieszamy. W dużym garnku na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę oraz ziemniaki, mieszamy a następnie całość podlewamy bulionem, wrzucamy poszatkowaną kapustę całość razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Podczas gotowania dodajemy suszone oregano oraz ziele angielskie, a pod koniec gotowania wrzucamy podsmażoną kiełbasę, dodajemy słodką paprykę oraz
Smakowite Daniadoskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i mięsem. składniki na 5 porcji mała główka czerwonej kapusty 15 dag słoniny lub podgardla 2 małe cebule 1 do 1,5 szklanki bulionu może być z kostki 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej sól przepis Oczyszczoną z uszkodzonych liści i opłukaną kapustę czerwoną szatkujemy i lekko oprószamy solą(...)czasu wszystko mieszamy, gdy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mąkę. Całość chwile podsmażamy aż zasmażka nabierze lekko złotawego koloru. Do dużego garnka przekładamy poszatkowaną kapustę, dodajemy zasmażkę i wlewamy bulion, wszystko razem łączymy. Kapustę gotujemy do miękkości aż większość płynu odparuje, pod koniec gotowania doprawiamy solą i cukrem. Natkę pietruszki siekamy i również łączymy z kapustą
Smakowite Daniacurry. Najlepiej zasmakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 3 średnie cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu 100 g serka topionego 3- 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 60 g groszku ptysiowego przepis(...)złoty kolor cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i wszystko razem podsmażamy około 5 minut, cały czas mieszając. Warzywa w garnku zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości cukinii. Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy serek topiony i wszystko mieszamy aż się rozpuści. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, przyprawą curry oraz czarnym pieprzem, na końcu dodajemy
Smakowite Daniawypróbować. składniki na 3 porcje 40-50 dag leśnych grzybów 1 duża cebula lub 2 małe 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła do smażenia szklanka bulionu 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% czarny pieprz sól przepis Oczyszczone, opłukane i osuszone grzyby kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzaną oliwą i masłem wrzucamy(...)posiekaną cebulę oraz grzyby.Wszystko mieszamy i dusimy około 5 minut. Następnie wlewamy bulion i całość dusimy do momentu aż grzyby będą miękkie i jędrne, od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przekładamy do miski i łączymy z mąką, dodajemy chochlę gorącego wywaru grzybowego i całość bardzo dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Śmietaną zagęszczamy sos, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy
Smakowite Daniakwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami lub bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje szklanka bulionu warzywnego 500 g pomidorów z puszki 300 g koncentratu pomidorowego 125 g serka mascarpone czarny pieprz cukier sól przepis Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy
Smakowite Daniaprzygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki masła roślinnego 3 szklanki bulionu 5 łyżek śmietany 12 % szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy, ziemniaki kroimy w niewielką kostkę a opłukane pory w talarki. W garnku na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę(...)następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Zupę ponownie
Smakowite Daniaprostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. składniki na 4 porcje 80 dag pietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek sok z połowy cytryny pęczek koperku czarny pieprz sól przepis Obraną pietruszkę kroimy w talarki, umyte ziemniaki(...)kostkę, a pora w plastry. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną pietruszkę, pora oraz ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem, wlewamy śmietanę
Smakowite Daniapropozycją na szybki obiad lub gorącą kolację. To prosta i szyba zupa której smak sprawia że chce się jej więcej i więcej. składniki na 3 porcje 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 30 dag boczniaków 6 średnich ziemniaków 100 g serka topionego śmietankowego kilka ziaren pieprzu ziarnistego 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe przepis Obrane i umyte(...)ziemniaki kroimy w niewielką kostkę a boczniki w paski. Do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki i boczniaki, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie, wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania odlewamy pół szklanki gorącego wywaru i rozpuszczamy w nim serek topiony a następnie wszystko wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze około
Smakowite Daniapolentę należy gotować około 45-50 minut, często mieszając i uważając aby jej nie spalić, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Składniki: 250 g podgotowanej mąki kukurydzianej (na polentę) 1 l bulionu drobiowego (lub wody) 1 płaska łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W garnku zagotować bulion. Stopniowo wsypywać mąkę energicznie mieszając aby nie powstały grudki
Oryginalny smakczasu. Ten makaron wpadł mi w oko i wykorzystałam drzemkę Szefowej, żeby go zrobić. Jest pyszny! Składniki (proporcje dla 2 osób): makaron spaghetti - ok. 250 - 300 g 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany kremówki skórka starta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki bądź 1 łyżka suszonej pietruszki sól, pieprz do smaku Makaron(...)gotujemy według zaleceń producenta. W czasie gotowania się makaronu (liczę ok. 10 minut) robimy sos. W rondelku dokładnie mieszamy bulion, śmietanę kremówkę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!słodka 250ml 18%, 3 płatki młodego imbiru z zalewy, łyżka masła klarowanego, 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina startej skórki cytrynowej, szczypta cukru,1-2 żółtka, 1 szkl. bulionu drobiowego, WYKONANIE: KURCZAK: filet ciąć pod skosem, posypać przyprawami, każdy medalion nakłuć/ubić lekko, zamarynować w oliwie z oliwek najlepiej na noc, następnego dnia usmażyć na patelni(...)pół), następnie dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina skórki z cytryny, małą szczyptę cukru dla złamania kwasu cytrynowego,potem dodać wino i odparować, wlać około szkl. bulionu, żółtko dokładnie wymieszać z ze śmietaną i ewentualnie mąką połączyć z sosem, dodać imbir, włożyć fileciki, chwilę pogotować na lekkim ogniu i gotowe
Kuchnia BeatySkworcu -pieprz ziołowy u mnie od Skworcu -śmietana 18% -koperek, pietruszka natka -makaron np.kolanka Umyj i poszatkuj pieczarki na plasterki. Uduś je na oliwie z dodatkiem bazylii. Ugotuj bulion warzywny z marchewka, liściem kapsuty, warzywami z czym chcesz. Dolej troszkę do pieczarek i zmiksuj na gładko. Masę wlej do bulionu, podgotuj. Dodaj kuchmistrza oraz pieprzu ziołowego. Zabiel śmietaną. Ugotuj
Z Kuchni Do Kuchnimandoliny) na cienkie paski jak spagetti. Wyjąć łyżką cedzakową ostrożnie warzywa z zupy, odłożyć na bok, przykryć żeby nie ostygły (jeśli chcemy je zjeść w zupie), na gotujący się bulion wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować ją aż będzie miękka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku. Na talerze włożyć warzywa z zupy (jeśli chcemy), nalać gorący bulion z "makaronem
Co na wege obiad?oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki szalotki, drobno posiekanej ¼ szklanki marchewki, drobno posiekanej ¼ szklanki selera, drobno posiekanego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W rondelku połączyć(...)szalotkę, imbir, marchewkę i seler. Smażyć na dużym ogniu aż zacznie się karmelizować, nieznacznie zbrązowieje. Mieszając powoli wlewać ocet balsamiczny. Gotując dalej zredukować o połowę, dodać bulion wołowy, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko
naRuszcie