Składniki: 1 kg piersi indyka sól pieprz tymianek 3 ząbki czosnku słodka papryka 2 cebule 3 łyżki masła 2szt surowej białej kiełbasy 2 łyżeczki 2 łyżki oleju bulion Wykonanie: Filet naciąć tak, aby powstał plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Na rozłożonym płacie(...)białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić ok 1,2h. Po wystudzeniu zdjąć nić, podawać na zimno do kanapek lub na ciepło jako danie obiadowe
Walijskie Pichceniepapryki 2 łyżki pasty paprykowej (Ajvaru) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% sól i pieprz, po pół łyżeczki kminku i imbiru słodka papryka w proszku posiekany koperek około 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka masła Grzyby oczyścić, pokroić w paseczki same kapelusze i niezdrewniałe części trzonków. Zalać bulionem i zagotować kilka minut. Marchew i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej
Czerwień i błękitcebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem
Kredowe Menu150g) 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 0,5 kg pieczarek, 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku, Odrobina oliwy lub bulionu Do smaku: sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, oregano, tymianek lub inne dowolne zioła. · Komosę ryżową opłucz, przełóż do garnka, zalej ok. 2 szklankami wrzącej wody i gotuj(...)wrzątku (ok. 3 cm) wkładamy wydrążone połówki bakłażana i gotujemy ok. 5-7 min. Delikatnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. · Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzany na patelni bulion lub oliwę, po chwili dodajemy pokrojone papryki i miąższ bakłażana, dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pieczarki i tofu. Całość pogotować jeszcze kilka minut
Roślinna - blog wegańskisojowe) Cieciorkę opłucz, przełoż do garnka i gotuj przez ok. 1 godzinę lub do miękkości, odcedź. Rukolę opłucz, osusz i delikatnie posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 kostki bulionu lub 1 łyżkę oliwy. Dorzuć nasiona kuminu i pozwól, aby uwolnił się ich aromat. Wrzuć cieciorkę, podgrzej ją chwilę (ok. 3-4 min), mieszając, a następnie dorzuć rukolę, zamieszaj(...)przykryj i poczekaj, aż rukola zmięknie, co powinno zająć ok. 1 min. W rondlu ponownie rozgrzej pozostałą część bulionu lub oliwy, wrzuć marchew i groszek, wciśnij sok z cytryny, przykryj i duś ok. 7 min, aż warzywa będą miękkie, na koniec dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec rozgrzej patelnię grillową i smaż kiełbaski
Roślinna - blog wegańskiamarantusowy lub gryczany) 600 g pieczarek garść suszonych pomidorów (polecam rossmannowe Ener Bio) 2 garście zielonych oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g tofu (najlepiej wędzonego) odrobina bulionu lub oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki płatków migdałowych do smaku: sól, pieprz, ½ łyżeczki tymianku Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, skracając jednak czas gotowania(...)był al dente. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę i tofu w kostkę, a pomidory w plasterki. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć cebulę i dodaj do niej przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się lekko poddusi, dodaj też pokrojone grzyby. Całość duś do momentu, aż większość wody z pieczarek nie odparuje (w międzyczasie na drugiej patelni delikatnie upraż migdały i posiekaj
Roślinna - blog wegańskizwłaszcza w chłodniejsze dni, są idealnie rozgrzewające i sycące. Składniki: 5 średniej wielkości czerwonych papryk 3 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 3 szkl. bulionu warzywnego lub wody 1 szkl. mleka owsianego (lub innego rodzaju roślinnego mleka) sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Papryki dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki(...)obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, po chwili także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmaż, a następnie dorzuć kostki ziemniaków i zalej wodą lub bulionem, gotuj przez ok. 15 min. Po tym czasie dorzuć przygotowaną paprykę, dolej mleko, zagotuj. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę podawaj posypaną
Roślinna - blog wegańskidużą satysfakcję, a tofucznica to idealna ku temu okazja. Wystarczy jeszcze dokroić kilka kromek dobrego, razowego chleba i pyszne śniadanie gotowe! Składniki na dwie duże porcje: 2 łyżki warzywnego bulionu ½ średniej cebuli 250 g pieczarek 2 duże garście świeżego szpinaku 1 płaska łyżeczka suszonych papryczek jalapeño (opcjonalnie) ½ łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych (można zastąpić zmieloną mąką z cieciorki(...)łyżeczki) 1 kostka naturalnego tofu kilka pomidorków koktajlowych i szczypior do dekoracji Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Szpinak dokładnie umyj i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej bulion. Wrzuć cebulę, a kiedy nieco zmięknie, dodaj pieczarki. Duś do momentu, kiedy większość wody, która wypłynęła z pieczarek, odparuje. Dorzuć szpinak, wszystkie przyprawy, drożdże i od razu pokruszone tofu. Całość
Roślinna - blog wegańskirzecz estetycznych, możesz spróbować wykorzystać zwykłą pszenną mąkę. Pomarańczowy kolor będzie jeszcze bardziej intensywny. Składniki: 3 średnie bataty 2 ¾ szkl. pszennej razowej mąki 1/3 szkl. roślinnego mleka 2 łyżki bulionu warzywnego 1 średnia cebula po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1 łyżeczka suszonych papryczek jalapeño 5 pomidorów 2 duże cukinie Sól morska i pieprz do smaku Przygotuj purée: Piekarnik rozgrzej(...)pomocą łyżki cedzakowej. Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki, pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki bulionu i na średnim ogniu podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie. Na koniec dopraw solą i pieprzem
Roślinna - blog wegańskiziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy pomocy pędzelka nasmarować(...)pozostałą oliwę , wsypać pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut. -Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki szałwii, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Upieczone
Zakamarki mojej kuchnikalafiora lubię w dwóch postaciach - na surowo, gdy smakuje trochę jak nie ostra rzodkiewka albo kalarepa, oraz właśnie w postaci kremu. Składniki: 1/2 główki średniego kalafiora 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być też mięsny, ale ja wolę w tym przypadku warzywny) 2 szklanki mleka (jeśli ktoś ma alergię na nabiał - można użyć wody i dodać więcej ziemniaków, któe zagęszczą(...)kalafior zmięknie. Odlać wodę, kalafiora wrzucić do garnka, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż kalafior całkiem zmięknie. Dodać pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka oraz bulion i gotować około 15 minut. Dokładnie zblendować tak, aby zupa nie miała grudek i doprawić przed podaniem. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem: bardzo dobra! :) Składniki: 2 duże cebule 500 g mięsa wołowego 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 litr bulionu - najlepiej wołowego, ale może być też warzywny 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ziemniaki - około 6-7 średnich sól i pieprz(...)kostkę paprykę i pokrojoną w krążki marchew po czym przykryć i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez 5-10 minut aż papryka się lekko zrumieni. Dodać bulion, przecier pomidorowy, liście laurowe, obie papryki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę - mięso powinno być miękkie, a zupa trochę odparować i zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły. Składniki: 700 g ziemniaków 2 główki czosnku 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy tak przez około 20-25 minut(...)czasie wyciągamy, studzimy i obieramy - łupiny wyrzucamy. Szalotki podsmażamy na oliwie czosnkowej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy aż zaczną lekko mięknąć. Odcedzamy i zalewamy bulionem po czym gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki zaczną się rozpadać - dodajemy upieczony czosnek, dodajemy śmietanę, masło i podsmażone szalotki (jeśli na patelni zostało jeszcze trochę oliwy, to też zlewamy ją do garnka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zawsze, ale bez tego PanMąż chyba w ogóle przestał by jadać śniadania ;) Składniki: ulubiony makaron - tyle ile na 2 porcje 2 łyżki masła 1 średnia cebula 150 ml bulionu warzywnego 100 g sera - np. gouda lub edamski starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę 100 g sera - np. gruyere, grana padano lub sera z pleśnią np. Lazur starte(...)kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa bazylia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie zrumieniona - zalewamy ją bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę. Chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu po czym dodajemy sery cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!żaden grill (;))- musiałam je zużyć inaczej, więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Składniki: 2 kolby kukurydzy (po sezonie można użyć odsączonej kukurydzy z puszki - 2 szklanki) 500 ml wywaru, bulionu lub wody (użyłam wody) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy(...)przez 2 minuty aż składniki się przyrumienią. Dodać ziarna kukurydzy i mieszając smażyć około 3 minuty - aż kukurydza się zarumieni. Dodać kurkumę, paprykę w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać bulion lub wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!