Składniki: 500g wołowiny marchew, 2 cebule 4 łyżki oleju 100ml piwa 1l bulionu wołowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego 2 ząbki czosnku szczypta tymianku, papryki, soli ( do smaku ) 300g fasolki szparagowej ( może być mrożona ) Przygotowanie : Mięso opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż nabierze mocnego brązowego koloru. Marchew i cebulę posiekać, czosnek zgnieść wszystko(...)papryką, solą, liściem laurowym i pieprzem wszystko dokładnie wymieszać i dalej smażyć. Wlać na patelnię szklaneczkę piwa i smażyć tak długo, aż się zredukuje. Przełożyć wszystko do szybkowara wlać bulion wołowy i gotować do miękkości z 30 - 40min. Bez szybkowara w garnku będzie dużo dłużej. Fasolkę szparagową ugotować na parze lub w małej ilości wrzątku. Dodać do mięsa , wymieszać
Gaździnka warzySkładniki: kaczka 3 ząbki czosnku kilka ziaren jałowca kilka ziaren czarnego pieprzu liść laurowy szczypta tymianku sól 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oleju łyżeczka masła 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia(...)brytfanki i w 160st C piec, aż puści tłuszcz ( tak z godzinę ) . Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając. Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos. Polać
Gaździnka warzySkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone ząbek czosnku Przygotowanie: Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu(...)szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone. Podawać ciepły z grzankami................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 400 g mięsa wołowego 50 ml białego wytrawnego wina 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, tymianek sos sojowy 1 granat kromka białego pieczywa Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni i włożyć pokrojone mięso, niech się ładnie zrumieni na brązowo. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku, kilkoma kroplami sosu sojowego, dodać posiekaną(...)cebulę i czosnek, trzymać na patelni niech cebula zmięknie. Wlać wino jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć mięso do szybkowara i wlać bulion, po 35 min sprawdzić i przemieszać. Gotować do miękkości ok 45 - 50 min. ( w normalnym garnku będzie dłużej ). Mięso wyciągnąć, do garnka wrzucić pół kromki pieczywa, niech się rozpuści ( najlepiej zblenderować na gładki sos ) Jeśli zrobi się
Gaździnka warzySkładniki: 1 czerwona cebula ząbek czosnku pół łyżeczki masła 100 g soczewicy 200 ml bulionu warzywnego 60 g suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki jajko 2 - 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę ugotować na bulionie do miękkości ( ostudzić ). Drobno posiekaną cebulę zeszklić z wyciśniętym czosnkiem na maśle.Posiekać pomidory. W misce wymieszać soczewicę, cebulę, pomidory, jajko
Gaździnka warzySkładniki: 400 g dyni 100 g ziemniaków 2 cebule ząbek czosnku 50 ml soku jabłkowego 100 g masła szczypta gałki muszkatołowej 1 l bulionu warzywnego brokuł 50 g mascarpone sól, pieprz Przygotowanie: Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle ( nie przypalić cebuli ) . Zalać bulionem ( nie całkiem przykrywając warzywa ) gotować do miękkości
Gaździnka warzyząbki czosnku 3 plasterki boczku szczypior pół papryki czerwonej i żółtej 1/3 pora czerwona cebula 50 g fety 25 g sera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać i podsmażyć na patelni(...)nagrzanego piekarnika ( 180 st C, już wyłączonego, będzie pewność, że dojdzie ). Patelni nie myć,zrobić sos. Wlać na nią wino - trzymać chwilę na ogniu niech odparuje alkohol, dodać bulion i śmietankę, zagotować. Pierś kurczaka wyjąć, pokroić, polać sosem, posypać szczypior kiem , pistacjami i..................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć w nim ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli zalać wszystko bulionem ( równo z linią ziemniaków ), dodać kukurydzę i gotować do miękkości. Boczek pokroić
Gaździnka warzySkładniki: 5 większych cebul 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 50 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego bagietka kilka plasterków sera Brie 50 g masła Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem. Wlać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu, aby alkohol wyparował, dodać bulion i gotować na wolnym ogniu
Gaździnka warzySkładniki: 500 g wołowiny 2 ząbki czosnku marchewka pół pomarańczy 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, czerwona papryka, oregano 20 g suszonych grzybów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule Przygotowanie: Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze(...)Mięso przełożyć do szybkowara ( będzie szybciej gotowe ), zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ). Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso - nie mytą ) dodać pokrojoną pomarańczę ( bez białych błonek ). Gotować jeszcze troszkę , niech się s maki zmieszają . W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać
Gaździnka warzySkładniki: pół piersi kurczaka 2 plasterki sera Brie pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta 500 ml. bulionu warzywnego łyżka masła sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Paprykę skropić olejem i wstawić do pie karnika nagrzanego d o 150 st C na 25 min. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i dość mocno rozklepać, prz yprawić, położyć na niej plasterki sera Brie i upieczoną(...)Zwinąć mięso i zawiązać nitką. Na rozgrzaną z olejem patelnię położyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na brązowy kolor. Zdjąć mięso, żeby rozwiązać nitkę, a na patelnię wlać bulion, włożyć do niego kurczaka i dusić pod przykryciem ok 10 min. Do sosu dodać masło. Gotowego kurczaka pokroić, polać sosem, posypać pokruszoną Fetą i szczypiorkiem................ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 600 g filetów Marszczuka pęczek koperku 4 łyżki śmietany szklanka bulionu warzywnego 50 ml białego wytrawnego wina średni świeży ogórek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Rybę pokroić na większe kawałki, posolić, popieprzyć i skropić kilkoma kroplami cytryny. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Zdjąć z patelni. Pokrojonego ogórka lekko posolić i włożyć(...)samą patelnię ( tak, aby się tylko zagrzał ). Przełożyć na talerz. Na rozgrzaną patelnię wlać wino, redukować na wolnym ogniu chwilę, aby alkohol wyparował. Dolać do niego bulion i chwilę redukować. Na koniec dodać śmietanę, zagotować. Wsypać posiekany koperek, włożyć do sosu rybę, ogórka. Delikatnie wszystko wymieszać ( doprawić jeśli potrzeba ). Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 100 g zielonej soczewicy pół piersi kueczaka 1 marchewka szczypior 2 - 3 łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta 3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać(...)bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą
Gaździnka warzySkładniki: 700 g wołowiny 3 łyżki smalcu 50 ml czerwonego półwytrawnego wina 3 średnie marchewki kilka brukselek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 l bulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, szczypta tymianku kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę , przyprawić solą, pieprzem(...)czosnkiem, sosem sojowym i szczyptą tymianku. Wymieszać, wlać wino - smażyć kilka minut niech odparuje, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli przełożyć mięso do garnka i zalać bulionem z liściem laurowym ( tak aby mięso było przykryte ). Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Brukselkę ugotować osobno w osolonej wodzie, pokroić w ćwiartki. Kiedy wołowina będzie miękka można zagęścić
Gaździnka warzy