mięsistych pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek 2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek 200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka masło 2 zabki czosnku świeże listki bazylii 1 szalotka 1/2 żółtej papryki Sposób przygotowania: Wekę pokroić w kawałki i zalać wodą(...)pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego
Gosia gotujemasła sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 2 duże czerwone słodkie papryki 1 papryczka ostra koperek 1 łyżka otartego oregano 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego ( u mnie z bulionetki ) Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty w celu zblanszowania. Przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć(...)grillem i opiec do uzyskania spalonej skórki.Wyjąć i włożyć do woreczka foliowego w celu zaparzenia.Gdy lekko przestygnie obrać paprykę ze skórki i zmiksować. Przełożyć do garnuszka, dodać bulion drobiowy, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonym oregano. Zagotować i podawać...Smacznego :) Ciekawostka: Oregano posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie, stąd idealnie się nadaje do ciężkostrawnych
Gosia gotujeorzechów arachidowych, ale jeśli jej nie macie możecie użyć zwykłej mąki pszennej. Składniki (2 porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy(...)tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy je na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy przez chwilę. Zasmażkę dodajemy do orzechów. Zalewamy je bulionem i mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy z makaronem
e-PrzepisyKulinarnesposób możemy "przerobić" taką zupkę na aksamitny krem dyniowy. Wykorzystujemy zapasy mrożonej dyni lub używamy świeżej. Smacznego! Składniki: 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 5-6 szklanek bulionu lub wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie lub w woku. Włożyć dynię i podsmażyć ok. 3 minuty. Posypać imbirem(...)zalać bulionem lub wodą. Gotować ok. 30 minut do miękkości dyni. Zmiksować na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać wody i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbatatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje) 450 g batatów 250 g marchewki 1 cebula 1/2 papryczki chilli 65 g masła orzechowego 1 l bulionu 2 łyżki masła sól pieprz dodatkowo: solone orzeszki ziemne grzanki Bataty i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Chilli posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać chilli, bataty(...)marchewki, podsmażyć, aż warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę, bo w końcu porządnie się wyśpię i odpocznę, może nawet trafi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci. Jeśli lubicie chrzan to polecam Wam ją zrobić. Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 50 g szynki schwarzwaldzkiej 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika) 4 ziemniaki 1 mała marchewka 4-5 łyżek kwaśnej(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki szynkę, pokrojony w plasterki czosnek i całość chwilkę podsmażyć. Dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać chrzan, zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę), wymieszać i wlać
Ala piecze i gotujePyszne chrupiące kotleciki, mniam... My po prostu lubimy kaszę jaglaną pod każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12 kotletów. Składniki kotletów: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 600ml bulionu warzywnego (lub wody) - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4(...)miski. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek i mieszamy. Wsypujemy podprażoną kaszę, zalewamy całość bulionem (lub wodą), mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym palniku ok.15 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na ok.15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski
Smaczne Zdrowekolejnym moim przepisem na tani obiad z wykorzystaniem drobiowych podrobów, a jego wykonanie nie przekracza percepcji przeciętnego studenta. Składniki: -450 g serc drobiowych -dwie duże cebule -jedna marchewka -szklanka bulionu -łyżka mąki -sól, pieprz, maggi do smaku -dwie łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju a potem przekładamy do garnka. Serca dokładnie myjemy(...)teraz wiele smaków więc wlewamy na patelnię odrobinę wody i rozpuszczamy wszystko co pozostało na patelni i dolewamy to do potrawy. Wreszcie możemy postawić garnek na ogniu, zalewamy zawartość bulionem i dusimy aż do zmięknięcia serc (20-30 minut). Pod koniec duszenia łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do gulaszu celem jego zagęszczenia. Gotujemy jeszcze minutę mieszając
Tanie przepisy studenckiechronią przed miażdżycą.....mają wiele witamin oraz są bogate w kwas foliowy, także powinny go spożywać kobiety w ciąży. Zachęcam! Składniki: opakowanie szpinaku w liściach 1 l rosołu bądź bulionu z kostek pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa jogurt naturalny naleśniki Przepis na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka pół(...)gazowanej. Sposób przyrządzenia: W rondelku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na koniec wrzucamy liście szpinaku. Chwilkę dusimy, a następnie liście zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy dodajemy także
upichcicTradycyjne, pyszne, mięciutkie bitki wołowe - łatwy obiad, który zawsze smakuje :) SKŁADNIKI 500 g ligawy 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liście laurowe 2 szklanki bulionu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Lekko rozklepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron. Przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną(...)plastry. Dodajemy do mięsa, zalewamy bulionem, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewłoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano bazylia ser żółty Makaron gotujemy al dente. W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę
vegetanieduża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią(...)estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. Gulasz jest gotowy :) Kuskus zalewamy gorącym bulionem warzywnym lub klasycznie wodą i lekko solimy. Czekamy 5 min. i gotowe :) Mieszamy widelcem i podajemy do gulaszu razem z bułką razową. Możemy je zastąpić np. grzankami, tu pozostawiamy
vegetaniećwiartki. Mieszamy wszystko razem, posypujemy pieprzem, wyciskamy sok z połówki limonki oraz polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Gotowe :) Kuskus: 1 szklanka kaszy kuskus 1 i 1/2 szklanki bulionu pieprz Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy pieprzem. Mieszamy i przykrywamy talerzem. Po ok. 5 minutach kasza jest gotowa. Należy ją dobrze przemieszać widelcem i gotowe :) Danie może wygląda na mocno
vegetanieSkładniki: 4 duże ogórki kiszone 4 średnie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę(...)porem. Jak woda się zagotuje dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz dosypujemy sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy
vegetaniepapryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry oliwa z oliwek pęczek szczypiorku tymianek, kurkuma, pieprz Zaczynamy od kaszy, którą zalewamy wrzącą wodą lub tak jak my to robimy, bulionem warzywnym. Wtedy do gorącej wody dodajemy 1/2 kostki bulionu warzywnego. Kaszę odstawiamy na 25 min. pod przykryciem, musi wchłonąć wodę. Następny krok to wstawiamy w małym garnku wodę na makaron
vegetanie